Στο επιτελείο του Γιώργου Παπανδρέου δεν περίμεναν τόσο κακό αποτέλεσμα στον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών. Αντίθετα, είχαν πιστέψει ότι με την τακτική της όξυνσης που ακολούθησε ο πρώην πρωθυπουργός την τελευταία εβδομάδα θα καταφέρει να συσπειρώσει και να αποτρέψει μια βαριά ήττα. Συνέβη το ακριβώς αντίθετο. Το αποτέλεσμα έδειξε ότι η πόλωση που καλλιέργησε δεν τον ωφέλησε και οι καταγγελίες για νοθεία που άρον-άρον τις  πήρε πίσω έβλαψαν ακόμη περισσότερο την εικόνα του.

Ads

Στη δήλωσή του μετά την οριστικοποίηση της νίκης του Ν. Ανδρουλάκη, ο Γιώργος Παπανδρέου εμφανίστηκε ενωτικός σημειώνοντας ότι θα συνεχίσει να δίνει μάχες για τις προοδευτικές ιδέες. Αυτό ερμηνεύεται από συνομιλητές του ως ένδειξη συνέπειας στη διακήρυξη της προοδευτικής διακυβέρνηση. Ωστόσο, παλιοί του συνεργάτες εκτιμούν ότι θα ασχολείται όλο και περισσότερο με τη Σοσιαλιστική Διεθνή, όλο και λιγότερο με τα εσωτερικά.

Κάποιοι μάλιστα διακινδυνεύουν την πρόβλεψη ότι δεν πρόκειται να είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές και ότι θα βάλει τελεία στην πολιτική του σταδιοδρομία, φτάνοντας πια στα 70. Άλλοι λένε ότι ακόμη είναι νωρίς για οριστικά συμπεράσματα.

Σε κάθε περίπτωση, ο Γ. Παπανδρέου υπέστη συντριβή και αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να το ξεπεράσει εύκολα ούτε αυτός ούτε οι συνεργάτες του. Στο στενό επιτελείο του για την οργάνωση της προεκλογικής του καμπάνιας ανήκαν ο Δ. Ρέππας, ο Φ. Σαχινίδης, ο Γ. Ελενόπουλος, ο Μ. Καρχιμάκης, ο Γ. Πεταλωτής. Ο αδελφός του Νίκος Παπανδρέου θα διαδεχτεί τον Νίκο Ανδρουλάκη στην ευρωβουλή όταν παραιτηθεί για να θέσει υποψηφιότητα στις εθνικές εκλογές.

Ads

Στη ΝΔ έχουν κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένοι από τη βαριά ήττα του Γ. Παπανδρέου που έχει σαφές αντιδεξιό στίγμα, ενώ οι φανατικοί του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου τον χλεύαζαν από τη στιγμή που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του. Στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παρακολουθούν τις εξελίξεις προσεκτικά και περιμένουν να δουν τη στάση που θα κρατήσουν τα στελέχη της επιρροής του στα μεγάλα πολιτικά ζητήματα.