Όσοι ασχολούνται με τα κοινά σε αυτή τη χώρα θα πρέπει να διαβάζουν και καμιά ξένη εφημερίδα. Το λέω γιατί τις προάλλες, αναφερόμενος στα διδάγματα από την πανδημία του κοροναϊού, τόνισα δύο σημεία: την ανάγκη διαφύλαξης και ενίσχυση των δημοσίων συστημάτων υγείας και  επίσης ότι όταν καταστρέφουμε το περιβάλλον, αυτό γυρνά εναντίον μας. Οι επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι η καταστροφή των παρθένων δασών του πλανήτη και η διαταραχή των οικοσυστημάτων, μας φέρνει σε επαφή με ιούς που υπήρχαν μεν στα ζώα, αλλά δεν προσέβαλαν μέχρι τώρα ανθρώπους.

Ads

Πλάκωσαν οι παραπολιτικοί και οι άλλοι, της διεταταγμένης υπηρεσίας: «Τι και αν παλεύουν δεκάδες επιστήμονες ανα τον κόσμο να βρούν πώς εμφανίστηκε αυτός ο ιός… Η απάντηση δόθηκε δια στόματος Κούλογλου!» Mα αν είχαν ανοίξει ένα βιβλίο στη ζωή τους ή διαβάζανε διεθνή τύπο, θα έβλεπαν ότι για μια σημαντική μερίδα ερευνητών, οι οποίοι έχουν μελετήσει τις πανδημίες των τελευταίων δεκαετιών, δεν πρόκειται για υπόθεση εργασίας αλλά για βεβαιότητα. Η πρώτη σελίδα της Le Monde Diplomatique, μία από τις πιο έγκυρες διεθνώς εφημερίδες, έχει ακριβώς αυτόν τον τίτλο: «Eνάντια στις πανδημίες, η οικολογία» (φωτό).

Η άλλη περίπτωση είναι του κ. Δημήτρη Κούρκουλα, ενός υψηλόβαθμου στελέχους της Κομισιόν, ο οποίος είδε μια εκπομπή στη γαλλική τηλεόραση αλλά δεν κατάλαβε (;) τίποτα. Με ανάρτηση του στο facebook με κατηγόρησε ότι στην εκπομπή αυτή του France 24 προχώρησα σε «ασύλληπτες αθλιότητες», είμαι «5η φάλαγγα» του εχθρού «δούρειος ίππος» των Τούρκων και διάφορα άλλα, επειδή υπονομεύω «την προσπάθεια όλων μας να εξηγήσουμε στο ευρωπαϊκό ακροατήριο την επίθεση Ερντογάν».

Η υπόθεση θα ήταν άνευ σημασίας, αν το Liberal δεν έσπευδε να δημοσιεύσει το post ως άρθρο, με τίτλο «Ρεσιτάλ προπαγάνδας κατά της χώρας από τον Στ. Κούλογλου», για να πάρει έπειτα τη σκυτάλη η «ομάδα αλήθειας» της ΝΔ και να ακολουθήσει όλο το ακροδεξιό συναπάντημα, «μονομάχοι», «Εβρίτες» και άλλοι παρακρατικοί: «προδότης», «τα ‘έχασαν’ ακόμα και οι ξένοι με όσα ακούστηκαν κατά της Ελλάδας», «Τον ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΑΔΡΑ η Ελλάδα για να την βρίζει ΧΥΔΑΙΑ», κλπ.

Ads

Δεν χρειάζεται να θυμίσω ότι από τη πρώτη της προσφυγικής κρίσης στον Έβρο μίλησα ξεκάθαρα για την επίθεση («Ο Ερντογάν βομβαρδίζει με ανθρώπινες βόμβες την Ελλάδα και την Ευρώπη») τόσο σε διεθνή μέσα ενημέρωσης (συνέντευξη στο κανάλι Russia TV την πρώτη μέρα) όσο και σε ελληνικά. Το θέμα εδώ είναι ότι στο επίμαχο σημείο της εκπομπής του France 24 δεν γίνεται λόγος για την επίθεση Ερντογάν αλλά για τις επιθέσεις που δέχονται εκείνες τις ημέρες ΜΚΟ και πρόσφυγες στα νησιά του Β Αιγαίου. Για αυτές ακριβώς με ρωτάει η δημοσιογράφος. (στο 10o λεπτό περίπου στο βίντεο)

Απαντώ κατακρίνοντας, όχι τα μέτρα για τον Έβρο, αλλά αυτή την επαίσχυντη δήλωση Μητσοτάκη, ο οποίος, παρότι τα κρούσματα κοροναϊού στην Ελλάδα καταγράφονταν  από πολίτες που έρχονται από την Ιταλία, συνέδεσε την απειλή του κορονοϊού με το προσφυγικό για να δικαιολογήσει τις αθλιότητες που έκανε η κυβέρνηση στα νησιά με τα ΜΑΤ κλπ. Αυτές οι δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού κατακρίθηκαν διεθνώς από τον Guardian για παράδειγμα:  «Οι μετανάστες δεν διαδίδουν κοροναϊό – αλλά οι εθνικιστές τους κατηγορούν ούτως ή άλλως», τιτλοφορούσε η βρετανική εφημερίδα, επιρρίπτοντας ευθύνες για την επικίνδυνη συσχέτιση των προσφύγων με τον κορονοϊό – στην Γαλλίδα Μαρίν Λεπέν, τον Ιταλό Ματέο Σαλβίνι και τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και αποκαλώντας τη Νέα Δημοκρατία «εθνικιστικό κόμμα». Αυτές οι δηλώσεις έκαναν κακό στην εικόνα της χώρας και την έβαλαν δίπλα στις ντροπές τύπου Σαλβίνι και Λεπέν, όχι οι δικές μου.

Οι αναγνώστες μπορούν να παρακολουθήσουν στη συνέχεια ολόκληρη την εκπομπή υποτιτλισμένη, στη διάρκεια της οποίας ασφαλώς και υπερασπίστηκα τη χώρα απέναντι στη πολιτική της ευρωπαϊκής ηγεσίας και δη της ακροδεξιάς. Το ερώτημα είναι γιατί ο κ. Κούρκουλας αποφάσισε να διαστρεβλώσει όσα είπα προσθέτοντας και άλλες χονδροειδείς ανακρίβειες, όπως πχ ότι μετά τη δήλωση μου περί Μητσοτάκη οι δύο συνομιλητές μου, ο ακροδεξιός και ο σοσιαλδημοκράτης, «με επανέφεραν» στη τάξη (Δέστε το βίντεο στο 10:30 για να καταλάβετε ότι τίποτα τέτοιο δεν έγινε)

Υπάρχουν δύο εξηγήσεις. Ο κ. Κούρκουλας, που διετέλεσε ένα φεγγάρι και υφυπουργός Εξωτερικών, επιζητεί μια θέση στη σημερινή κυβέρνηση. Αλλά το σύστημα Μητσοτάκη είναι πολύ σκληρό σε αυτό το σημείο: για να ανταμειφθείς θα πρέπει πρώτα να προσκυνήσεις, να υπερασπίσεις προσωπικά τον πρόεδρο.

Επειδή όμως γνωρίζω τον άνθρωπο από παλιά και είχε καλές προθέσεις, δεν μπορώ να πιστέψω ότι έχει πέσει τόσο χαμηλά. Οπότε η εξήγηση που δίνω είναι ότι δεν ξέρει καλά γαλλικά.

ΥΓ.: Μετά όμως από όσα ανέφερα, θα πρέπει να ανασκευάσει. Αλλιώς θα εξηγήσει τα περί εθνικής προδοσίας στο δικαστήριο.

Διαβάστε για την σχέση της πανδημίας με την οικολογία

Και όλες οι παρεμβάσεις μου για την επίθεση Ερντογάν κατά της Ελλάδος