Η ΔΕΠΑ ολοκλήρωσε την πληρωμή της Gazprom για τις προμήθειες φυσικού αερίου του Απριλίου, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊού Πρακτορείου. 

Ads

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες:

  • Η συναλλαγή έγινε ακολουθώντας τις κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκαν στις 19 Μαΐου, διασφαλίζοντας απολύτως ότι δεν παραβιάζεται το διεθνές πλαίσιο των κυρώσεων και οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Σε συνέχεια συνεργασίας με τις ελληνικές αρχές, η πληρωμή πραγματοποιήθηκε σε ευρώ, κατόπιν συνεργασίας με την Gazprom, και είναι απολύτως ασφαλής.

Οι «πηγές» του Αθηναϊκού Πρακτορείου δεν διευκρίνισαν εάν η «συνεργασία» με τον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό σημαίνει πρακτικά ότι η ΔΕΠΑ άνοιξε λογαριασμό σε ρούβλια στην Gazprombank, ώστε να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός πληρωμής που θέλουν οι Ρώσοι.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία, επικαλούμενη το «πάγωμα» των λογαριασμών της στο πλαίσιο των κυρώσεων που τις επιβλήθηκαν λόγω της εισβολής στην Ουκρανία και σε μια προσπάθεια να εισπράτει τα χρήματα από το φυσικό αέριο και πετρέλαιο που πουλάει, απαίτησε, ως αντίμετρο, από κάθε πελάτη της, το άνοιγμα δύο λογαριασμών, σε ευρώ και ρούβλια, στην Gazprombank.

Ads

Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις της ΕΕ ότι η απαίτηση των Ρώσων για πληρωμή σε ρούβλια «δεν θα περάσει», τελικά πέρασε, με την Κομισιόν να δίνει τη δυνατότητα στα κράτη-μέλη να ανοίξουν λογαριασμούς στην Gazprombank.

Ήδη, η Γερμανία και η Ιταλία έδωσαν την άδεια στις εταιρείες τους να ενεργοποιήσουν αυτήν την δυνατότητα. Είχαν προηγηθεί δημοσιεύματα στον ξένο Τύπο, ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες πλήρωσαν σε ρούβλια, πριν την υπαναχώρηση της ΕΕ.

Η ΕΕ υποστηρίζει ότι δεν παραβιάζονται οι κυρώσεις, διότι η πληρωμή αξακολουθεί να γίνεται σε ευρώ, αν και το ζήτημα δεν ήταν ποτέ το νόμισμα με το οποίο θα πληρώνονταν οι Ρώσοι, αλλά να μην πληρώνονται καθόλου.

Πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι οι Γερμανοί εισαγωγείς φυσικού αερίου έχουν ενημερωθεί από το Βερολίνο ότι μπορούν να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια για να πληρώσουν για το ρωσικό αέριο χωρίς να παραβιάσουν τις κυρώσεις, εφόσον οι πληρωμές που κάνουν στην Gazprombank δεν είναι στο ρωσικό νόμισμα. Οι πηγές ανέφεραν ότι η Γερμανία, η οποία είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικού φυσικού αερίου στην περιοχή, ενέργησε για το θέμα σε στενό συντονισμό με την ΕΕ.

Στις γραπτές οδηγίες της, η ΕΕ είπε ότι οι εταιρείες μπορούν να αγοράσουν ρωσικό αέριο χωρίς να παραβιάσουν τις κυρώσεις, εάν πληρώσουν στο νόμισμα των υφιστάμενων συμβολαίων τους και δηλώσουν ότι εκπληρώνουν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις. Οι περισσότερες συμβάσεις που έχουν οι εταιρείες της ΕΕ με την Gazprom είναι σε ευρώ ή σε δολάρια. Ωστόσο, η καθοδήγηση δεν ανέφερε ρητά ότι το άνοιγμα λογαριασμών σε ρούβλι για τη μετατροπή αυτών των πληρωμών στο ρωσικό νόμισμα θα συνιστούσε παραβίαση των κυρώσεων της ΕΕ.

Ορισμένοι διπλωμάτες από κράτη μέλη της ΕΕ στις Βρυξέλλες δήλωσαν στο Reuters ότι οι συμβουλές ήταν σκόπιμα ασαφείς για να μπορέσουν οι χώρες να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλι και να συνεχίσουν να αγοράζουν ρωσικό αέριο.

«Έχει κανείς την εντύπωση ότι αφήνει την πόρτα ανοιχτή για τις “business as usual”», είπε ένας διπλωμάτης, προσθέτοντας ότι κατά την άποψή τους κινδύνευε να υπονομευτεί η ενότητα της ΕΕ έναντι της Ρωσίας εάν εταιρείες σε ορισμένες χώρες άνοιγαν λογαριασμούς σε ρούβλια, και άλλες όχι.

«Χρειαζόταν να δημιουργήσουν ένα επίπεδο “δημιουργικής ασάφειας”», είπε δεύτερος διπλωμάτης, αναφερόμενος στις συμβουλές της Επιτροπής. «Ο σκοπός της δημιουργικής ασάφειας είναι να δημιουργήσει αρκετό χώρο για όλες τις διαφορετικές ερμηνείες».

Η «δημιουργική ασάφεια» της ΕΕ οδηγεί και την Βουλγαρία να υπαναχωρήσει από την αρχική άρνησή της να «υποκύψει» στις ρωσικές απαιτήσεις και πλέον δηλώνει ότι θα συζητήσει σύντομα με την Κομισιόν το θέμα της πληρωμής για το ρωσικό φυσικό αέριο σε ρούβλια, όπως δήλωσε ο επικεφαλής του υπουργείου Ενέργειας, Αλεξάντερ Νικόλοφ, σε συνέντευξή του στο bTV.

Ο δημοσιογράφος ρώτησε τον υπουργό εάν χώρες όπως η Βουλγαρία, η Πολωνία και η Φινλανδία θα πρέπει να συνεχίσουν να αρνούνται το άνοιγμα λογαριασμών σε ρούβλια ακόμη και όταν το κάνουν οι Γερμανοί και οι Ιταλοί εισαγωγείς. Ο Νικόλοφ τόνισε ότι σε μια τέτοια κατάσταση θα πρέπει να γίνει διάκριση μεταξύ ιδιωτικών και κρατικών εταιρειών, αλλά αυτό το θέμα πρέπει να διευκρινιστεί.

«Αυτό είναι ένα πολύ καλό ερώτημα που θα θέσουμε σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το επίπεδο αλληλεγγύης και ενότητας πρέπει να είναι όσο το δυνατόν υψηλότερο. Εάν υπάρχουν εξαιρέσεις, θα τις μελετήσουμε και θα καταλάβουμε πώς αυτό θα επηρεάσει το σύνολο σύστημα», είπε ο επικεφαλής του τμήματος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Σόφια αναμένει περαιτέρω οδηγίες από τις Βρυξέλλες σχετικά με το ποιες προμήθειες παραβιάζουν τις αντιρωσικές κυρώσεις της ΕΕ και ποιες όχι.