Η επιλογή της ΝΔ στην ψηφοφορία για το επίδομα στους συνταξιούχους μπορεί να ήταν το «παρών», μια απουσία όμως ίσως είναι εκείνη που δίνει το πολιτικό αποτύπωμα αυτής της απόφασης στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ads

Πρόκειται για την απουσία του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή από τη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή – μια απουσία, η οποία κατά έγκυρες πληροφορίες δείχνει και την διαφωνία του με την μεταβολή της στάσης του κόμματος και την μη υπερψήφιση του κοινωνικού μερίσματος στους συνταξιούχους.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι της χθεσινής δήλωσης Μητσοτάκη από τις Βρυξέλλες προηγήθηκε έντονο παρασκήνιο και διαφορετικές εισηγήσεις και γραμμές στην Πειραιώς.

Οι εν λόγω εισηγήσεις, μάλιστα, αναλύθηκαν και σε τηλεδιάσκεψη του ηγετικού επιτελείου της ΝΔ με τον πρόεδρο του κόμματος, με το μεν «σαμαρικό» μπλοκ – εκφραζόμενο κυρίως από τον αντιπρόεδρο του κόμματος Αδωνι Γεωργιάδη – να υποστηρίζει την πλέον σκληρή γραμμή με καταψήφιση της τροπολογίας και καταγγελία της κυβέρνησης.

Ads

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

• Νέα «τούμπα» από τη ΝΔ: Υπερψηφίζει το πάγωμα ΦΠΑ στα νησιά

Αντιθέτως, η καραμανλική πλευρά υποστήριξε ότι έπρεπε μεν να καταγγελθούν οι χειρισμοί και η πολιτική της κυβέρνησης αλλά να υπερψηφιστεί η τροπολογία για την ενίσχυση των συνταξιούχων.

Φέρεται, δε, να προέβαλε και το επιχείρημα ότι η μη υπερψήφιση θα έχει πολιτικό κόστος για τη ΝΔ.

Τελικώς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε το «παρών» ως «χρυσή τομή» ανάμεσα στα δύο εσωκομματικά στρατόπεδα, ο Κώστας Καραμανλής ωστόσο θέλησε να δείξει τη διαφωνία του και με την απουσία του από τη Βουλή.

Στελέχη του καραμανλικού μπλοκ, μάλιστα, σημείωναν σήμερα ότι το βασικό λάθος της ΝΔ ήταν πως μετέβαλε την αρχική της απόφαση να υπερψηφίσει όταν εκδηλώθηκε το βέτο Σόιμπλε – μια απόφαση που, κατά τους ίδιους, αφήνει χώρο στην κυβέρνηση να καταγγέλλει τη ΝΔ για ανοιχτή συμπαράταξη με τους δανειστές.

Την ίδια ώρα, πηγές από τις Βρυξέλλες αναφέρουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχθηκε συστάσεις χθες από τους εταίρους του στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα να κατεβάσει τους τόνους της εκλογολογίας και του αιτήματος για πρόωρες κάλπες με την επισήμανση ότι αυτή η συζήτηση είναι αντιπαραγωγική και μη γόνιμη για την Ευρώπη στην παρούσα συγκυρία.