Μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζει όλη Ελλάδα από την κακοκαιρία «Βικτώρια». Τα φαινόμενα στα κεντρικά και νότια της χώρας είναι κατά τόπους ισχυρά και συνοδεύονται από τοπικές χαλαζοπτώσεις.

Ads

Στην Αττική κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας σημειώθηκαν δυνατές νεροποντές κεραυνοί και αστραπές. Η Πυροσβεστική στην Αττική έχει δεχτεί περισσότερες από 160 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων, κοπές δέντρων και παροχές βοήθειας. Η έντονη βροχόπτωση έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα στην κυκλοφορία σε βασικούς οδικούς άξονες της Αττικής.

Μεγάλα είναι τα προβλήματα στην Κρήτη. Οι σταθμοί του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών-meteo.gr κατέγραψαν πανελλαδικά τα μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης έως τις 08:30 το πρωί της Τετάρτης στον Αλικιανό και στο Ακρωτήριο Χανίων (64 και 63 χιλιοστά αντίστοιχα), στο Σπήλι Ρεθύμνου (52), στο κέντρο των Χανίων (46), στον Πλατανιά Χανίων (46), στην Ασή Γωνιά Χανίων (43), στην Παλαιοχώρα Χανίων (41) και στις Βρύσες Χανίων (39 χιλιοστά).

Στα Χανιά κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Πλημμύρισαν δρόμοι ενώ σημειώθηκαν και κατολισθήσεις. Επιπλέον, αποκολλήθηκε η διάβαση στον Κερίτη, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να αντιμετωπίζουν πολλά κυκλοφοριακά προβλήματα. Δημότες της περιοχής του Αλικιανού βρίσκονταν όλο το βράδυ της Τρίτης στην προσωρινή διάβαση για να αποτρέψουν τυχόν ατύχημα. Ωστόσο, μόλις φούσκωσε ο ποταμός, έκλεισαν το δρόμο και διέκοψαν την κυκλοφορία.

Υπενθυμίζεται ότι η ιστορική γέφυρα του Κερίτη είχε καταστραφεί από την ισχυρή κακοκαιρία που έγινε πριν από ένα χρόνο στην περιοχή και τότε οι κάτοικοι του Αλικιανού κατασκεύασαν μία πρόχειρη διάβαση για να διευκολυνθεί η διέλευσή τους από τον Αλικιανό προς τα Χανιά. Τελικά για να λυθεί το πρόβλημα τοποθετήθηκε στρατιωτική γέφυρα τύπου Bailey

Η έντονη βροχόπτωση δημιούργησε προβλήματα σε πολλές περιοχές του Νομού Ηρακλείου ενώ τα σοβαρότερα εντοπίζονται στην περιοχή της Μεσαράς. Πλημμύρισαν σπίτια και επιχειρήσεις. Για προληπτικούς λόγους, πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν διασκορπιστεί γύρω από επικίνδυνα σημεία όπου υπάρχουν ποταμοί καθώς εξαιτίας της δυνατής βροχής φουσκώνουν γρήγορα. Στο Δήμο Φαιστού έκλεισαν τα σχολεία. 

Στο Γεροπόταμο ένας ηλικιωμένος άνδρας εγκλωβίστηκε εκεί όπου τον περασμένο Φλεβάρη βρήκαν τραγικό θάνατο τέσσερα άτομα. Ευτυχώς με την επέμβαση των αρχών αποσοβήθηκαν τα χειρότερα.

Πολλά προβλήματα αντιμετωπίζουν και τα νησιά του Ιονίου που ήταν τα πρώτα που επλήγησαν από την κακοκαιρία Βικτώρια. Στην Κέρκυρα όλα τα σχολεία έμειναν κλειστά. Η «Βικτώρια» κατάφερε μέχρι αυτή την ώρα να προκαλέσει σοβαρά θέματα στο οδικό δίκτυο του νησιού, ενώ άγνωστες παραμένουν οι ζημιές που έχουν υποστεί σχολικές μονάδες.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία κλήθηκε να αντιμετωπίσει εξήντα συμβάντα που αφορούσαν κοπές δέντρων από το οδικό δίκτυο, αντλήσεις νερών από σπίτια και καταστήματα, αλλά και διασώσεις οδηγών και επιβατών από οχήματα όταν αυτά παρασύρθηκαν από ρέματα στη Νότια Κέρκυρα. Οι έντονες βροχοπτώσεις και καταιγίδες προκάλεσαν κατολισθήσεις σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου σε όλο το νησί, καθώς και διακοπές ηλεκτροδότησης και υδροδότησης. Η ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού εξυπηρετείται μόνο με πλοία κλειστού τύπου, ενώ η Πολιτική Προστασία των τριών δήμων και της περιφέρειας είναι σε επιφυλακή. 

Η κακοκαιρία χτύπησε και χωριά της Κεφαλονιάς όπου σημειώθηκαν κατολισθήσεις και απειλήθηκαν σπίτια. Οι περιοχές του νησιού που επλήγησαν περισσότερο ήταν τα χωριά Νυφί και Αγία Ευθυμία.

image

Μεγάλοι χείμαρροι με λασπόνερα και κάθε είδους υλικά πέρασαν μέσα από τις δύο κατοικημένες περιοχές, με συνέπεια να επικρατήσει πανικός.

Τέσσερις οικίες στο χωριό Νυφί καταπλακώθηκαν από λάσπες και υλικά, ενώ κινδύνευσε και μία γυναίκα, η οποία χρειάστηκε να απεγκλωβιστεί από το ειδικό κλιμάκιο της Πυροσβεστικής και να μεταφερθεί καλά στην υγεία της, σε ασφαλές σημείο.

Σφοδρό ήταν το πρωί της Τετάρτης το πέρασμα της κακοκαιρίας «Βικτώρια» από την Αχαΐα με την θάλασσα να βγαίνει στη στεριά, να καλύπτει την παραλιακή λεωφόρο στο Ρίο και να βγάζει μαζί της και πέτρες.

Η Βικτώρια σαρώνει και το twitter 

Η Βικτώρια που σαρώνει τη χώρα δεν θα μπορούσε παρά να σαρώσει και το twitter. Φωτογραφίες και βίντεο από τα έντονα καιρικά φαινόμενα αλλά και χιουμοριστικά σχόλια δίνουν και παίρνουν με το hashtag #Βικτώρια να αποτελεί μεγαλό trend. 

Νέα προειδοποίηση για πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα

Νέα προειδοποίηση για πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα μέσα στις επόμενες ώρες, εξέδωσε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών που παρακολουθεί λεπτό προς λεπτό την εξέλιξη της κακοκαιρίας «Βικτώρια». 

Από τις μεσημεριανές ώρες όλα τα στοιχεία συνηγορούν στο σχηματισμό μιας σημαντικής, σε έκταση, ζώνης σύγκλισης από το Κεντρικό έως το Νοτιοδυτικό Αιγαίο, όπου θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες ιδιαίτερα μεγάλης κατά τόπους έντασης. Η ζώνη αυτή σταδιακά θα κινηθεί προς τα ανατολικά, επηρεάζοντας την Εύβοια, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και το βράδυ τα Δωδεκάνησα.   

Μετά το μεσημέρι από τα πολύ έντονα φαινόμενα επηρεάζονται τμήματα του νομού Αττικής και της Αθήνας. 

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία οι βροχές και οι καταιγίδες που συνοδεύουν την«Βικτώρια» αναμένεται να συνεχιστούν σε πολλές περιοχές της χώρας έως το βράδυ της Τετάρτης, με έμφαση στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά, στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη, στο Αιγαίο και στην Κρήτη. Τα εντονότερα φαινόμενα εντοπίζονται στην Κρήτη (ιδιαίτερα στο νομό Χανίων) ενώ έντονες βροχοπτώσεις σημειώνονται και στην Αττική. Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται οι 8 σταθμοί του δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που κατέγραψαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης έως τις 08:30 το πρωί της Τετάρτης.

image

Στους χάρτες που ακολουθούν παρουσιάζονται οι εκτιμώμενες βροχοπτώσεις σε επιλεγμένα τρίωρα (βροχές εντός του τελευταίου τρίωρου από την αναγραφόμενη στο χάρτη ώρα).

image

image

image

Έκτακτο δελτίο θυελλωδών ανέμων   

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, που εξέδωσε σήμερα έκτακτο δελτίο, το βαρομετρικό χαμηλό με επίκεντρο στην τυρρηνική θάλασσα, παραμένει σχεδόν στάσιμο. Υψηλές πιέσεις παρατηρούνται στην ανατολική μαύρη θάλασσα και σχετικά υψηλές στην Κύπρο, την κεντρική και νότια Αδριατική.    

Η πρόγνωση για σήμερα και αύριο

Από ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες θα επηρεαστούν και σήμερα τα νησιά του Ιονίου, η Ήπειρος, η δυτική Στερεά και η δυτική Πελοπόννησος. Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν τις απογευματινές ώρες.

Από τις πρωινές ώρες και μέχρι το μεσημέρι, θα επηρεαστούν η κεντρική Μακεδονία, η ανατολική Πελοπόννησος, η ανατολική Στερεά(συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), η Εύβοια και πιθανώς πρόσκαιρα η Θεσσαλία και οι Σποράδες.   

Από τις πρώτες πρωινές ώρες και μέχρι το βράδυ η δυτική Κρήτη, σταδιακά οι Κυκλάδες, η ανατολική Μακεδονία και η υπόλοιπη Κρήτη. Αργά το βράδυ η Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.   

Η Θράκη θα πληγεί από την κακοκαιρία τις πρωινές ώρες και μέχρι το μεσημέρι τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, οπότε τα φαινόμενα προβλέπεται να εξασθενήσουν.