Υιοθετώντας το συμφωνηθέν από τις δύο πλευρές νέο όνομα της πΓΔΜ, «Βόρεια Μακεδονία», η Αυστριακή υπουργός Εξωτερικών Κάριν Κνάισλ το χρησιμοποίησε -ήδη ως δεδομένο- απευθύνοντας τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη τα συγχαρητήριά της στην Αθήνα και στα Σκόπια για την επίτευξη της μεταξύ τους συμφωνίας.

Ads

«Συγχαρητήρια στην Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία για την επίλυση της μακρόχρονης διαφοράς για το όνομα – μία επιτυχία για τον διάλογο και τη διπλωματία. Αυτή είναι μία σημαντική ημέρα για ολόκληρη την περιοχή», τόνισε χαρακτηριστικά η Κάριν Κνάισλ μέσω Twitter, ενώ λίγο αργότερα το σχόλιο αυτό «συμμερίστηκε» ο αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, μέσω του ίδιου ιστοτόπου κοινωνικής δικτύωσης.

Η Αυστριακή υπουργός Εξωτερικών είχε φιλοξενήσει την 30ή Μαρτίου στο υπουργείο Εξωτερικών στη Βιέννη τη δεύτερη τριμερή συνάντηση για το θέμα του ονόματος, ανάμεσα στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, τον ομόλογό του της πΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ και τον ειδικό απεσταλμένο του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς.

Η συνάντηση είχε πραγματοποιηθεί στο αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών, καθώς λόγω της αργίας της Μεγάλης Παρασκευής των Καθολικών, οι εγκαταστάσεις του ΟΗΕ παρέμειναν την ημέρα εκείνη κλειστές, ενώ η τρίτη και τελευταία τριμερής συνάντησή τους στην αυστριακή πρωτεύουσα είχε γίνει στις εγκαταστάσεις του ΟΗΕ την 25η Απριλίου.

Ads

Ήδη σε δηλώσεις της, λίγο μετά την πρώτη συνάντηση του Νίκου Κοτζιά, του Νίκολα Ντιμιτρόφ και του Μάθιου Νίμιτς, στην τρίτη έδρα του ΟΗΕ στη Βιέννη, στις 13 Φεβρουαρίου, η Κάριν Κνάισλ, αναφερόμενη στα Δυτικά Βαλκάνια και στην προοπτική ένταξής τους στην ΕΕ -που θα είναι μια από τις προτεραιότητες της αυστριακής προεδρίας στην ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2018- είχε επισημάνει πως «καταβάλλονται προσπάθειες από πολλούς για να προχωρήσει το θέμα του ονόματος της πΓΔΜ».

Σε εκείνες τις δηλώσεις της, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η Αυστριακή υπουργός Εξωτερικών είχε επισημάνει πως το ζήτημα του ονόματος της πΓΔΜ εκκρεμεί από την εποχή της διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας και προκαλεί μια διαμάχη για την οποία, κατά την άποψή της, «οι απ’ έξω κουνάνε το κεφάλι, όμως στην περιοχή προξενεί τεράστιες συναισθηματικές αντιδράσεις».