Για νίκη των ξενοφοβικών δυνάμεων στην Ευρώπη, κάνουν λόγο μιλώντας στο tvxs.gr εκπρόσωποι οργανώσεων και άνθρωποι που έχουν δώσει μάχη από θέσεις ευθύνης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, σχολιάζοντας την απόφαση της Κομισιόν να εγκαταλείψει την ιδέα για την υποχρεωτική ποσόστωση υποδοχής των προσφύγων στα κράτη- μέλη της ΕΕ.
 
«Η ΕΕ εξωθεί τις χώρες του νότου σε ακραίες καταστάσεις» λέει στο tvxs.gr ο Κωστής Παπαϊωάννου, τ. Γενικός Γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τ. Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. «Η ΕΕ απέχει πολύ από την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Συνεχίζει να βλέπει τον εαυτό της, ως άθροισμα επί μέρους συμφερόντων» προσθέτει ο πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου, Νικήτας Κανάκης, ο οποίος μιλάει και για ήττα της κοινωνίας των πολιτών. Ο Οδ. Βουδούρης, πρόεδρος της ΜΚΟ Κοινωνικό ΕΚΑΒ, υπογραμμίζει την ανάγκη να αντιμετωπιστεί το προσφυγικό ως εθνικό θέμα στο εσωτερικό της χώρας λέγοντας πως «…μόνο έτσι θα μπορέσουμε να απαιτήσουμε λύση από την Ευρώπη».

Ads

Διαβάστε επίσης: 

 
Κ. Παπαϊωάννου: Στο περιθώριο πλέον οι πολιτικές ένταξης προσφύγων. Ούτε σε συμβολικό επίπεδο η αλληλεγγύη της ΕΕ.
 
«Πολλά χρόνια αυταπατόμαστε ότι η ΕΕ θα αναλάβει μερίδιο βαρών. Είναι φενάκη. Και η μεγαλύτερη ήττα που προκύπτει από αυτή την απόφαση, είναι το γεγονός ότι μπαίνουν πλέον επίσημα στο περιθώριο, οι πολιτικές ένταξης των προσφύγων, την ίδια ώρα που η Ευρώπη εξωθεί με αυτή την απόφαση τις χώρες του νότου σε ακραίες καταστάσεις» λέει ο Κ. Παπαϊωάννου. 
 
«Το σύστημα της ποσόστωσης, δεν εφαρμοζόταν ούτως ή άλλως. Είχε όμως έναν συμβολικό χαρακτήρα. Σηματοδοτούσε την προσπάθεια της ΕΕ, να διατηρήσει ανοιχτή μια διαδικασία εσωτερικής αλληλεγγύης ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ. Το γεγονός ότι ούτε σε συμβολικό επίπεδο πλέον δεν θα υπάρχει η έννοια της ποσόστωσης και της αλληλεγγύης, είναι μια μεγάλη ήττα. Είναι ένα γεγονός που δεν μπορεί να γίνει ανεκτό» 
 
Ο Κ. Παπαϊωάννου, σημειώνει πως η απόφαση αυτή είναι ενδεικτική της οπισθοδρόμησης και της περιχαράκωσης της ΕΕ. «Ενώ είναι αφόρητη για κάποιες χώρες η ποσόστωση, δεν αντιδρά καμία στα κλειστά κέντρα κράτησης, τα οποία υπάρχουν και επεκτείνονται. Η ποσόστωση που ήταν ιδεατή καταρρέει και τα κλειστά κέντρα δεν βρίσκουν αντιστάσεις. Αυτή είναι η νέα δυναμική της Ευρώπης. Περιχαράκωση και οπισθοδρόμηση»
 
Ο Κ. Παπαϊωάννου, επισημαίνει ότι η χώρα μας έχει παγιδευτεί σε ρόλο σεκιουριτά της Ευρώπης, εδώ και πέντε χρόνια εξαιτίας της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας: «Η Ελλάδα εξαγοράζεται από το 2015 με οικονομικά ανταλλάγματα για να παίζει τον ρόλο του σεκιουριτά της ΕΕ. Με τη σειρά μας εμείς, κάνουμε το ίδιο στα νησιά. Έχει ευθύνη και η προηγούμενη κυβέρνηση σε αυτό. Απλά σήμερα, αν λάβουμε υπόψη τις δηλώσεις Μηταράκη, αντιλαμβανόμαστε ότι οι πολιτικές των κλειστών κέντρων, είναι επιλογή. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του προσφυγικού στην Ελλάδα, που ακούμε επανειλημμένα δηλώσεις όπως ότι η ένταξη των προσφύγων δεν αποτελεί ούτε επιλογή, ούτε ευθύνη της κυβέρνηση. Γνωρίζουμε πόσο αυτοκαταστροφικό είναι αυτό για μια κοινωνία;» 
 
Ν. Κανάκης: Ήττα και για την κοινωνία των πολιτών
 
«Το δίκτυο των Γιατρών του Κόσμου,  είχε πει ότι η Μόρια πρέπει να είναι ευκαιρία για ισοτιμία και αλληλεγγύη. Αυτό που έγινε αποδεικνύει ότι τα λόγια είναι εύκολα και μακριά από τις πράξεις. Αν δεν μοιραζόμαστε ουσιαστικά, όλοι θα βρεθούμε ξανά σε μια αντίστοιχη κατάσταση και θα αναρωτιόμαστε μετά, γιατί οι τοπικές κοινωνίες αντιδρούν και τι κάνουν οι ευρωπαίοι. Χάνεται άλλη μια ευκαιρία για λύση στο μεταναστευτικό» λέει ο πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου Νικήτας Κανάκης. 
 
Συμφωνεί πως η απόφαση της Κομισιόν, είναι μια νίκη του ξενοφοβικού τόξου στην ΕΕ, συμπληρώνει ωστόσο ότι: «Το ξενοφοβικό τόξο δεν κερδίζει μόνο. Πατάει στον φόβο και τη μισαλλοδοξία. Όταν καλούμε κάποιους να σηκώσουν το βάρος και δεν το κάνουν, ας μην αναρωτιόμαστε μετά γιατί. Δεν αντιλαμβανόμαστε ότι είναι κοινό πρόβλημα  και ρίχνουμε τα βάρη στους λίγους»
 
Ο Ν. Κανάκης πιστεύει ότι η χώρα μας οφείλει να αντιδράσει: «Δεν ξέρω αν έχει τη δυνατότητα, αλλά οφείλει να το κάνει. Και οφείλουμε κι εμείς, οι οργανώσεις, οι παγκόσμιοι οργανισμοί, να πιέσουμε αποφασιστικά. Γιατί ξέρετε, και η κοινωνία των πολιτών ηττήθηκε. Και η κοινή γνώμη ηττήθηκε. Οφείλουμε να συνεχίσουμε να προσπαθούμε, να λάβουμε μέτρα ώστε να αυτοπροστατευτούμε, να θυμίζουμε ότι σε αυτή την ιστορία δεν μπορούμε να είμαστε διαρκώς μόνοι μας. Η Ευρώπη απέχει πολύ από την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Καλλιεργεί μισαλλοδοξία, απομακρύνεται από τις συλλογικές λύσεις και εντέλει συνεχίζει να βλέπει τον εαυτό της, ως άθροισμα επί μέρους συμφερόντων»
 
Οδ. Βουδούρης: Χωρίς εθνικό μέτωπο, δεν μπορούμε να απαιτήσουμε λύση από την Ευρώπη
 
«Είχα γράψει πριν δύο βδομάδες, ότι  η ΕΕ δεν συμπεριφέρεται ούτε ως Ένωση ούτε ως θεσμός που υπηρετεί τις ευρωπαϊκές άξιες. Η απόφαση της Κομισιόν, είναι μια τραγική επιβεβαίωση» λέει ο Οδ. Βουδούρης, ο οποίος προτείνει να αναχθεί το προσφυγικό, ως εθνικό θέμα με την επιβεβλημένη συνεργασία όλων των κομμάτων. 
 
«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε,  ότι όποιες κι αν είναι οι διαφορές μεταξύ των κομμάτων – που είναι πολλές, ιδεολογικές και άλλες- το προσφυγικό είναι εθνικό θέμα. Φέρνει σε αντιπαράθεση την Ελλάδα με το ξενοφοβικό τόξο. Αν η Ελλάδα, δεν το αντιμετωπίσει σαν ένα εθνικό θέμα δεν μπορούμε να απαιτήσουμε τίποτα. Είναι καιρός να συγκληθεί μία σύσκεψη των κομμάτων, με τους διεθνείς οργανισμούς και κοινωνικές και ανθρωπιστικές οργανώσεις. Διαφωνώ με την πολεμική μεταξύ των κομμάτων πάνω στο προσφυγικό. Αγνοούν ότι το θέμα δεν λύνεται μεταξύ μας. Πρέπει να υπάρξει εθνικό μέτωπο, ενάντια στις ξενοφοβικές δυνάμεις. Αλλιώς θα νικήσει η άποψη όσων θέλουν την Ελλάδα μια τάφρο για τους ανθρώπους αυτούς. Γνωρίζουμε ότι υπάρχει μεγάλη κρίση που ωθεί τεράστιες μάζες να μετακινούνται. Η Ευρώπη έχει ευθύνη για την κρίση αυτή. Όσες διαφορές κι αν έχουν μεταξύ τους τα κόμματα, δεν πρέπει να εγκλωβιστούμε σε στείρες λογικές. Δεν πρέπει το δέντρο να κρύψει το δάσος».