Την εκτίμηση πως «η εσωστρέφεια μπήκε στο συρτάρι» εξέφρασε ο Αντώνης Σαμαράς μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της ΚΟ της ΝΔ. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν διαφάνηκε κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας συνεδρίασης που διάρκεσε 10 ώρες  και στην οποία τοποθετήθηκαν 50 περίπου βουλευτές. Πολλοί από αυτούς ζήτησαν Έκτακτο Συνέδριο με «ανοιχτά όλα τα θέματα». Ανάμεσά τους, ο Νίκος Δένδιας, «αγαπημένο παιδί» του πρώην πρωθυπουργού, τον οποίο ο Αντώνης Σαμαράς δεν δίστασε να «καρφώσει» εξίσου ανοιχτά.

Ads

Ο Αντώνης Σαμαράς ανέφερε στη δευτερολογία του πως «η παράταξη καλείται να προστατεύσει τη χώρα που είναι σε κίνδυνο» πως η ΝΔ θα κληθεί σύντομα να διαχειριστεί πολύ δύσκολες καταστάσεις. Για το έκτακτο συμβούλιο που ζήτησε πλήθος βουλευτών είπε: «δεν έχω κανένα πρόβλημα με το έκτακτο συνέδριο, αλλά εγώ δώρο στον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κάνω».

Προσκάλεσε και πάλι τους βουλευτές να βγουν μπροστά λέγοντας: «όποιος θέλει να θέσει θέμα ηγεσίας να το πει τώρα και να προχωρήσουμε στις σχετικές καταστατικές διαδικασίες».
Στη συνέχεια άφησε αιχμές για όσους βουλευτές υποστήριξαν ότι τους είχε σε απόσταση ως πρωθυπουργός: «βουλευτές και υπουργοί μπορούσαν να με βρουν είτε στο κινητό είτε δια ζώσης από τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 το πρωί της άλλης μέρας» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ. «Δεν υπήρξε καμία απόσταση» πρόσθεσε.

Στο σημείο αυτό μάλιστα κάρφωσε το Νίκο Δένδια που ζήτησε επίσης Έκτακτο Συνέδριο «για όλα τα θέματα»: «είχαμε ένα διαρκές υπουργικό συμβούλιο, θυμάμαι τον Νίκο Δένδια που μου έλεγε ‘πρόεδρε πρέπει να ξεκουραστείς και λίγο’. Τώρα κατάλαβα τί εννοούσε».

Ads

Νωρίτερα ο Αντώνης Σαμαράς είχε πετάξει το γάντι στους βουλευτές του λέγοντας επί της ουσίας ότι δεν πάει πουθενά καλώντας τους βουλευτές του να τον αμφισβητήσουν. Και κάποιοι το έκαναν. Το θέμα αλλαγής ηγεσίας έθεσε ξεκάθαρα η Ντόρα Μπακογιάννη που σημείωσε με νόημα ότι στη ΝΔ «όποιος χάνει φεύγει». 

Οι ανοιχτοί λογαριασμοί παραμένουν στη ΝΔ και θα τεθούν και πάλι επί τάπητος στην κυριακάτικη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής όπου θα φανεί αν το κόμμα μπορεί ή όχι με την παραμονή Σαμαρά στο τιμόνι να αφήσει την εσωστρέφεια και να περάσει στην εξωστρέφεια.