Δύσκολη υπόθεση αποδείχθηκε για τη Δημοκρατική Αριστερά η απόφαση για τη στάση που θα κρατήσει απέναντι στη νέα κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου. Στην Κεντρική Επιτροπή της περασμένης Πέμπτης επικράτησε τελικά η εισήγηση του προέδρου της ΔΗΜ.ΑΡ. Φώτη Κουβέλη για καταψήφιση της κυβέρνησης. Ωστόσο στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε “κεκλεισμένων των θυρών”, υπήρξε έντονη πολιτική αντιπαράθεση καθώς ήταν ισχυρή η άποψη για παροχή ψήφου ανοχής, με “παρών”, ενώ η απόφαση οδήγησε τον Μ. Ματσαγγάνη σε παραίτηση.

Ads

Στην τελική της απόφαση πάντως η Κ.Ε. επαναφέρει το αίτημα των εκλογών με στόχο την “αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών” ενώ, σχολιάζοντας τις επιδιώξεις που οδήγησαν στη νέα κυβέρνηση, κάνει λόγο για “μια συμψηφιστική μεταβατική ρύθμιση στο πλαίσιο ενός τμήματος του πολιτικού συστήματος με συγκεκριμένες νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις, με δεδομένη τη συνέχιση της ίδιας οικονομικής πολιτικής”.

Στην ψηφοφορία η πρόταση του Φ. Κουβέλη έλαβε 40 ψήφους, έναντι 24 που ψήφισαν υπέρ της ψήφου ανοχής (“παρών”) και 4 λευκών. Υπέρ της εισήγησης του προέδρου ήταν οι βουλευτές της ΔΗΜ.ΑΡ. Θαν. Λεβέντης και Ν. Τσούκαλης, ο γραμματέας του κόμματος Σπ. Λυκούδης, ο Στ. Μπαγιώργος, ο Γ. Κακουλίδης, ο Χρ. Μαυροκεφαλίδης, η Δώρα Καλλιπολίτη, ο Γ. Πανούσης, ο Θ. Δημητρακόπουλος, ο Σ. Παπαθανασίου, ο Θρ. Φωτεινός κ.ά. Στην άλλη πλευρά βρέθηκαν οι Α. Φιλίνη, Χρ. Χωμενίδης, Κ. Κάρης, Μ. Σαμπατακάκης, Μ. Ματσαγγάνης, Μ. Ρεπούση, Μ. Διόγος, Γ. Μπράμος, Στ. Λιβαδάς, Κ. Επιτροπάκη, Γ. Γεωργάτος κ.ά. Ο Θ. Μαργαρίτης που υπερασπίστηκε το “παρών” δεν ψήφισε στη διαδικασία και ο Δημ. Χατζησωκράτης, με την ίδια άποψη, επέλεξε το λευκό.
 
Εγκώμιο στον Λ. Παπαδήμο από τον Γρ. Ψαριανό
Ο βουλευτής του κόμματος Γρ. Ψαριανός δεν συμμετείχε στη συνεδρίαση και από την Αρκαδία όπου περιόδευσε έπλεξε το εγκώμιο του Λουκά Παπαδήμου: «Είναι ένας άνθρωπος που μπορεί να αποτελεί εγγύηση, γιατί είναι αποδεκτός και από την κοινωνία, και από το πολιτικό κατεστημένο και από τις τράπεζες, τα χρηματιστήρια, την Ευρώπη και τον μέσο πολίτη». Σε προχθεσινή του συνέντευξη στο tvxs πριν την ανακοίνωση της νέας κυβερνητικής σύνθεσης, χαρακτήρισε την επιλογή Παπαδήμου “θετική εξέλιξη”, θέτοντας ως μόνη, επί της ουσίας, κόκκινη γραμμή τη συμμετοχή στελεχών του ΛΑΟΣ. “Δεν μπορώ να αποκλείσω τίποτα, γιατί πρέπει να ακούσουμε πρώτα τις προγραμματικές δηλώσεις μέσα στη Βουλή. Αν αυτές μας καλύψουν και αν δεν συμμετέχουν ακραίες δυνάμεις…” ήταν η απάντησή του στο ερώτημα αν θα δώσει ψήφο ανοχής, επισημαίνοντας ότι η απόφαση της Κ.Ε. ελήφθη πριν την ανακοίνωση της σύνθεσης: “Άρα, ποια κυβέρνηση θα καταψηφίσουμε; Δεν μπορεί να πει κανείς: ‘Επιδεικνύω ανοχή ή καταψηφίζω μια κυβέρνηση που δεν υπάρχει'”.

Την απόφαση της Κ.Ε. στηλίτευσε στην επιστολή παραίτησής του ο Μ. Ματσαγγάνης, λέγοντας ότι η ΔΗΜ.ΑΡ. “ένωσε αντικειμενικά τις δυνάμεις της με τους υπονομευτές της δημοκρατικής ομαλότητας και τους εχθρούς του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της χώρας”. Άσκησε δριμεία κριτική στην ηγεσία του κόμματος, καταλογίζοντας ότι μοναδικός της στόχος είναι “η διεύρυνση της εκλογικής επιρροής”. Υποστήριξε ότι μπορεί η απόφαση “να αποφέρει εκλογικά οφέλη, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα”, “θυμίζοντας” ωστόσο ότι “η αρχική ιδέα ήταν διαφορετική: η συγκρότηση ενός υπεύθυνου κόμματος της αριστεράς, έτοιμου να συμβάλει με τις δυνάμεις του στην αποτροπή της διάλυσης της χώρας”.
Στη συνεδρίαση της Κ.Ε. διατυπώθηκαν επικρίσεις και από την άλλη “πλευρά”. Σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη της ΔΗΜ.ΑΡ. εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για το γεγονός ότι ο Φώτης Κουβέλης μεσούσης της πολιτικής κρίσης υποχώρησε από το αίτημα για εκλογές και με τις δημόσιες εμφανίσεις του εμφανίστηκε να ταλαντεύεται για τη στάση που θα κρατήσει απέναντι στη νέα κυβέρνηση.
 
Ταλαντεύσεις
Η ΔΗΜ.ΑΡ. αντιμετωπίζει δυσκολίες μπροστά σε κάθε σημαντική απόφαση. Οι πρώτες αντιδράσεις καταγράφηκαν με αφορμή το Μεσοπρόθεσμο, όταν αρκετά στελέχη είχαν προτείνει και πάλι την “ψήφο ανοχής”. Ακολούθησε το νομοσχέδιο για την Παιδεία που έφερε το πρώτο “ρήγμα” στο εσωτερικό της και, σήμερα, η νέα κυβέρνηση δημιούργησε ακόμη μεγαλύτερη αναταραχή, συγκροτώντας δύο αντιτιθέμενα μπλοκ. Το νέο κόμμα εξακολουθεί να ταλαντεύεται ανάμεσα στην αριστερά και την… “υπευθυνότητα”, όπως κι αν αυτή ορίζεται με βάση, το Μνημόνιο. Προχθές, ορίστηκε με βάση “να ξεπεραστεί ο κίνδυνος της χρεωκοπίας και να εξασφαλιστεί η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας”, όπως υποστήριξαν πολλά από τα στελέχη που υπερασπίστηκαν την ψήφο ανοχής. Η υπευθυνότητα μπορεί να αποτελεί χρήσιμο ρητορικό σχήμα για τη διαφοροποίηση από τις υπόλοιπες αριστερές δυνάμεις, σε κάθε περίπτωση όμως δεν μπορεί να υποκαθιστά την ιδεολογία. Με άλλα λόγια, στην Ελλάδα του Μνημονίου πρέπει να αποφασίσεις με ποιον θα πας και ποιον θα αφήσεις, απόφαση που στη ΔΗΜ.ΑΡ. δεν φαίνεται να έχει ακόμη ληφθεί και οι ενθαρρυντικές για το κόμμα δημοσκοπήσεις μπορεί να “κουκουλώνουν” αλλά δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα.

Ads

AYΓΗ, της Δάφνης Σφέτσα