Η είδηση είναι γνωστή από χθές το πρωί. Μια 42χρονη εργαζόμενη, «εγκλωβισμένη», δηλαδή απλήρωτη, όπως και άλλοι 1.500 συνάδελφοί της στα σούπερ μάρκετ Καρυπίδης, αυτοκτόνησε.

Ads

Μέχρι τώρα, πλην των συναδέλφων της, κανείς δεν έχει αναφερθεί στις αιτίες και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες η 42χρονη οδηγήθηκε στο απονενοημένο διάβημα. Ωστόσο, όλα δείχνουν ότι οδηγήθηκε στον θάνατο βιώνοντας το αδιέξοδο, το καθεστώς ομηρείας το οποίο της έχει επιβληθεί με την ανοχή και της Δικαιοσύνης.

Και αυτό καθώς ήταν εργαζόμενη, αλλά δεν πληρωνόταν. Ούτε ως άνεργη στους καταλόγους μπορούσε να συμπεριληφθεί. Το ίδιο και οι συνάδελφοί της, όπως και άλλοι εκατοντάδες χιλιάδες που συγκροτούν, επτά χρόνια μετά τα διαδοχικά Μνημόνια, τους «αόρατους» ανθρώπους. Ούτε εργαζόμενοι, ούτε άνεργοι!

Μια εταιρεία σκάνδαλο…

Η εταιρεία, τα σούπερ – μάρκετ Καρυπίδης, επιχείρηση φάντασμα, με παρελθόν και με ρύθμιση σκάνδαλο στο ΙΚΑ όταν εξαγοράστηκαν από τον επιχειρηματία Αρβανιτίδη… Αλλά πάμε στα πλέον πρόσφατα πριν δούμε το σκανδαλώδες παρελθόν.

Ads

Μέσα στο 2016, το ΚΕΑΟ (Κέντρο Είσπραξης Ανεξόφλητων Εισφορών) έχει προχωρήσει σε αναγκαστικά μέτρα για χρέη 30 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνουν κατασχέσεις ακινήτων. Το υπουργείο Εργασίας το 2017 υπέβαλε 170 μηνύσεις αυτόφωρης διαδικασίας για μη καταβολή δεδουλευμένων. Την ίδια χρονιά, το ΣΕΠΕ (Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας) προχώρησε σε ειδική μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Θεσσαλονίκης για το σύνολο των οφειλών στους εργαζόμενους.

Η συμφωνία που ματαιώθηκε…

Ο Καρυπίδης εξαγόρασε το 2014 τα σούπερ μάρκετ Αρβανιτίδης. Η εταιρεία διαθέτει 131 σούπερ μάρκετ, στα οποία απασχολούνται 1.400 άτομα. Τα 131 καταστήματα (πρώην σούπερ μάρκετ Αρβανιτίδης) βρίσκονται σχεδόν όλα στη Βόρεια Ελλάδα, με σημαντικότερη παρουσία σε Θεσσαλονίκη (50 σημεία), Χαλκιδική, Πιερία, Πέλλα και Ημαθία. Πρόσφατα παρουσιάστηκε ενδιαφέρον από την αλυσίδα Market In για εξαγορά κάποιων καταστημάτων του Καρυπίδη, αλλά, με εξαίρεση ελάχιστα καταστήματα, η συμφωνία δεν τελεσφόρησε με αποκλειστική ευθύνη του Καρυπίδη που ουσιαστικά την «τορπίλισε».

Στα τέλη του 2016, οι συνομιλίες του υπουργείου Εργασίας για τη διάσωση της εταιρείας Καρυπίδης ΑΕΕΕ οδηγήθηκαν σε ναυάγιο, με την πλευρά του υπουργείου να επιρρίπτει αποκλειστικά ευθύνη στη διοίκηση της εταιρείας κατηγορώντας την παράλληλα για αναλγησία απέναντι στους εργαζόμενους που παραμένουν απλήρωτοι για αρκετούς μήνες.

Το υπουργείο Εργασίας προχώρησε τότε άμεσα στις ακόλουθες ενέργειες:

1. Την αποστολή μηνυτήριας αναφοράς στον εισαγγελέα από την αρμόδια Επιθεώρηση Εργασιακών Σχέσεων για την άσκηση ποινικής δίωξης κατά των υπευθύνων της εταιρείας Καρυπίδης ΑΕΕΕ.

2. Τη διερεύνηση από δημόσιες αρχές για το πώς βρίσκονται πόροι για την πληρωμή άλλων εργαζομένων του ομίλου, τη στιγμή που οι εκπρόσωποι της εταιρείας δηλώνουν ότι δεν υπάρχουν χρήματα στην Καρυπίδης για πληρωμή έστω του δώρου στους απλήρωτους εργαζόμενους των σούπερ μάρκετ.

3. Την υποβολή μήνυσης από τα όργανα του ΣΕΠΕ για μη πληρωμή του δώρου Χριστουγέννων προκειμένου να κινηθεί η αυτόφωρη διαδικασία κατά των υπευθύνων εργοδοτών.

4. Την επίσπευση των διαδικασιών για την καταβολή του έκτακτου βοηθήματος στις αρχές του 2017 για όσους έχουν το νόμιμο δικαίωμα (σ.σ.: καταβλήθηκε το ποσό των 1.000 ευρώ σε κάθε εργαζόμενο).

5. Την άμεση επεξεργασία από τις υπηρεσίες του υπουργείου ειδικού σχεδίου ενεργειών για την με κάθε τρόπο περαιτέρω ενίσχυση των απλήρωτων εργαζομένων της κοινωνικά ανάλγητης εταιρείας σούπερ μάρκετ Καρυπίδης.

Το υπουργείο Εργασίας κατέληγε στην ανακοίνωσή του τονίζοντας ότι “σε ό,τι αφορά τις απαιτήσεις της εταιρείας Καρυπίδης ΑΕΕΕ, το υπουργείο δηλώνει ότι διαθέτει ‘όλα τα στοιχεία που αποδεικνύουν για ακόμα μια φορά τους ψευδείς ισχυρισμούς της για το ύψος των χρεών άλλων εταιρειών προς αυτήν και ότι όλα αυτά θα κατατεθούν για έρευνα στις αρμόδιες αρχές».

Η ρύθμιση σκάνδαλο στο ΙΚΑ…

Όπως σημειώσαμε, ο Καρυπίδης εξαγόρασε το 2014 τα σούπερ μάρκετ Αρβανιτίδης. Λίγο πριν είχε προκαλέσει σάλο η ποινική δίωξη για κακουργηματική απιστία σε βάρος του πρώην διοικητή του ΙΚΑ Ρ. Σπυρόπουλου, καθώς ρυθμίστηκαν χρέη 18 εκατ. ευρώ του επιχειρηματία προς το Ίδρυμα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, στα μέσα Μαρτίου της συγκεκριμένης χρονιάς ανακοινώθηκε ότι η όχι και τόσο γνωστή ευρύτερα Karipidis Βros, η οποία έχει έδρα τη Νάουσα και ασχολείται με εισαγωγές και εξαγωγές αγροτικών προϊόντων (διατηρεί και μία μονάδα κατασκευής παλετών), απέκτησε το 100% των μετοχών της Αρβανιτίδης Α.Ε. Λίγο μετά, επίσης, υπήρξε και άλλη εξέλιξη, αφού δημοσιοποιήθηκε ότι με τη μέθοδο του franchise την εκμετάλλευση των καταστημάτων αναλαμβάνει η Μαρινόπουλος Α.Ε., ενώ αυτά πρόκειται να μετονομαστούν σε Carrefour.

Όμως, παράγοντες της αγοράς στη Βέροια βλέπουν με… άλλη ματιά τις εξελίξεις. Έτσι, εκφράζουν αμφιβολίες ότι η Karipidis Βros είχε το οικονομικό μέγεθος για να αποκτήσει το 100% της Αρβανιτίδης Α.Ε., εκτιμώντας πως «τα αδέλφια Αρβανιτίδη δεν έχουν βγει από το παιχνίδι και είναι πάντα παρόντα»…

Πηγή: Η Αυγή