Συνέχεια στην κόντρα για την ασφάλεια θέλησε να δώσει η ΝΔ μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης στη Βουλή. Για τον λόγο αυτό παρουσίασε τα δικά της στοιχεία για την εγκληματικότητα, χαρακτηρίζοντας «ψεύτη» τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Όμως τα στοιχεία που έδωσε είναι προηγούμενων ετών και όχι της διετίας του 2016 – 2017, τα οποία επικαλέστηκε ο πρωθυπουργός. Σχολιάζοντας το Μέγαρο Μαξίμου έκανε λόγο για «αυτοεξευτελισμό, σε μια απέλιπιδα προσπάθεια να διασώσει το ναυάγιο του Κ. Μητσοτάκη».

Ads

Σημειώνεται πως η σημερινή συζήτηση προκάλεσε αναταραχή στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, καθώς το αφήγημα της ανομίας έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Ενδεικτικές του κλίματος ήταν οι ηχηρές απουσίες «γαλάζιων» βουλευτών, αλλά και η αποχώρηση του Κώστα Καραμανλή από τα έδρανα κατά τη διάρκεια της συζήτησης. Δεν ήταν λίγοι άλλωστε οι βουλευτές της ΝΔ που έκαναν λόγο για «λάθος χρόνο» και «λάθος μάχη», καθώς το τελευταίο διάστημα οι επιτυχίες της αστυνομίας ήταν πολλές και σημαντικές.

«Ακόμη και στη ΝΔ αναγνωρίζουν ότι ο κ. Μητσοτάκης σήμερα ηττήθηκε ολοκληρωτικά και ισοπεδώθηκε όλη η επιχείρηση δημιουργίας κλίματος ανασφάλειας», σχολίασε κυβερνητικός αξιωματούχος. Από την πλευρά της η ηγεσία της ΝΔ θέλοντας να αντιστρέψει το κλίμα εξέδωσε ανακοίνωση με τα δικά της νούμερα.

Η ανακοίνωση της ΝΔ

«Τα στοιχεία της Αστυνομίας, όχι μόνον αναδεικνύουν ότι ο κ. Τσίπρας είναι συνειδητά ψεύτης, αλλά και αδίστακτος, καθώς δεν αισθάνεται καμία ντροπή να επικαλείται στη Βουλή στοιχεία που προφανώς έχει κατασκευάσει από το μυαλό του. Είτε ο ίδιος είτε οι συνεργάτες του στα γνωστά υπόγεια του Μαξίμου, όπου φαντασιώνονται και δημοσκοπήσεις υπέρ του» τονίζει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του κόμματος.
Έτσι, σύμφωνα με τη ΝΔ, «οι ληστείες με αρπαγή τσαντών από το 2014 στο 2016 αυξήθηκαν κατά 67,5% και δεν μειώθηκαν κατά 75%, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, οι κλοπές και διαρρήξεις καταστημάτων, από το 2014 στο 2016, αυξήθηκαν κατά 25,5% και δεν μειώθηκαν κατά 7%, οι κλοπές και οι διαρρήξεις σπιτιών είναι αυξημένες κατά 5% (το 2015) και 2,5% (το 2016) σε σχέση με το 2014 και δεν υπήρξε μείωση κατά 8,6%, όπως ισχυρίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ και οι ληστείες στα σούπερ μάρκετ αυξήθηκαν από το 2014 στο 2016 κατά 32% και δεν υπήρξε μείωση κατά 22%. Τέλος, η ΝΔ επισημαίνει πως «οι ληστείες εντός σπιτιών έχουν αυξηθεί κατά 18,4% (το 2015) και κατά 3,5% (το 2016) σε σχέση με το 2014 και δεν μειώθηκαν κατά 22%, όπως είπε ο πρωθυπουργός».

Ads

«Αυτή είναι η αλήθεια την οποία μπορεί εύκολα κανείς να επιβεβαιώσει και στην επίσημη ιστοσελίδα της Αστυνομίας. Όλα τα άλλα που είπε ο πρωθυπουργός στη Βουλή είναι fake news με – φαρδιά πλατιά – την υπογραφή Τσίπρα» καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΔ.

Η απάντηση του Μαξίμου

Το Μαξίμου σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι «ο μηχανισμός ψεύδους και προπαγάνδας της ΝΔ, προφανώς εσκεμμένα παρουσιάζει την αναφορά του Πρωθυπουργού στη σύγκριση της τρέχουσας χρονιάς με την περσινή, ως δήθεν σύγκριση της περιόδου 2012-2014 με αυτή των ετών 2015-2017. Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να διασώσει το ναυάγιο του κ. Μητσοτάκη στη σημερινή συζήτηση στη Βουλή, η ΝΔ, καταλήγει στον αυτοεξευτελισμό. Και επιτίθεται στον Πρωθυπουργό αποδίδοντας του πράγματα, τα οποία δεν είπε ποτέ».

Ο Πρωθυπουργός – τονίζεται στην ανακοίνωση – αναφέρθηκε όχι μόνο σε συγκριτικά στοιχεία της περιόδου 2012-2014 με την περίοδο 2015-2017, αλλά και σε συγκριτικά στοιχεία του 2016 σε σχέση με το 2017. Αναδεικνύοντας έτσι, τη διαρκή βελτίωση χρόνο με το χρόνο, της εικόνας στο πεδίο της μείωσης της εγκληματικότητας.

Επί λέξει, ο Πρωθυπουργός στο συγκεκριμένο κομμάτι της ομιλίας του ανάφερε: «Επίσης, σε σύγκριση με πέρυσι:
– Καταγράφεται μείωση στις απάτες – σημαντικό για περίοδο κρίσης, όπως και στις υποθέσεις πλαστογραφίας
– Μείωση κατά 6,8% στις κλοπές-διαρρήξεις καταστημάτων,
– Μείωση 8,6% στις κλοπές-διαρρήξεις σε σπίτια
– Μείωση στην παραβατικότητα στο πεζοδρόμιο – 67% κάτω στις αρπαγές τσαντών, όπως και μείωση 75% στις ληστείες με αρπαγή τσαντών
– Μείωση 21,9% σε ληστείες εντός σπιτιών
– Μείωση 21,5% στις ληστείες σούπερ μάρκετ»

Η πηγή των στοιχείων τα οποία παρέθεσε ο Πρωθυπουργός, είναι ο πίνακας που δημοσίευσε η ΕΛΑΣ, για το Α’Εξάμηνο του 2017.

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας για την αμφισβήτηση των στοιχείων για την εγκληματικότητα, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας είπε: «Εάν οι αριθμοί δεν είναι αυτοί που μας αρέσουν, ε, λοιπόν, τόσο το χειρότερο για τους αριθμούς. Η ΝΔ επικαλείται στοιχεία παρελθόντων ετών και συγκεκριμένα 2012 -2016, παραβλέποντας εκείνα των δύο τελευταίων ετών, με σκοπό να στηρίξει το αφήγημά της περί έξαρσης της ανομίας».