Με πλειοψηφία 178 ψήφων υπέρ έναντι 120 ψήφων κατά το Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της  πρότασης του Υπουργικού Συμβουλίου για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, στις 5 Ιουλίου, προκειμένου να γίνει δεκτή ή να απορριφθεί η πρόταση των θεσμών για το οικονομικό πρόγραμμα της χώρας.

Ads

Η Πρόεδρος της Βουλής, ύστερα από σχετική συνεννόηση, παρέδωσε την απόφαση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο προκειμένου να προκηρυχθεί το δημοψήφισμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την υπερψήφιση από τη Βουλή της πρότασης για δημοψήφισμα, ο Πρόεδρος παρέλαβε τα ξημερώματα της Κυριακής το κείμενο με τη διαβεβαίωση ότι «θα ασκήσει στο ακέραιο τα καθήκοντά του κατά το Σύνταγμα, ιδίως κατά τις διατάξεις του άρθρου 44 παράγραφος 2 εδάφιο α’», αναφορικά με την προκήρυξη δημοψηφίσματος για κρίσιμο εθνικό θέμα.

Ο Πρόεδρος υπενθύμισε ότι «η αρχαία Ελλάδα ήταν εκείνη η οποία υπήρξε η κοιτίδα της άμεσης Δημοκρατίας».

Ads

Από την πλευρά της, η κ. Κωνσταντοπούλου δήλωσε: «Έχω την χαρά και την τιμή να σας εγχειρίσω την πρώτη απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής που εκδόθηκε στην Μεταπολίτευση για την ενεργοποίηση του άρθρου 44 παρ.2 εδάφιο α του Συντάγματος για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για κρίσιμη εθνικό θέμα, μετά από πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου προς την Βουλή».

«Είχα την τιμή να είμαι η πρώτη Πρόεδρος της Βουλής που υπέγραψε μια τέτοια απόφαση. Θα έχετε την τιμή και την χαρά να είσαστε ο πρώτος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που θα υπογράψει το Προεδρικό Διάταγμα, με το οποίο θα ενεργοποιηθεί αυτή η κορυφαία δημοκρατική διαδικασία. Θέλω να σας ευχαριστήσω για την θεσμική επαγρύπνηση λόγω της ευθύνης και για την θεσμική σας εγρήγορση και εύχομαι όλοι οι πραγματικοί Θεσμοί να αίρονται στο ύψος των περιστάσεων και να δικαιώνουν αυτό που αποτελεί κορυφαία εκδήλωση της Δημοκρατίας και είναι η λαϊκή κυριαρχία», κατέληξε η πρόεδρος της Βουλής.

Υπέρ της πρότασης ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων από τη συμπολίτευση, καθώς και η Χρυσή Αυγή. Νέα Δημοκρατία, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ ψήφισαν κατά, ενώ οι βουλευτές του ΚΚΕ κατέθεσαν τη δική τους πρόταση δημοψηφίσματος. Κατά την ψηφοφορία δεν υπήρξαν εκπλήξεις. 

Από την ψηφοφορία απουσίασαν ο Βουλευτής της Χρυσής Αυγής Γιώργος Γαλέος και η Βουλευτής της ΝΔ Μαρία Αντωνίου, η οποία απέστειλε επιστολή με την οποία δηλώνει ότι, αν παρίστατο, θα καταψήφιζε. Ωστόσο η ψήφος της δεν προσμετράται. Αντίθετα προσμετρήθηκαν οι επιστολικές ψήφοι των Γιάννη Δραγασάκη, Ευκλείδη Τσακαλώτου, Θανάση Μπούρα, Γιάννη Αμανατίδη, Σταύρου Αραχωβίτη και Ανδρέα Μιχαηλίδη.
 
Για την έγκριση της πρόταση της κυβέρνησης για δημοψήφισμα απαιτούνταν η σύμφωνη γνώμη 151 βουλευτών. Σημειώνεται ότι η κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων της συμπολίτευσης, ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αριθμεί συνολικά στους 162 βουλευτές.