Εν μέσω επεισοδίων έγιναν οι φετινές φοιτητικές εκλογές, στις οποίες η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ φαίνεται να διατηρεί το προβάδισμά της πανελλαδικά για 29η χρονιά. Μεγάλη η αποχή και φέτος με το 60%, δηλαδή περίπου 100.000 φοιτητές, να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία.

Ads

Οι εκλογές στα πανεπιστήμια αμαυρώθηκαν από επεισόδια. Επεισόδια σημειώθηκαν στη Θεσσαλονίκη, στο Οικονομικό, το Γεωπονικό και το Πολυτεχνείο του ΑΠΘ όπου ομάδα 30-40 ατόμων με καλυμμένα τα πρόσωπα τους εισέβαλαν στον χώρο παρακωλύοντας τη διαδικασία. Αποτέλεσμα των επεισοδίων στο ΑΠΘ ήταν το να παρέμβει εισαγγελέας αλλά και το να οδηγηθούν δύο φοιτητές τραυματισμένοι στο νοσοκομείο.

Παρόμοιο το σκηνικό και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου άγνωστοι εισέβαλαν επίσης στον χώρο άρπαξαν την κάλπη και την έκαψαν με αποτέλεσμα να διακοπεί η εκλογική διαδικασία, ενώ ένταση προκλήθηκε και στο Χημείο, στο κτίριο της οδού Ναυαρίνου, στα Εξάρχεια. Μικρότερης έντασης επεισόδια έλαβαν χώρα στο Πολυτεχνείο της Αθήνας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που εξέδωσε η ΔΑΠ για τις φοιτητικές εκλογές του 2015, η παράταξη που υποστηρίζεται από τη ΝΔ έλαβε σε 60 φοιτητικούς συλλόγους 44,50% και αναδείχθηκε πρώτη δύναμη, δεύτερη αναδείχθηκε η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας (ΠΚΣ) που πρόσκειται στο ΚΚΕ με ποσοστό 19,98% ενώ ακολούθησαν οι Ενιαίες Ανεξάρτητες Αριστερές Κινήσεις (ΕΑΑΚ, στηρίζονται από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς) με 12,99%, η ΠΑΣΠ με 6,82% και η Αρ.Εν.με 5,63%. Κατά τα αποτελέσματα που έδωσε η Πανσπουδαστική σε 71 από 200 συλλόγους των ΑΕΙ, η ΔΑΠ συγκέντρωσε το 24,48% (πέρυσι 22,69%), τα ψηφοδέλτια της παράταξης του ΚΚΕ το 25,54% (23,97% πέρυσι) η ΠΑΣΠ το 8,98% (πέρυσι 12,82%)οι ΕΑΑΚ το 17,26% (πέρυσι 16,54%) και η ΑΡΕΝ του ΣΥΡΙΖΑ το 8,84% (πέρυσι 7, 81%).

Ads
  • Παρακολουθήστε τα αποτελέσματα ανά σχολή, καθώς και τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών, στην ιστοσελίδα της Αριστερής Ενότητας, www.aren.gr.

«Για μια ακόμη χρονιά και για 29η συνεχόμενη φορά, η ΔΑΠ ΝΔΦΚ βγαίνει πρώτη δύναμη στα Πανεπιστήμια και στα Τεχνολογικά Ιδρύματα της χώρας» ανέφερε σε δήλωση του ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς. Σχολιάζοντας τα επεισόδια ο Αντώνης Σαμαράς εξ επέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση λέγοντας πως«παρά το σκηνικό βίας των κουκουλοφόρων στις διάφορες Σχολές και την τρομοκρατία που προσπάθησαν να επιβάλουν, με τις πλάτες της κυβέρνησης, η συμμετοχή άγγιξε τις 100.000 και η ΔΑΠ ΝΔΦΚ ανέβασε τη δύναμή της και στα Πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ». «Αυτό το αποτέλεσμα είναι η καλύτερη απάντηση για το καθεστώς οπισθοδρόμησης που προσπαθεί να επιβάλει η κυβέρνηση στην Ανώτατη Εκπαίδευση» κατέληξε.