Και επίσημα η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔΑ) ανακοίνωσε την απαγόρευση της συγκέντρωσης που είχε προγραμματίσει η Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ) στα Εξάρχεια με θέμα «Ανοιχτές και ελεύθερες πόλεις».

Ads

Τη σχετική απόφαση υπογράφει ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Αττικής, Υποστράτηγος Αλκιβιάδης Ασημακόπουλος. Όπως αναφέρεται η διεξαγωγή της εκδήλωσης δεν επιτρέπεται για «λόγους δημόσιας ασφάλειας κατά το χρονικό διάστημα από 06.00 έως 24.00 της Πέμπτης, 29-06-17».

Από την ΓΑΔΑ εκδόθηκε το παρακάτω δελτίο που αναφέρει τα εξής: 

«Ανακοινώνεται ότι, με Απόφαση του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Αττικής, δεν επιτρέπεται για λόγους δημόσιας ασφάλειας, κατά το χρονικό διάστημα από 06:00 ώρα έως την 24:00 ώρα της Πέμπτης 29-06-2017, κάθε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση ή πορεία στην περιοχή του Δήμου Αθηναίων που περικλείεται από τις οδούς: Λ. Αλεξάνδρας & Πατησίων (28ης Οκτωβρίου), αριστερά Πατησίων (28ης Οκτωβρίου, συμπεριλαμβανομένων και των δυο ρευμάτων κυκλοφορίας αυτής), αριστερά Χαλκοκονδύλη, δεξιά Κάνιγγος, αριστερά Βερανζέρου, δεξιά Ακαδημίας, αριστερά Κανάρη, Πλατεία Φιλικής Εταιρείας (όλη η επιφάνεια της Πλατείας και τα εφαπτόμενα πεζοδρόμια αυτής), συνέχεια Πατριάρχου Ιωακείμ, αριστερά Μαρασλή, δεξιά Σουηδίας, αριστερά Αναπήρων Πολέμου, δεξιά Μ. Μερκούρη, αριστερά Κόνιαρη, αριστερά Λ. Αλεξάνδρας έως τη συμβολή της με την Πατησίων (28ης Οκτωβρίου), συμπεριλαμβανομένων των τμημάτων των ανωτέρω οδών που αποτελούν τα όρια της περιοχής».

Πολιτικό παρασκήνιο, η πρόβλεψη Τόσκα και ο ρόλος της ΝΔ

Ads

Από τη στιγμή που η ΠΟΑΣΥ ανακοίνωσε την απόφασή της να πραγματοποιήσει εκδήλωση στα Εξάρχεια με θέμα «Ανοιχτές και ελεύθερες πόλεις» προκλήθηκε αναβρασμός, ενώ και από τον αντιεξουσιαστικό χώρο υπήρξαν μηνύματα πως «θα είναι εκεί». Εξ αρχής ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας τάχθηκε κατά της εκδήλωσης, σημειώνοντας πως πρόκειται για μια επιπόλαιη και εκ του πονηρού κίνηση. Εξάλλου όπως τόνισε οι συνδικαλιστές αστυνομικοί και διοργανωτές της εκδήλωσης δεν έχουν ανακοινώσει ούτε πρόγραμμα, ούτε θέματα, ούτε καν ομιλητές. «Ο πρόεδρός της, ο κ. Γερακαράκος, με συνέντευξή του, κάλεσε τους αναρχικούς να παραβρεθούν. Νομίζω πως όποιος σε αυτή τη χώρα διαθέτει στοιχειώδη λογική σκέψη μπορεί να καταλάβει που μπορεί να οδηγήσει αυτό το κάλεσμα. Και νομίζω ότι και οι ίδιοι οι συνδικαλιστές αστυνομικοί το καταλαβαίνουν», τόνισε ο Νίκος Τόσκας νωρίτερα την Τετάρτη και πρόσθεσε «δηλώνει επίσης ο κ. Γερακαράκος ότι το κάνουν για να βρεθεί μια λύση, σημειώνοντας παράλληλα ότι ο ίδιος θεωρεί ότι δεν μπορεί να βρεθεί λύση. Άρα γιατί το κάνουν; Είναι σοβαρά πράγματα αυτά; Αν αυτός που κάνει αυτά τα πράγματα δεν είναι επιπόλαιος και αφελής, τότε είναι επικίνδυνος».

Επιπλέον ο Νίκος Τόσκας αναφέρθηκε και στον ρόλο της ΝΔ, αφήνοντας να εννοηθεί πως στην κίνηση των συνδικαλιστών «κάποιοι έχουν βάλει το χέρι τους». «Η Νέα Δημοκρατία και ο πρόεδρός της κρύβονται πίσω από την απόφαση της ΠΟΑΣΥ, εξακολουθώντας να αποφεύγουν να πάρουν καθαρή θέση. Μία εβδομάδα πριν από την εκδήλωση, ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε στα γραφεία της ΝΔ τους εκπροσώπους της ΠΟΑΣΥ και στις επίσημες δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη δεν αναφέρθηκε τίποτα. Από την άλλη, ο αντιπρόεδρος του κόμματος, κ. Γεωργιάδης, υποστήριξε αυτή την απόφαση της ΠΟΑΣΥ. Τα συμπεράσματα είναι εύκολα…», σημείωσε.

Ερωτηθείς για την απαγόρευση της εκδήλωσης είπε πως αυτό είναι αρμοδιότητα της Αστυνομίας, ενώ όταν του επισημάνθηκε πως σε περίπτωση που απαγορευτεί η εκδήλωση θα τον κατηγορήσουν πως επιβεβαιώνει το άβατο, ο Νίκος Τόσκας απάντησε: «Μα αυτή είναι η επιδίωξη αυτής της συγκέντρωσης. Να απαγορευτεί και να παρουσιαστεί μετά σαν επιβεβαίωση του άβατου. Εάν η ΠΟΑΣΥ ήθελε πράγματι να συμβάλει σε ένα διάλογο για τα Εξάρχεια, θα μπορούσε να ξεκινήσει με μια εκδήλωση κάπου αλλού. Γνωρίζουν ότι με την επιλογή τους το πλέον πιθανό είναι ότι θα πυροδοτήσουν εντάσεις. Για κάποιον που πράγματι ενδιαφέρεται για την κοινωνική ειρήνη δεν το κάνει. Θα έπρεπε να διευκολύνουν τις προσπάθειες που γίνονται, με την αντιμετώπιση των ναρκωτικών στην περιοχή και τις άλλες ενέργειες και όχι να ρίχνουν βενζίνη στη φωτιά. Δεν είναι συνδικαλιστική πρακτική αυτή».

Λίγο μετά την απαγόρευση της εκδήλωσης η ΝΔ κατήγγειλε την απόφαση ως επιβεβαίωση του άβατου των Εξαρχείων. Ειδικότερα σε ανακοίνωση το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνει λόγο για αποτυχία της κυβέρνησης στον τομέα της ασφάλειας και για επίσημη επιβεβαίωση του «άβατου» των Εξαρχείων, ενώ καλεί τον κ. Τόσκα αν έχει στοιχειώδη ευθιξία να παραιτηθεί.

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση της ΝΔ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη σημείωσε πως «η ΝΔ θέλει να κρυφτεί αλλά πλέον δεν μπορεί». «Η ΝΔ υποθάλπει τεχνητές κρίσεις με μορφή ‘ανταρτοπολέμου’ προσβλέποντας σε μικροκομματικά οφέλη.Οι προσπάθειές της πέφτουν στο κενό. Η χώρα θα προχωρήσει. Οι πολίτες καταλαβαίνουν», πρόσθεσε. 

«Η ΝΔ και ο πρόεδρός της, Κυριάκος Μητσοτάκης, επιχειρούσαν τις προηγούμενες μέρες να πείσουν ότι δεν έχουν σχέση με την συγκέντρωση της ΠΟΑΣΥ στα Εξάρχεια. Σήμερα, και λίγα μόλις λεπτά μετά την απόφαση του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Αττικής για την απαγόρευση της συγκέντρωσης, με ανακοίνωσή της, η ΝΔ επιβεβαιώνει ποιος ήταν ο εμπνευστής και διοργανωτής της προβοκάτσιας», ανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του και πρόσθεσε:

«Αυτό το ξέραμε και δεν μας εκπλήσσει. Όμως, το να μιλά για αυταρχισμό η πολιτική δύναμη που είχε διαλύσει βιαίως δεκάδες ειρηνικές συγκεντρώσεις πολιτών, είχε χρησιμοποιήσει άσκοπα τόνους χημικών και λειτουργεί ως πλυντήριο της Χρυσής Αυγής,  ξεπερνάει ακόμη και το δικό της όριο αυτοεξευτελισμού. Για να  μη μιλήσουμε για την  παραπομπή  σε «άλλες εποχές»,   όταν αυτή γίνεται από το κόμμα των κ. Βορίδη και Γεωργιάδη. Η δημιουργία κλίματος τεχνητής έντασης, ο καιροσκοπισμός και  τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα δεν ξεγελάνε κανέναν».