Η Δήμαρχος Καβάλας «έκοψε» μνημείο του Ολοκαυτώματος λόγω «Άστρου του Δαυίδ»

Ads

Το Κεντρικό Ισραηλίτικο Συμβούλιο της Ελλάδας (ΚΙΣΕ), με ανακοίνωσή του, εκφράζει τον αποτροπιασμό του για την απαράδεκτη απόφαση της Δημοτικής Αρχής της Καβάλας να αναβάλει την προγραμματισμένη, για την Κυριακή, τελετή αποκαλυπτηρίων μνημείου του Ολοκαυτώματος στην πόλη επειδή πάνω στο μνημείο υπάρχει το εβραϊκό σύμβολο του «Άστρου του Δαυίδ».

Το ΚΙΣΕ τονίζει πως η Δήμαρχος της Καβάλας, μόλις την Πέμπτη, εξέφρασε τηλεφωνικά προς το Ισραηλίτικο Συμβούλιο την αντίρρησή της ως προς τη χάραξη του «Αστρου του Δαυίδ» στο μνημείο και ζήτησε να εμφανίζεται μόνο το κείμενο αφιέρωση. Μάλιστα διεμήνυσε πως αν χαραχθεί το «Άστρο του Δαυίδ», σύμβολο της εβραϊκής θρησκείας, τότε η τοποθέτηση του μνημείου και τα αποκαλυπτήρια θα ματαιωθούν. 

Για «επαίσχυντη απόφαση» κάνει λόγο η Αντιφασιστική Πρωτοβουλία Καβάλας, σημειώνοντας πως το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας είναι «έρμαιο ακροδεξιών κύκλων». «Μόλις τρεις ημέρες πριν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου η κ. Δήμαρχος ανακάλυψε ότι το μνημείο είναι… αντιαισθητικό! Είναι προφανές ότι αυτό που προσέβαλε την «αισθητική» της Δημάρχου και της γνωστής δράκας ακροδεξιών συμβούλων είναι το άστρο του Δαυίδ που είναι χαραγμένο στο μνημείο», αναφέρει η Πρωτοβουλία.

Ads

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση της Δημοτικής Αρχής, έχει προγραμματιστεί για την Κυριακή το πρωί, στις 10:30, ειρηνική και σιωπηρή συγκέντρωση μπροστά από το Δημαρχείο. Όπως αναφέρεται στο κάλεσμα στη συγκέντρωση θα συμμετάσχουν και άνθρωποι που ταξίδεψαν από το Ισραήλ και άλλες χώρες είτε γιατί έχουν συγγενικούς δεσμούς με την Καβάλα είτε γιατί ήθελαν να πάρουν μέρος στην τελετή των Αποκαλυπτηρίων.

Η ανακοίνωση του ΚΙΣΕ:

«Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος και σύσσωμος ο Ελληνικός Εβραϊσμός απορρίπτουν ως απαράδεκτη, ανήθικη και προσβλητική την απαίτηση και την απόφαση της Δημάρχου Καβάλας, θεωρώντας την κατάφωρη πρόκληση προς το θρησκευτικό συναίσθημα των Ελλήνων Εβραίων πολιτών της Χώρας, καθώς και βάναυση προσβολή της ιερής Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος, πρωτοφανή στην μεταπολεμική ιστορία της χώρας μας και της Ευρώπης.

Οι Εβραίοι της Καβάλας και των άλλων πόλεων της Ελλάδας, αλλά και τα έξι εκατομμύρια των ομοθρήσκων μας από όλη την Ευρώπη, φορώντας το θρησκευτικό σύμβολο του «Άστρου του Δαυίδ» στο πέτο, διαχωρίστηκαν, εκτοπίσθηκαν και θανατώθηκαν στην Τρεμπλίνκα, το Άουσβιτς και σε άλλα στρατόπεδα του θανάτου των Ναζί.

Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι 70 χρόνια αφότου οι 1.484 Εβραίοι της πόλης εκτοπίσθηκαν και θανατώθηκαν φορώντας το Αστέρι του Δαυίδ, κάποιοι στην πόλη της Καβάλας επιχειρούν να αλλοιώσουν την ιστορία διαγράφοντας το σύμβολο το οποίο κράτησε ζωντανούς τους Εβραίους εδώ και 5700 χρόνια: “Το Άστρο του Δαυίδ”.

Δεν δεχόμαστε λοιπόν τη διαγραφή ή την αλλοίωση του “Αστρου του Δαυίδ” από τη χάραξη του Μνημείου. Είμαστε βέβαιοι ότι οι πολίτες της Καβάλας, οι συμπολίτες μας, η Κυβέρνηση και όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις μαζί με φωτισμένους Ιεράρχες του τόπου μας, θα αποτίσουν σύντομα την οφειλόμενη τιμή στους 1.484 Έλληνες Εβραίους της πόλης στα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας και θα απομονώσουν τους οπαδούς της μισαλλοδοξίας και του αντισημιτισμού».

Η ανακοίνωση της Αντιφασιστικής Πρωτοβουλίας Καβάλας:

«Έρμαιο ακροδεξιών κύκλων το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας. Η χθεσινή απόφαση της Δημάρχου (χωρίς ψηφοφορία, υποστηριζόμενη απλώς από μέλη της παράταξής της) να ακυρώσει την τοποθέτηση μνημείου για τους 1500 Εβραίους της Καβάλας, που θανατώθηκαν από τους Ναζί, ντροπιάζει την πόλη, το σύνολο των πολιτών της, την Ιστορία της, τις νωπές μνήμες από τις θηριωδίες των ναζί, τις γενιές των ανθρώπων που πότισαν με αίμα και ιδρώτα αυτόν τον τόπο. 

Μόλις τρεις ημέρες πριν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου, που είχαν προγραμματιστεί για την Κυριακή, μαζί με σημαντικές εκδηλώσεις ιστορικής μνήμης και με τη συμμετοχή της Εβραϊκής Κοινότητας της Ελλάδας, η κ. Δήμαρχος ανακάλυψε ότι το μνημείο είναι… αντιαισθητικό! Είναι προφανές ότι αυτό που προσέβαλε την «αισθητική» της Δημάρχου και της γνωστής δράκας ακροδεξιών συμβούλων είναι το άστρο του Δαυίδ που είναι χαραγμένο στο μνημείο.

  • Κύριοι, επειδή τα θρησκευτικά σύμβολα προϋπάρχουν των… «αισθητικών» σας ανησυχιών…
  • Επειδή, η τοποθέτηση του μνημείου και η διατήρηση ζωντανής της μνήμης αυτών των συμπολιτών μας, που μέσα σε μια νύχτα του Μαρτίου του 1943 φορτώθηκαν σε ένα τρένο για το κρεματόριο Τρεμπλίνκα της Πολωνίας, απ’ όπου δεν επέστρεψε ποτέ κανείς, δεν είναι ζήτημα της εβραϊκής κοινότητας μόνο, αλλά όλων των πολιτών, όλων των ανθρώπων, όλων των γενεών, αυτών που πέρασαν και αυτών που θα’ ρθουν μετά από εμάς…
  • Επειδή, δεν σας εκχωρούμε το δικαίωμα να προσβάλλετε την Ιστορία, τους αγώνες και τα αντιφασιστικά αισθήματα των πολιτών…

Καλούμε όλη την κοινωνία, με τους φορείς, τους συλλόγους της, τις ομάδες πολιτών, σε κοινή δράση που στόχο θα έχει την ανατροπή της επαίσχυντης απόφασης της Δημάρχου Δήμητρας Τσανάκα και την αποκατάσταση της Ιστορικής μνήμης. Πολύ σύντομα, θα επανέλθουμε».