Θετική και άμεση είναι η πρώτη απάντηση που δίνει η κυβέρνηση στην «οπσιόν» Σόιμπλε για συνέχιση του ελληνικού προγράμματος χωρίς το ΔΝΤ – μια «οπσιόν», που ουσιαστικά περιλαμβάνει και το δίλημμα «σκληρά μέτρα με το ΔΝΤ ή νέο, ευρωπαϊκό πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ».

Ads

Παρά το μήνυμα Σόιμπλε περί «νέου προγράμματος» εάν αποχωρήσει το ΔΝΤ, κυβερνητικές πηγές δηλώνουν ότι η αποχώρηση του Ταμείου μπορεί να αποτελέσει διέξοδο και θέτουν ως προϋπόθεση «να παρθούν οι αποφάσεις γρήγορα».

«Η πιθανότητα συνέχισης του προγράμματος», αναφέρουν οι πηγές του Μαξίμου, «χωρίς το ΔΝΤ ή με παρουσία του χωρίς χρηματοδότηση, και άρα χωρίς κεντρικό ρόλο, είναι μία εξέλιξη που μπορεί να αποτελέσει διέξοδο στο δομικό πρόβλημα ασυμφωνίας μεταξύ των θεσμών που αποτελεί διαρκή τροχοπέδη για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης χωρίς νέα μέτρα και την επιτυχή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος».

Και προσθέτουν: «Η άποψη ότι η Ευρώπη έχει θεσμικό πλαίσιο υποστήριξης από μόνη της, δεν είναι καινούρια. Κερδίζει διαρκώς έδαφος σε ευρωπαϊκούς θεσμούς και από την ελληνική πλευρά είναι εν τέλει καλοδεχούμενη, αρκεί οι πρωτοβουλίες και οι αποφάσεις να παρθούν γρήγορα».

Ads

Η «πρόταση» Σόιμπλε για αντικατάσταση του ΔΝΤ από τον ESM, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, ήρθε εν μέσω των κλιμακούμενων πιέσεων της Αθήνας – αλλά και του Παρισιού και των Βρυξελλών – για πολιτική απεμπλοκή στο θέμα της αξιολόγησης. Ερμηνεύεται, δε, από πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση ως η «ντρίπλα» του γερμανού υπουργού Οικονομικών προκειμένου να διατηρήσει τον έλεγχο όχι μόνον στη δημοσιονομική αρένα αλλά και στην πολιτική μάχη εξουσιών της ευρωζώνης.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, με τη συνέντευξή του στη Süddeutsche Zeitung, δήλωσε ότι εάν το ΔΝΤ αποφασίσει να μείνει εκτός του ελληνικού προγράμματος, τότε αυτό τερματίζεται, τον ρόλο του Ταμείου αναλαμβάνει ο ESM, και αρχίζουν διαπραγματεύσεις για νέο πρόγραμμα – πρακτικά νέο Μνημόνιο; – που θα πρέπει να εγκριθεί από τη γερμανική Βουλή.

 «Το τωρινό πρόγραμμα προϋποθέτει τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Αν συνεχίσουμε μόνοι μας, τότε θα πρέπει να διασφαλίσουμε καλύτερα τα συμπεφωνημένα. Τον ρόλο αυτό μπορούμε να τον αναθέσουμε στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM). Σε αυτή την περίπτωση, ωστόσο, έχουμε να κάνουμε με εντελώς νέα δεδομένα και θα έπρεπε να διασφαλίσουμε προηγουμένως την έγκριση της γερμανικής βουλής», είπε, φωτογραφίζοντας πέραν των άλλων και μια μακρά διαδικασία.

Αυτή ακριβώς την μακρά διαδικασία θέλει να αποτρέψει η κυβέρνηση – εξ ου και η σημερινή επισήμανση του Μαξίμου ότι οι αποφάσεις «πρέπει να παρθούν γρήγορα».

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο νέου, έστω και αμιγώς ευρωπαϊκού, Μνημονίου που αφήνουν ανοιχτό οι δηλώσεις Σόιμπλε κυβερνητικά στελέχη το αποκλείουν κατηγορηματικά, όπως και την πιθανότητα λήψης νέων μέτρων.

Πολλά, ωστόσο, μένει να αποσαφηνιστούν στην «πρόταση Σόιμπλε», και κυρίως το εάν συμπίπτει πλήρως με το αντίστοιχο σχέδιο που είχε παρουσιάσει το καλοκαίρι η γερμανική ομοσπονδιακή τράπεζα, η Bundesbank, προβλέποντας στην πράξη μετατροπή του ESM σε «ευρωπαϊκό ΔΝΤ» με ρόλο απόλυτου «δημοσιονομικού επόπτη» στην ευρωζώνη – ήτοι, τη μεταβίβαση στον γερμανοκρατούμενο και μη αιρετό ESM των περισσότερων σημερινών εξουσιών της Κομισιόν.