Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας τρέχει ήδη στο 207% του ΑΕΠ, είναι μακράν το υψηλότερο της Ευρώπης, και η Ιταλία έπεται με χρέος στο 135% του ΑΕΠ.  Κατά τον Κυριάκο Μητσοτάκη όμως, στην εποχή της πανδημίας «το χρέος αυξάνεται παντού και όχι μόνον στην Ελλάδα».

Ads

Κατά τον Κυριάκο Μητσοτάκη επίσης, και τα όσα είπε στην συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ, δεν τίθεται ζήτημα για νέο Μνημόνιο, η χώρα δεν έχει, ούτε πρόκειται να αποκτήσει πρόβλημα χρηματοδότησης διότι δανείζεται με πολύ χαμηλά επιτόκια και «υπάρχει εμπιστοσύνη σ’ αυτήν την κυβέρνηση» από αγορές και επενδυτές, και διότι στην Ευρώπη «θα υπάρχει δημοσιονομική χαλαρότητα για τα επόμενα δύο χρόνια».

Κι ακόμη περισσότερο, ο πρωθυπουργός δήλωσε αισιόδοξος για την έξοδο από την οικονομική κρίση της πανδημίας, διότι «υπάρχουν αποταμιεύσεις»: «Ο κόσμος αποταμιεύει», είπε, «όχι μόνον στην Ελλάδα, αλλά σε όλες τις χώρες, κι ο κόσμος μετά την κρίση θα έχει περισσότερη διάθεση να ξοδέψει περισσότερα και να ταξιδέψει περισσότερο. Αυτό είναι πολύ σημαντικό και για τον τουρισμό μας».

Τούτο, πάντοτε, κατά τον Κυριάκο Μητσοτάκη σημαίνει ότι «η οικονομία θα ξαναμπεί σε γρήγορη τροχιά ανάπτυξης», διότι πλην των άλλων,  «η πανδημία ανέδειξε και έκανε την Ελλάδα πολύ πιο ελκυστική», τόσο ως τόπο διακοπών όσο και ως τόπο εργασίας.
Ητοι, με βάση την συνέντευξη του πρωθυπουργού, οι έλληνες – είτε βρίσκονται σε αναστολή, είτε είναι άνεργοι – αποταμιεύουν κι ετοιμάζονται για πάρτι δαπανών με το πέρας της κρίσης και οι ξένοι ετοιμάζουν ήδη τις βαλίτσες για να ζήσουν τον μύθο τους στην Ελλάδα, είτε ως τουρίστες, είτε ως μέτοικοι και επενδυτές.

Ads

Όλα αυτά συγκροτούν, ουσιαστικά, και την απάντηση του Κυριάκου στο ερώτημα που του τέθηκε για το εάν τον ανησυχεί, και τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνησή του, με το χρέος που σωρεύεται λόγω της πανδημίας – τόσο το δημόσιο, όσο και το τεράστιο ιδιωτικό χρέος που έχει χτιστεί τον τελευταίο χρόνο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ίδιου του οικονομικού επιτελείου, αυτό το ιδιωτικό χρέος ξεπερνά τα είκοσι δισεκατομμύρια ευρώ σε τράπεζες, δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, ΔΕΚΟ και δήμους.

Στο ποσό των είκοσι δισεκατομμυρίων ευρώ δεν υπολογίζονται τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί  από την κυβέρνηση μέσω των πέντε κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής ενώ αναμένονται και ο έκτος και έβδομος κύκλος. Και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ίδιου του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, πολλά από τα δάνεια αυτά, τα οποία συνολικά θα φθάσουν ή και θα ξεπεράσουν τα οκτώ δισεκατομμύρια ευρώ, και τα οποία πρέπει να αρχίσουν να αποπληρώνονται από τον Ιανουάριο 2022, θα «κοκκινίσουν» και θα προστεθούν στο μεγάλο καλάθι των συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Η διαχείριση και η αντιμετώπιση αυτού του χρέους δεν είχε χώρο στην αποψινή έκρηξη αισιοδοξίας του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός δεν είπε ούτε λέξη για ενδεχόμενη, ολική ή μερική έστω, διαγραφή χρεών, όπως δεν είπε τίποτα και για το εάν και ποιο είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για την στήριξη των υπερχρεωμένων και νεόπτωχων του κορονοϊού.

Απουσίαζε επίσης οποιαδήποτε αναφορά σε πρόσθετα μέτρα στήριξης μετά την ανακοίνωση του νέου σκληρού lockdown για την Αττική – την περιοχή που, σημειωτέον, αποδίδει το 47% του συνολικού ΑΕΠ της χώρας.

Την αισιοδοξία του Κυριάκου Μητσοτάκη, πάντως, σύμφωνα με τις πληροφορίες, δεν την συμμερίζονται και στο υπουργείο Οικονομικών. Ηδη, θεωρείται δεδομένο ότι ο προϋπολογισμός βρίσκεται εκτός τροχιάς, έχει ξεκινήσει η διαδικασία αναθεώρησής του και αναζητούνται οι τρόπο για να κλείσει η «τρύπα» του επιπλέον 1,5 δις που εκτιμάται ότι θα προσθέσει η καραντίνα της Αττική στο κόστος (3 δις) του ήδη ισχύοντος lockdown.

Η αγωνία επιτείνεται λόγω των σωρευμένων φορολογικών υποχρεώσεων του Φεβρουαρίου – ενός μήνα κατά τον οποίο εκκρεμεί η πληρωμή της 8ης δόσης του φόρου εισοδήματος και της 6ης δόσης του ΕΝΦΙΑ, καθώς και των τελών κυκλοφορίας η προθεσμία για τα οποία λήγει στις 26 του μήνα, ενώ σε όλα αυτά πρέπει να να προσμετρηθεί και η απώλεια ΦΠΑ από το κλειστό λιανεμπόριο και την κλειστή εστίαση.