Οι όροι και οι συνθήκες υπαγωγής στα δύο Μνημόνια, το «κούρεμα» του ιδιωτικού χρέους με το περίφημο PSI, αλλά και η διαδικασία και οι όροι ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών θα μπουν στο «μικροσκόπιο» της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής, μετά την πρόταση που κατέθεσε χθες το βράδυ ο ΣΥΡΙΖΑ και συνυπέγραψαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

Ads

Η εξεταστική θα αφορά την περίοδο από το 2009 έως το 2015 και, ουσιαστικά, θα αναζητήσει πολιτικές ευθύνες σε πρόσωπα και πεπραγμένα των κυβερνήσεων Γιώργου Παπανδρέου, Λουκά Παπαδήμου και Αντώνη Σαμαρά, ενώ μένει εκτός πεδίου έρευνας η πενταετία Καραμανλή.

Η Ολομέλεια της Βουλής αναμένεται να συγκληθεί την επόμενη εβδομάδα, πιθανότατα τη Δευτέρα, για να εγκρίνει την πρόταση και στη συνέχεια, ανάλογα με τη δύναμη των κομμάτων, θα οριστούν τα μέλη των Κοινοβουλευτικών Ομάδων που θα μετάσχουν στην επιτροπή.

Για να εγκριθεί η πρόταση και να συσταθεί η εξεταστική επιτροπή με πλειοψηφία των δύο πέμπτων του συνόλου των βουλευτών – δηλαδή, χρειάζονται τουλάχιστον 121 βουλευτές, γεγονός που θεωρείται δεδομένο με βάση την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που έχουν τα δύο κόμματα της κυβέρνησης, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ.

Ads

Η Βουλή θα ορίσει των αριθμό των μελών της επιτροπής και την προθεσμία για την υποβολή πορίσματος, αν και όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν το χρονοδιάγραμμα των εργασιών μπορεί να παραταθεί με μεταγενέστερες αποφάσεις της Ολομέλειας.

Η εξεταστική επιτροπή έχει αρμοδιότητες ανακριτικών αρχών και εισαγγελέα πλημμελειοδικών. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να καλεί προς εξέταση μάρτυρες να ζητά στοιχεία από δημόσιες αρχές, φορείς και πολίτες και να διενεργεί νομικές πράξεις όπως αυτοψίες και πραγματογνωμοσύνες.

Όταν ολοκληρωθεί η έρευνα και οι εργασίες, η επιτρoπή συντάσσει αιτιoλoγημένo πόρισμα, το οποίο υπoβάλλεται στην Oλoμέλεια της Boυλής. Εάν κατά τις εργασίες της εξεταστικής προκύψουν στοιχεία για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες, τότε η Βουλή μπορεί να συστήσει προανακριτική επιτροπή που μπορεί πλέον να διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες συγκεκριμένων προσώπων, με βάση το άρθρο  86 του Συντάγματος περί ευθύνης υπουργών.

Με βάση την πρόταση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, η εξεταστική επιτροπή για τα Μνημόνια θα διερευνήσει:

1. την περίοδο από τον Οκτώβριο 2009 έως τον Μάιο 2010 και την υπογραφή της πρώτης Δανειακής Σύμβασης ώστε να διευκρινισθούν και διαλευκανθούν, μεταξύ άλλων, οι συνθήκες, τα γεγονότα, οι πράξεις και οι παραλείψεις που δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για την υπογραφή της (ενδεικτικά τα γεγονότα που πρέπει να διερευνηθούν αφορούν, μεταξύ άλλων, την ενδεχόμενη παραποίηση στοιχείων για το έλλειμμα του έτους 2009, την κερδοσκοπία σε βάρος των ελληνικών ομολόγων καθώς και το ενδεχόμενο οι αποφάσεις των αρμόδιων οργάνων για την διαχείριση των ελληνικών ομολόγων να ευνόησαν την σχετική πρακτική κλπ).

2. την περίοδο από τον Μάιο 2010 έως τον Νοέμβριο 2011 ώστε να διευκρινισθούν και διαλευκανθούν, μεταξύ άλλων, οι συνθήκες που οδήγησαν στην υπογραφή της δεύτερης Δανειακής Σύμβασης.

3. την περίοδο από τον Νοέμβριο του 2011 έως τον Μάιο του 2012 ώστε να διευκρινισθούν και διαλευκανθούν, μεταξύ άλλων, οι συνθήκες κάτω από τις οποίες υλοποιήθηκε η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους η οποία και οδήγησε στην απομείωση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, την οικονομική καταστροφή των μικροομολογιούχων, ενώ ταυτόχρονα δημιούργησε την ανάγκη για την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών.

4. την περίοδο από τον Ιούνιο του 2012 έως τον Ιανουάριο του 2015 ώστε να διευκρινισθούν και διαλευκανθούν, μεταξύ άλλων, οι συνθήκες κάτω από τις οποίες υλοποιήθηκε η αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Ειδικότερα, η Επιτροπή πρέπει να διερευνήσει ιδίως όλες τις λεπτομέρειες που σχετίζονται με τις συγχωνεύσεις και εξαγορές Τραπεζών, τα κριτήρια επιλογής των συστημικών Τραπεζών, τους λόγους για τους οποίους έγινε αποδεκτό η δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση να γίνει με τιμή κατώτερη της αρχικής τιμής κτήσης εκ μέρους του Ελληνικού Δημοσίου των μετοχών των Τραπεζών αλλά και κάθε άλλο συναφές ζήτημα, συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

5. κάθε άλλο ζήτημα που ενδέχεται να προκύψει στο πλαίσιο της διερεύνησης των ανωτέρω θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας οργάνων και μορφωμάτων που προορίσθηκαν νομοθετικά να εξυπηρετήσουν την υλοποίηση των Μνημονίων και των Μνημονιακών στόχων, όπως το ΤΑΙΠΕΔ, η Γενική Γραμματεία Εσόδων κλπ

Οι αντιδράσεις: