Δημοσιότητα έχει πάρει η υπόθεση του κρατούμενου Βασίλη Δημάκη και η αίτησή του για χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας.

Ads

Ειδικότερα, μετά από 25 μέρες απεργίας πείνας, ο κρατούμενος των Φυλακών Κορυδαλλού και φοιτητής του Πολιτικού της Νομικής, Βασίλης Δημάκης, βρίσκεται για τέταρτο 24ωρο σε απεργία δίψας, διεκδικώντας την ανάκληση της απόφασης του Συμβουλίου της Φυλακής που του απαγορεύει, να παρακολουθεί το Πολιτικό τμήμα της Νομικής Αθηνών όπου πέρασε.

Όταν ο Δημάκης πέρασε στο Πολιτικό της Νομικής μετήχθη από τις Φυλακές Πατρών στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού προκειμένου να μπορεί να παρακολουθεί μαθήματα, υπό το καθεστώς της ηλεκτρονικής επιτήρησης, ενώ την επιτυχία του χαιρέτισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης απονέμοντάς του έπαινο. Ωστόσο, ο Δημάκης δεν μπορεί να παρακολουθήσει το Τμήμα στο οποίο πέρασε. Το Συμβούλιο των Φυλακών υποστήριξε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητο εφόσον διασφαλίζεται η εξ αποστάσεως παρακολούθηση μέσα από τη φυλακή.

Η απάντηση του υπ. Δικαιοσύνης

Με αφορμή δημοσίευμα του Τύπου σχετικά με αίτημα κρατούμενου για χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας, το υπουργείο Δικαιοσύνης, σε σημερινή ανακοίνωσή του, παρέχει σχετικές εξηγήσεις τόσο ως προς το καθεστώς χορήγησης εκπαιδευτικών αδειών, όσο και ως προς τη συγκεκριμένη περίπτωση που αναφέρεται το σχετικό δημοσίευμα και αφορά κρατούμενο για ληστείες και άλλα εγκλήματα.

Ads

Ειδικότερα, όπως σημειώνει, σχετικά με το αίτημα εκπαιδευτικής άδειας του καταδίκου Β.Δ. για ληστείες και άλλα εγκλήματα, το υπουργείο Δικαιοσύνης διευκρινίζει κατ’ αρχάς ότι «η εκπαίδευση, σ’ όλες τις βαθμίδες, έχει αναχθεί τα τελευταία τρία χρόνια σε βασικό εργαλείο της σωφρονιστικής πολιτικής». «Η πολιτική αυτή, που επιστεγάστηκε με τον πρόσφατο νόμο 4521/2018 (άρθρο 31), συμβάλλει στη βελτίωση των συνθηκών κράτησης σ’ όλη την Ελλάδα και έχει βοηθήσει εκατοντάδες κρατουμένους στην προσπάθειά τους για επανένταξη» προσθέτει.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κρατούμενος Β.Δ. διευκολύνθηκε με κάθε μέσο και με μεγάλες προσπάθειες των υπηρεσιών και των σωφρονιστικών υπαλλήλων ώστε να ολοκληρώσει το σχολείο, να δώσει εξετάσεις και να πετύχει την εισαγωγή του σε ΑΕΙ, τονίζει το υπουργείο Δικαιοσύνης συμπληρώνοντας: «Γι’ αυτό μετήχθη στη φυλακή Κορυδαλλού ώστε να διευκολυνθεί στις σπουδές του και πράγματι του εξασφαλίστηκε, όπως και σε πολλούς ακόμα κρατουμένους, η δυνατότητα στην εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση. Το αίτημά του για εκπαιδευτική άδεια απερρίφθη από το πειθαρχικό συμβούλιο της φυλακής, καθώς η φοίτησή του είναι δυνατή εξ’ αποστάσεως, ενώ οι σπουδές στο συγκεκριμένο Τμήμα δεν απαιτούν φυσική παρουσία.

Απόδειξη αυτού αποτελεί η επιτυχία του στα μαθήματα του 1ου εξαμήνου. Η φοίτησή του, λοιπόν, είναι εξασφαλισμένη. Όμως, η εκπαίδευση δεν μπορεί να είναι το πρόσχημα για προνομιακή μεταχείριση. Κατά τον νόμο, η συνδρομή των τυπικών προϋποθέσεων δεν σημαίνει ότι ο κρατούμενος αυτοδικαίως δικαιούται εκπαιδευτική άδεια, καθώς συνεκτιμώνται πολλά επιπλέον στοιχεία, μεταξύ των οποίων είναι και η προσδοκία για καλή χρήση της άδειας.

Προϋπόθεση της άδειας αποτελεί η εμπιστοσύνη που μπορεί να δείξει η πολιτεία στον καταδικασμένο ότι θα επιστρέψει στη φυλακή και ότι δεν θα τελέσει νέα εγκλήματα. Η επίδοση στα μαθήματα προφανώς και δεν είναι από μόνη της επαρκής εγγύηση γι’ αυτό. Όλες οι περιπτώσεις κρατουμένων, εξάλλου, δεν είναι ίδιες».

Ο κρατούμενος Β.Δ., σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης:

Α) Είχε αποφυλακιστεί κατά το παρελθόν με υφ’ όρον απόλυση την οποία και παραβίασε, καθώς συνέχισε την εγκληματική δράση του, τελώντας νέο κακούργημα (ένοπλη ληστεία).

Β) Επιπλέον, ο ίδιος κρατούμενος έλαβε κατά το παρελθόν τακτική άδεια, την οποία επίσης παραβίασε, καθώς δεν επέστρεψε στη φυλακή.

Γ) Κατά την κράτησή του έχει τελέσει και πειθαρχικά παραπτώματα.

Τέλος, η υπόθεση, μετά από προσφυγή του κρατουμένου, βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης.

«Το υπουργείο Δικαιοσύνης, όπως ξεκάθαρα ορίζει ο Σωφρονιστικός Κώδικας, δεν έχει καμία αρμοδιότητα παρέμβασης στο θέμα. Η προστασία της ζωής βέβαια αποτελεί σε κάθε περίπτωση ύψιστο αγαθό που θα προστατευθεί με κάθε τρόπο, στο πλαίσιο του νόμου» καταλήγει η ανακοίνωση.