Τον πρωταγωνιστή των επιθέσεων εναντίον του Βαγγέλη Γιακουμάκη φωτογραφίζει η 500σέλιδη δικογραφία. Πρόκειται για έναν εξωσχολικό, ο οποίος παρόλο που απαγορευόταν από τους κανόνες της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων, επισκεπτόταν συχνά τους χώρους της ενορχηστρώνοντας τα βασανιστήρια σε βάρος του 20χρονου φοιτητή.

Ads

Σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τη δικογραφία, ο -εκτός σχολής- αρχηγός της ομάδας που ασκούσε bullying στον άτυχο φοιτητή επισκέφτηκε το δωμάτιο όπου εκείνοι διέμεναν κι από όπου ο Βαγγέλης Γιακουμάκης είχε αποχωρήσει, κι ενημερώθηκε ότι ο Βαγγέλης είχε κλειστεί στο δωμάτιό του και δεν ήθελε να τους δει.

«Ο Βαγγέλης δεν ανέβηκε στο δωμάτιο που ήταν όλοι μαζεμένοι. Μόλις το έμαθε ο… (αναφέρεται όνομα) πήγε στο δωμάτιο του Βαγγέλη μαζί με κάποιους από τους φίλους του. Τον έβγαλαν έξω και τότε ο… (αναφέρεται όνομα) απαίτησε από αυτούς να δώσουν το χέρι με τον Βαγγέλη και να συμφωνήσουν ότι δεν θα του δημιουργούν από εδώ και στο εξής προβλήματα. Ήξερε ότι ο Βαγγέλης είχε φτάσει στο αμήν», αναφέρεται σε μία από τις καταθέσεις που αποκαλύπτει ο σημερινός Ελεύθερος Τύπος.

Στο διάστημα που η πίεση είχε ενταθεί στον Βαγγέλη Γιακουμάκη, ο εξωσχολικός αρχηγός φέρεται να είχε επισκεφθεί τουλάχιστον 2 φορές την εστία της Γαλακτοκομικής Σχολής, με την τελευταία φορά να στοιχειοθετείται 3 μέρες πριν την εξαφάνιση του 20χρονου. Σε αυτή την επίσκεψη μάλιστα  φαίνεται να συναντήθηκε και με τον διευθυντή της Σχολής, ο οποίος έτυχε να περνάει από το σημείο όπου βρισκόταν. «Τι κάνεις εσύ εδώ; Φύγε σε παρακαλώ γρήγορα», φέρεται να του είπε ο διευθυντής. Άγνωστο παραμένει το κατά πόσο ο νεαρός τον άκουσε ή περίμενε λίγο και στη συνέχεια ανέβηκε, όπως τις προηγούμενες φορές, στα δωμάτια. Την ημέρα, πάντως, της φυγής του 20χρονου και την προηγούμενη από αυτήν έχει βεβαιωθεί από την Ασφάλεια Ιωαννίνων ότι το συγκεκριμένο άτομο δεν πήγε στη Σχολή.

Ads

Το τελευταίο περιστατικό άσκησης σκληρής βίας εις βάρος του άτυχου Βαγγέλη εντοπίζεται δύο εβδομάδες πριν την εξαφάνιση του, σύμφωνα με τη δικογραφία, στις 25 Ιανουαρίου. «Ήταν τότε που τέσσερα άτομα τον έδεσαν σε καρέκλα με σχοινιά και άρχισαν να του δίνουν σφαλιάρες και να τον κοροϊδεύουν. Ο Βαγγέλης φώναξε, αντιστάθηκε και έσκισε κατά λάθος τη μπλούζα ενός εκ των βασανιστών του. Τότε ήταν που εκείνος εξοργίστηκε, πήρε τη σκισμένη μπλούζα και την έκανε λουρί στο λαιμό του Βαγγέλη αρχίζοντας να τον σέρνει», αναφέρει μαρτυρία που περιλαμβάνεται στη δικογραφία.

Υπενθυμίζεται ότι αν και η ιατροδικαστική εξέταση του πτώματος του φοιτητή έδειξε ενδείξεις αυτοχειρίας, ο εισαγγελέας έδωσε νέα τροπή στην υπόθεση ασκώντας ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση χωρίς προς το παρόν να έχει προσωποποιήσει τις κατηγορίες.

Ο δικηγόρος της οικογένειας Γιακουμάκη, Δημήτρης Μπούκας, μιλώντας στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής» δήλωσε ότι ο Βαγγέλης δεν αυτοκτόνησε αλλά έπεσε θύμα δολοφονίας: «Πιστεύω ότι την ημέρα της εξαφάνισης ή μερικές ημέρες πριν υπήρξε εμπλοκή ατόμου ή ατόμων που ευθύνονται για το θάνατο του παιδιού. Δεν εννοώ ότι τον ώθησαν σε αυτοκτονία αλλά ότι τον δολοφόνησαν. Επίσης, δεν μπορεί κανείς να είναι σίγουρος για το πότε το πτώμα του παιδιού πήγε στο σημείο όπου τελικά εντοπίστηκε», είπε.

Ερμηνεύοντας τη λογική πίσω από την απόφαση του εισαγγελέα, νομική πηγή εξηγεί στην εφημερίδα ότι ίσως ο ο εισαγγελέας προχώρησε σε αυτή την κίνηση για να μπει στο βάθος της υπόθεσης. Κι αυτό γιατί μετατρέποντας τις κατηγορίες σε κακούργημα η υπόθεση θα περάσει περάσει σε τακτική ανάκριση, ενώ επιπλέον υπάρχει και μία παράμετρος που αφορά αφορά στον ποινικό κώδικα και προβλέπει ότι οι επικίνδυνες σωματικές βλάβες μπορεί να προξενούν πρόβλημα και στον ψυχικό κόσμο του θύματος κι ότι όταν οι δράστες θεωρηθεί ότι γνωρίζουν κι ότι με τις πράξεις τους θα οδηγήσουν το θύμα στο θάνατο και έχουν αποδεχτεί ότι το θύμα θα πεθάνει εξαιτίας τους, τότε μπορεί να ασκηθεί δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση.