Δεν αποκλείει η Welt το ενδεχόμενο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να επιχειρήσει στο Eurogroup να καθυστερήσει την απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα, μέχρι να αποσαφηνιστεί η συμμετοχή του ΔΝΤ.

Ads

Εντούτοις, όπως γράφει η γερμανική εφημερίδα, με αυτή την τακτική ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ ενδέχεται να απομονωθεί μακροπρόθεσμα εντός της Ευρωζώνης, καθώς κανείς δεν θέλει την αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης.

Ο ίδιος ο Σόιμπλε πάντως εμφανίστηκε τις τελευταίες μέρες αρκετά αισιόδοξος όσον αφορά την έκβαση του Eurogroup. Την αισιοδοξία αυτή μετέφερε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων στο Βερολίνο και η εκπρόσωπός του. 

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, το υπουργείο Οικονομικών βέβαια δεν χάνει την ευκαιρία να επαναλαμβάνει ότι για τη γερμανική κυβέρνηση το θέμα του χρέους δεν είναι της παρούσης.

Ads

Γεγονός είναι ότι Μέρκελ και Σόιμπλε θέλουν πάση θυσία να αποφύγουν οτιδήποτε μπορεί να θεωρηθεί αλλαγή του τρέχοντος ελληνικού προγράμματος, καθώς οποιαδήποτε αναθεώρηση θα έπρεπε να περάσει εκ νέου από τη γερμανική Βουλή. 

Και εκεί τα πράγματα δεν θα ήταν απλώς δύσκολα, αλλά ενδεχομένως και πολιτικά επικίνδυνα για την καγκελάριο και τον υπουργό Οικονομικών.

Διότι δεν είναι μόνο η σθεναρή αντίσταση πολλών βουλευτών του κόμματός τους, των Χριστιανοδημοκρατών, σε οποιαδήποτε νέα παραχώρηση έναντι της Ελλάδας. 

Ενδεχόμενη ελάφρυνση του χρέους θα έδινε, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, τροφή και στο ευρωσκεπτικιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), το οποίο εμφανίζεται πλέον να συγκεντρώνει στις δημοσκοπήσεις διψήφια ποσοστά.

Γι’ αυτό και ο Σόιμπλε επιμένει ότι οποιαδήποτε απόφαση για το χρέος θα πρέπει να ληφθεί μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος, μετά το 2018 δηλαδή, όταν θα έχουν περάσει και οι γερμανικές εκλογές.