Η αξιοποίηση δημοσκοπήσεων για προπαγανδιστικούς λόγους και η επιλεκτική χρήση των αριθμών είναι μια γνωστή πλέον σε όλους πρακτική. Εξάλλου και κατά τη γνωστή ρήση, «η στατιστική είναι ο καλύτερος τρόπος για να πεις ψέμματα».

Ads

Εν προκειμένω η κυρίαρχη αφήγηση πρέπει να δικαιώσει τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, το δόγμα «νόμος και τάξη», παραβλέποντας όχι μόνο την αστυνομική βία και αυθαιρεσία, η οποία καταγγέλθηκε από πολίτες, νομικούς, φορείς και οργανώσεις αλλά ακόμη και στοιχεία και νούμερα προερχόμενα κι από τις «θεσμικές» αν και «πληγωμένες» δημοσκοπήσεις.

Σύμφωνα λοιπόν με τα περισσότερα μμε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είναι ο δημοφιλέστερος υπουργός. Πως προκύπτει αυτό;

image

Ads

image

Από τα νέα ευρήματα των τάσεων της MRB που δημοσιεύει σήμερα η εταιρεία δημοσκοπήσεων. Η συγκεκριμένη μέτρηση αποτελείται από την πανελλαδική έρευνα σε 2000 πολίτες με δικαίωμα ψήφου, με τη μέθοδο των προσωπικών συνεντεύξεων (face to face) και καταγράφει τη σημερινή πολιτική κατάσταση της χώρας (Xρόνος διεξαγωγής 27 Νοεμβρίου-5 Δεκεμβρίου 2019).

Συγκεκριμένα ο Μ. Χρυσοχοΐδης συγκεντρώνει 33,5% στην ευνοϊκή γνώμη, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με 31,7%. Ακολουθεί ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας με 30,7%, και έπεται ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος με 28,7%. Στην πέμπτη θέση βρίσκεται ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης με 28,1% και στην έκτη θέση βρίσκεται ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Βέβαια, αυτή είναι η μισή, στην καλύτερη περίπτωση, αλήθεια, αφού στο άλλο μισό του πίνακα ολοκληρώνεται η εικόνα. Σύμφωνα λοιπόν πάντα με τη δημοσκόπηση, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη συγκεντρώνει αρνητικές γνώμες στην πλειονότητα των ερωτηθέντων, όπως και όλοι οι υπουργοί που ακολουθούν. Συγκεκριμένα αρνητική άποψη για τον Μ. Χρυσοχοϊδη έχει το 41,8%, σαφώς υψηλότερο από τις θετικές γνώμες που προβλήθηκαν.

Συμπερασματικά, το δόγμα «νόμος και τάξη» μπορεί να ικανοποιεί κάποιους, σίγουρα όμως όχι τους περισσότερους.

image