Απέναντι σε – διπλής τακτικής – στοχοποίηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, και κόντρα σε ενιαία και σκληρή, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, γραμμή Νέας Δημοκρατίας και Δημοκρατικής Συμπαράταξης, η κυβέρνηση καλείται το επόμενο διήμερο να υπερασπιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής το βαρύ πακέτο της συμφωνίας με τους δανειστές και το δύσβατο μονοπάτι εξόδου από τον μνημονιακό κλοιό.

Ads

Το πολυνομοσχέδιο μέτρων και αντίμετρων καταψηφίστηκε χθες στις αρμόδιες επιτροπές, τόσο επί της αρχής όσο και επί των άρθρων, από όλα τα κόμματα πλην της πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ και σήμερα εισάγεται στην Ολομέλεια σε κλίμα πολεμικό – ένα κλίμα, που αποτυπώθηκε και στο κοινό μέτωπο της αντιπολίτευσης με συνδικάτα και κοινωνικούς φορείς.

Το σφυροκόπημα Τσακαλώτου

Ο υπουργός Οικονομικών πέρασε δύσκολες στιγμές κατά τη συζήτηση στις επιτροπές, και το κυβερνητικό αφήγημα του «μηδενικού δημοσιονομικού αποτυπώματος» και των θετικών αντίμετρων δοκιμάστηκε από το σφυροκόπημα των κοινωνικών εταίρων – γεγονός, που προδιαγράφει ακόμη πιο σκληρή πόλωση έως την ψηφοφορία, αύριο το βράδυ, επί του νομοθετήματος στην Ολομέλεια.

Ads

Σε επίπεδο πολιτικής τακτικής Μάκης Βορίδης και Ανδρέας Λοβέρδος έσπευσαν ήδη – και δη σε τόνους περισσότερο… γηπεδικούς παρά πολιτικούς – να δώσουν στίγμα κοινού αντιπολιτευτικού άξονα, με σφοδρά πυρά κατά Τσακαλώτου και με διπλή στόχευση: Αφ’ ενός να εκθέσουν τον υπουργό Οικονομικών για την παλαιότερη δήλωσή του ότι θα παραιτείτο εάν μειωνόταν το αφορολόγητο και, αφ΄ετέρου, να αναδείξουν εικόνα απομόνωσής του εντός της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ. Σ’ αυτή την κατεύθυνση συνέβαλε και η παντελής απουσία, πλην Τσακαλώτου, όλων των συναρμοδίων υπουργών από τις επιτροπές όπου έγινε η ακρόαση των κοινωνικών φορέων, γεγονός που δεν παρέλειψε να επισημάνει με ένταση και ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Κουτσούκος.

Λοβέρδος: Παντελονάκια δεν φοράτε;

«Παντελονάκια δεν φοράτε; Είχατε πει ότι θα παραιτηθείτε. Δεν έχετε τσίπα πάνω σας» ήταν η φράση του Ανδρέα Λοβέρδου προς τον Ευκλείδη Τσακαλώτο που φόρτισε το κλίμα, με τον υπουργό Οικονομικών να απαντά συγκρίνοντας, εμμέσως πλην σαφώς, το ύφος του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με τη χρυσαυγίτικη φρασεολογία – δηλαδή, τη γνωστή φράση Κασιδιάρη περί «Μαντάμ Τσακαλώτου». Επί της ουσίας, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι δεν παραιτείται διότι το αφορολόγητο μειώνεται μεν αλλά τα αντίμετρα αντισταθμίζουν τις απώλειες, ενώ κυβερνητικές πηγές απέκρουαν το βράδυ κάθε νύξη περί «απομόνωσης» του υπουργού Οικονομικών.

Οι ίδιες πηγές, μάλιστα, τόνιζαν ότι επειδή το ζήτημα είναι «κατ΄εξοχήν πολιτικό» το βάρος της ενημέρωσης και της επικοινωνιακής διαχείρισης των μέτρων δεν αφέθηκε στον Ευκλείδη Τσακαλώτο και το ανέλαβε το ίδιο το επιτελείο του Μαξίμου, ενώ έθεταν το ερώτημα εάν η κοινή γραμμή Βορίδη-Λοβέρδου σηματοδοτεί πλέον και την πλήρη ταύτιση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Ο Μητσοτάκης δίνει «γραμμή»

Πρόκειται για ερώτημα που μένει να απαντηθεί στην Ολομέλεια από την στάση της ίδιας της προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά, έως τότε ωστόσο τη γραμμή της αντιπολιτευτικής τακτικής στην κοινοβουλευτική μάχη φαίνεται να δίνει η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη από το Λονδίνο: «Τα μέτρα θα εφαρμοστούν, τα αντίμετρα όμως όχι, διότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να πετύχει πλεόνασμα 5,5%» είναι το μήνυμα του προέδρου της ΝΔ με το οποίο επιχειρείται η εξουδετέρωση του «όπλου» των αντίμετρων και η αποδόμηση του κυβερνητικού αφηγήματος για «θετικό δημοσιονομικό ισοζύγιο».

Απαντώντας, κυβερνητικοί κύκλοι επιμένουν ότι το υπερπλεόνασμα είναι ήδη δεδομένο και θα φθάσει στο 5,5% έως το 2021 μέσα από την «αυθόρμητη κίνηση της οικονομίας», τα δε αντίμετρα το 2019 και το 2020 δεν θα είναι μόνον ισόποσα αλλά πολύ υψηλότερα από τα μέτρα. Κατά τις ίδιες πηγές, από την υπεραπόδοση των εσόδων, θα διατεθούν για το 2019 επιπλέον 660 εκατομμύρια ευρώ, 1,5 δισ. ευρώ το 2020 και η αναδιανομή της υπεραπόδοσης θα φτάσει τα 3,5 δισ. ευρώ για το 2021.

Μένει να φανεί εάν αυτή η επιχειρηματολογία θα αντέξει το διήμερο σφυροκόπημα στη Βουλή και, κυρίως, εάν η δύσκολη αποστολή της ψήφισης των μέτρων θα «καθαρθεί» μέσα στις επόμενες εβδομάδες από την – πολιτικά λυτρωτική – συμφωνία με τους δανειστές για την ελάφρυνση του χρέους…