Νέο ναρκοπέδιο στο ήδη επικίνδυνο μέτωπο δικαστών και κυβέρνησης απειλεί να ανοίξει η βομβιστική επίθεση στο Εφετείο.

Ads

Η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων επέλεξε, με μια αρκούντως εμπρηστική ανακοίνωση, να συνδέσει την επίθεση με την συκοφάντηση που, όπως υποστηρίζει, δέχονται οι δικαστικοί λειτουργοί – γεγονός που προκάλεσε την αιχμηρή απάντηση και νέο γύρο δημόσιας αντιπαράθεσης με τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή.

«Όσοι καλλιέργησαν τον τελευταίο καιρό κλίμα πολεμικό με τη Δικαιοσύνη συκοφαντώντας τους λειτουργούς της, ας αναλογιστούν επιτέλους τις ευθύνες τους», αναφέρεται στην ανακοίνωση, και προστίθεται: “Είναι γνωστό ότι τα παιχνίδια με τους θεσμούς έχουν απρόβλεπτες εξελίξεις. Οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί προσηλωμένοι στο συνταγματικό τους καθήκον δεν πτοούνται από τέτοιες εγκληματικές ενέργειες. Η κυβέρνηση οφείλει να εγγυηθεί όρους και προϋποθέσεις ασφάλειας για τους εργαζόμενους και τους πολίτες που προσέρχονται στα δικαστήρια της χώρας».

Κοντονής: Ανάξιο περαιτέρω σχολιασμού

Απαντώντας, ο Σταύρος Κοντονής έκανε λόγο για «αποπροσανατολιστική, προκλητική και υποβολιμιαία προσπάθεια ορισμένων κύκλων να συσχετίσουν τη σημερινή εγκληματική ενέργεια στο Εφετείο Αθηνών, με την κριτική που διατυπώνεται σε δικαστικές αποφάσεις», και χαρακτήρισε την στάση αυτή «ανάξια περαιτέρω σχολιασμού».

Ads

Η ένταση αυτής της δημόσιας αντιπαράθεσης είναι ενδεικτική του εξαιρετικά δύσκολου κλίματος που διαμορφώνεται πλέον ανάμεσα στην κυβέρνηση και σε συγκεκριμένες ομάδες του δικαστικού σώματος – ενός κλίματος, που φορτίστηκε ιδιαίτερα μετά και την τελευταία απόφαση του ΣτΕ που ακυρώνει συνολικά το νομικό πλαίσιο για την ηλεκτρονική υποβολή Πόθεν Εσχες όχι μόνον για τους δικαστές αλλά για όλους τους υπόχρεους.

Η δε κόντρα δικαστών – Κοντονή για την βόμβα στο Εφετείο έρχεται στον απόηχο της καταγγελίας του προέδρου του ΣτΕ για «ωμή παρέμβαση στην Δικαιοσύνη» από τον υπουργό, αλλά και των σαφών μηνυμάτων της κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω στο ζήτημα του ελέγχου των δημοσίων λειτουργών και της ισονομίας.

Τσίπρας: Ολοι ίσοι απέναντι στον νόμο

Ενδειτική επ’ αυτού είναι και η δήλωση του ίδιου του πρωθυπουργού στην εφημερίδα Documento. «Παιχνίδια αποσταθεροποίησης δεν θα περάσουν», λέει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός προσθέτοντας πως «ο αγώνας ενάτια σε δίκτυα παραεξουσίας και αποφυγής δημοκρατικών ελέγχων θα είναι καθημερινός» και πως «όλοι – και οι δικαστές – είναι, και πρέπει να είναι, ισοι απέναντι στον νόμο».

Ακριβώς στην κατεύθυνση που δείχνει με την δήλωσή του ο πρωθυπουργός, οι πληροφορίες φέρουν το υπουργείο Δικαιοσύνης να έχει έτοιμο προς κατάθεση στη Βουλή μετά τις γιορτές νέο νόμο για το Πόθεν Εσχες. Κατά τις ίδιες ποληροφορίες, ο νόμος θα περιέχει αναδιατυπωμένη και την επίμαχη διάταξη που προέβλεπε δήλωση μετρητών και τιμαλφών στα σπίτια ή στις θυρίδες για όλους τους υπόχρεους, συμπεριλαμβανομένων και των δικαστών. Παραμένει ωστόσο άγνωστο ποια θα είναι η διατύπωση και τα νομικά «εργαλεία» προκειμένου να μην καταπέσει η νομοθετική παρέμβαση εκ νέου στο ΣτΕ.

Μετά και τα τελευταία επεισόδια πάντως, κυβερνητικές πηγές βλέπουν ευθεία προσπάθεια διαμόρφωσης συνθηκών πολιτικής αποσταθεροποίησης από πολιτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα – μια προσπάθεια που, όπως διαπιστώνουν, επιδιώκεται να υλοποιηθεί και μέσω συγκεκριμένων δικαστικών κύκλων δια της ακύρωσης των αποφάσεων, και εν τέλει και του ίδιου του ρόλου, της εκτελεστικής εξουσίας.

Εκείνο, δε, που τονίζουν κυβερνητικές πηγές είναι πως δεν υπάρχει καμία πρόθεση παρέμβασης στην Δικαιοσύνη. Οπως λένε, αντιθέτως ο στόχος της δημόσιας κριτικής σε συγκεκριμένες αποφάσεις είναι η ίδια η προστασία της Δικαιοσύνης και η θωράκιση του θεσμού απέναντι στους δικαστικούς εκείνους κύκλους που «επιχειρούν, ως “κόμμα δικαστών”, να παίξουν πολιτικά παιχνίδια και να υπηρετήσουν άλλους στόχους».