Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters πως η ΕΕ ασκεί πιέσεις στην Άγκυρα για να περιορίσει τον αριθμό των προσφύγων που φτάνουν στην Ελλάδα σε λιγότερους από 1.000 ημερησίως.

Ads

Όπως διευκρίνισαν, αν η Άγκυρα μειώσει τις προσφυγικές ροές, σε αντάλλαγμα, η Ευρώπη θα παραλαμβάνει πρόσφυγες απευθείας από την Τουρκία.  Την ίδια στιγμή, η Άγκυρα λέει ότι είναι πρόθυμη να υπογράψει συμφωνίες επανεισδοχής με 14 χώρες, μεταξύ αυτών το Αφγανιστάν και το Πακιστάν.

«Δεν υπάρχει άλλη καλή εναλλακτική από την αποτελεσματική συνεργασία με την Τουρκία» είπε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ πριν κατευθυνθεί στην Άγκυρα για συνομιλίες με τους Αχμέτ Νταβούτογλου και Ταγίπ Ερντογάν, αφού πρώτα θα έχει επισκεφθεί την Ελλάδα στο πλαίσιο της περιοδείας του εν όψει της συνόδου της Δευτέρας.

Δύο αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters ότι η Γερμανία, βασικός προορισμός των προσφύγων, επιθυμεί να περιοριστούν οι προσφυγικές ροές την ημέρα «σε τριψήφιο και όχι τετραψήφιο νούμερο» προκειμένου να αρχίσει να παραλαμβάνει πρόσφυγες απευθείας από την Τουρκία για μετεγκατάσταση.

Ads

Η μετεγκατάσταση θα συμβάλει ώστε να σταλεί ένα μήνυμα στους Σύρους πρόσφυγες στην Τουρκία ότι υπάρχει δρόμος προς την Ευρώπη χωρίς τον κίνδυνο να πνιγούν στη θάλασσα ή να βρεθούν πίσω από κλειστά σύνορα, ανέφερε τρίτος αξιωματούχος.

«Οι Γερμανοί είναι έτοιμοι να κάνουν μία κίνηση εάν οι Τούρκοι μειώσουν τον αριθμό των αφίξεων κάτω από 1.000 την ημέρα» είπε Ευρωπαίος αξιωματούχος που μετέχει στις διαπραγματεύσεις.

Με μικρότερες ροές, η ΕΕ θα μπορούσε επίσης να αρχίσει να στέλνει στην Τουρκία χρήματα για να βοηθήσει τους πρόσφυγες που βρίσκονται εκεί βάσει των όρων της συμφωνίας του Νοεμβρίου. Το ποσό των τριών δισ. ευρώ δεν έχει αποδεσμευτεί ακόμη αν και σχεδόν 400 εκατ. ευρώ από ξεχωριστά κοινοτικά κονδύλια έχουν διατεθεί ήδη για τους πρόσφυγες στην Τουρκία.

Ως αντάλλαγμα μεγαλύτερης συνεργασίας εκ μέρους της Τουρκίας, οι Βρυξέλλες προτίθενται να ξεπαγώσουν τις τελματωμένες ενταξιακές διαπραγματεύσεις, καθώς και την απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους που επισκέπτονται την Ευρώπη.