Λίγο πριν από το δημοψήφισμα για το Brexit θα λήξει και τυπικά, όπως όλα δείχνουν, το σήριαλ της δόσης των 7,5 δις ευρώ με την εκταμίευση να προσδιορίζεται, από ελληνικές και κοινοτικές πηγές, εντός της επόμενης εβδομάδας. Πιο συγκεκριμένα κυβερνητικές πηγές ανέφεραν σήμερα ότι η δόση θα εκταμιευθεί την Δευτέρα.

Ads

Η τελική φάση της διαδικασίας θα ανοίξει παράλληλα με τη σημερινή ετήσια συνέλευση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο όπου, για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό, στην ατζέντα δεν υπάρχει θέμα Ελλάδας. Πριν από τη συνεδρίαση, ωστόσο, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης που αποτελούν και τη διοίκηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας θα εγκρίνουν το επικαιροποιημένο ελληνικό Μνημόνιο.

Η έγκριση αυτή αποτελεί και το πολιτικό «σήμα» προκειμένου αύριο, Παρασκευή, το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM να δώσει με τη σειρά του το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης, όπως επιβεβαίωσαν μέσω Reuters και υψηλόβαθμες ευρωπαϊκές πηγές.

Οι ίδιοι αξιωματούχοι προσδιορίζουν τον χρόνο αποστολής των 7,5 δις στην Αθήνα μέσα στην επόμενη εβδομάδα, ενώ σύμφωνα με ελληνικές κυβερνητικές πηγές η εκταμίευση θα έχει γίνει τη Δευτέρα, 3 μέρες πριν από το δημοψήφισμα για το Brexit της 23ης Ιουνίου.

Ads

Πηγές της ΕΕ στο Λουξεμβούργο τονίζουν ότι η εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα γίνεται πριν από το δημοψήφισμα στη Βρετανία στις 23 Ιουνίου, για την παραμονή ή όχι της χώρας στην ΕΕ, καθώς οι Ευρωπαίοι εταίροι θέλουν να στείλουν και ένα μήνυμα στο Λονδίνο για το τι σημαίνει η έννοια της αλληλεγγύης προς τους εταίρους.

Τα 7,5 δις αποτελούν το κύριο τμήμα του συνολικού πακέτου των 10,3 δις που πρέπει να πάρει η Ελλάδα με βάση τη συμφωνία του Eurogroup της 24ης Μαίου. Τα υπόλοιπα 2,8 δις. αναμένεται να καταβληθούν έως το φθινόπωρο και προορίζονται στο σύνολό τους για να καλύψουν ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες.

Η εκταμίευσή τους, ωστόσο, θα περάσει μέσα από την εκπλήρωση «ορισμένων ακόμη προαπαιτούμενων μέσα στο καλοκαίρι», όπως δήλωσε προχθές υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Τα εν λόγω προαπαιτούμενα θεωρούνται «χαμηλής διαβάθμισης» από την ελληνική πλευρά. Ωστόσο μπορεί και να κρύβουν νέες παγίδες καθώς περιλαμβάνουν εκκρεμότητες όπως το πολιτικά ευαίσθητο θέμα του «ακαταδίωκτου» της διοίκησης του νέου υπερΤαμείου Ιδιωτικοποιήσεων…