Η επιβεβαίωση της πληροφορίας είναι ο πρώτος κανόνας της δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Η καταπάτησή του δεν είναι σπάνια ειδικά όταν το προστάζει ο εντυπωσιασμός. Η υπόθεση της άγριας δολοφονίας της μικρής Άννυ σαν να μην «κανιβαλίστηκε» αρκετά από τηλεοπτικά δελτία, εκπομπές και μερίδα του διαδικτύου και του έντυπου τύπου έπρεπε να συντηρηθεί «γιατί πουλάει» ακόμη και χωρίς πραγματική εξέλιξη. Τα τηλεοπτικά κανάλια δεν δίστασαν λοιπόν στο βωμό της τηλεθέασης να παρουσιάσουν «ψυχίατρο – μαϊμού» που «αποκάλυψε ανατριχιαστικές λεπτομέρειες» για τα όσα βίωσε η μικρή πριν τη δολοφονία της αλλά και για την οικογένειά της. 

Ads

Αυτό που δεν προνόησαν να κάνουν ήταν να ελέγξουν αν η κυρία που συστήθηκε ως ψυχίατρος του ΟΚΑΝΑ  – Μαρία Καλογεροπούλου  – με ονοματεπώνυμο ανήκε όντως στο δυναμικό του οργανισμού. Αν το έκαναν θα έχαναν ίσως πολύτιμο χρόνο και κάποιος άλλος θα την έβγαζε πρώτος. Η ύπαρξη της ψυχιάτρου και τα όσα κατήγγειλε διαψεύστηκαν εκ των υστέρων από τον ΟΚΑΝΑ και την Εισαγγελία Αθηνών στην οποία είχε προσφύγει, σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενά της η εν λόγω κυρία. 

Η γυναίκα μιλώντας σε τηλεοπτικούς σταθμούς υποστήριξε ότι παρακολουθούσε τους γονείς της μικρής Άννυ και είχε επανειλημμένα ζητήσει να αρθεί η κηδεμονία του παιδιού. Επιπλέον προχώρησε σε «αποκαλύψεις» σχετικά με το υποτιθέμενο ιατρικό ιστορικό του πατέρα της Αννυ, καθώς και για το εάν οι γονείς αγαπούσαν ή κακοποιούσαν το παιδί τους.

Διαβάστε επίσης:

Χαρακτηριστικά βίντεο

Η διάψευση της εισαγγελίας

Λίγη ώρα αργότερα, παρενέβη η Εισαγγελία Αθηνών και διέψευσε την ύπαρξη καταγγελιών εκ μέρους του ΟΚΑΝΑ για την οικογένεια της Άννυ. Παράλληλα, η Εισαγγελία Αθηνών διέψευσε ότι υπάρχει φάκελος για την οικογένεια του παιδιού στον οργανισμό και ανέφερε ότι δεν εργάζεται εκεί ψυχίατρος με το όνομα Μαρία Καλογεροπούλου. Επίσης διαψεύδει ότι υπάρχει εισαγγελέας με το επίθετο Σκανδαλάκης όπως επικαλέστηκε η γυναίκα στους τηλεοπτικούς σταθμούς. Τέλος η εισαγγελία αναφέρει ότι παρά τις όποιες προσπάθειες να επικοινωνήσει με την καταγγέλουσα δεν τα κατάφερε ενώ λίγο αργότερα δηλώθηκε κλοπή του κινητού από το οποίο έγιναν η κλήσεις. 

Ads

Όλη η ανακοίνωση της εισαγγελίας

 

Η διάψευση του ΟΚΑΝΑ

Σε συνέχεια της δημόσιας αναστάτωσης που προκλήθηκε σήμερα μετά από δηλώσεις κάποιας κυρίας σε τηλεοπτικά κανάλια ότι ως ψυχίατρος του ΟΚΑΝΑ παρακολουθούσε τους γονείς της Άννυ Μπορισόβα και μετά από ενδελεχή έρευνα που διενήργησε ο Οργανισμός, σας ενημερώνουμε ότι:

Στο ανθρώπινο δυναμικό του ΟΚΑΝΑ δεν υπάρχει ούτε υπήρξε ποτέ εργαζόμενη οποιασδήποτε ειδικότητας με το όνομα Μαρία Καλογεροπούλου. Από τον ΟΚΑΝΑ τηλεφωνικά αναζητήθηκε αλλά δεν βρέθηκε να υπάρχει το όνομα της κας Μαρίας Καλογεροπούλου ούτε στους Ιατρικούς Συλλόγους Αθήνας ή Πειραιά.

Από τα αρχεία του θεραπευτικού προγράμματος υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ δεν βρέθηκε να είναι μέλη ούτε ο πατέρας Στανισλάβ Μπακαρτζίεφ ούτε η μητέρα Ντιμιτρίνα Μπορισόβα. Ούτε βρέθηκαν αιτήσεις τους σε αναμονή για ένταξη στο πρόγραμμα υποκατάστασης. Τα ονόματά τους δεν βρέθηκαν, επίσης, σε κανένα αρχείο κάποιας άλλης δομής ή υπηρεσίας του Οργανισμού.

Ο ΟΚΑΝΑ θεωρεί ότι τόσο επώδυνα περιστατικά, όπως η περίπτωση της Άννυ, που συνδέονται με έντονη δημόσια συναισθηματική φόρτιση, θα πρέπει αντιμετωπίζονται με πολλή προσοχή και ευαισθησία από όλες τις πλευρές και να αξιολογούνται η αξιοπιστία και η εγκυρότητα των πηγών, από τις οποίες αντλούνται όσες πληροφορίες έρχονται στη δημοσιότητα σχετικές ή μη.