Πολιτική ένταση προκαλεί η κατάληψη της πρυτανείας του Πανεπιστήμιου Αθηνών από διοικητικούς υπαλλήλους και φοιτητές του Ιδρύματος που αντιδρούν στην ανάθεση της ασφάλειας του χώρου σε ιδιωτικές εταιρίες security, την ίδια στιγμή που σύμφωνα με τον Τύπο η κυβέρνηση ψάχνει να βρει ασφάλεια σε μεταρρύθμισεις εξπρές ώστε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των δανειστών για  τα «κόκκινα δάνεια» και να εξασφαλίσει την εκταμίευση του επόμενου πακέτου στήριξης.

Ads

«Στρατηγική έντασης» είναι ο κεντρικός τίτλος της σημερινής Αυγής. «Αντιμέτωποι με το φιάσκο στην οικονομία, κυβερνητικοί εταίροι και Φορτσάκης ενορχηστρώνουν αντιπερισπασμό με επαναφορά του μοτίβου του “ανεύθυνου” και “ανώριμου” ΣΥΡΙΖΑ που φέρνει… “ταραχές και αναρχία”! Αποκρύπτοντας ότι το ιδιωτικό σύστημα φύλαξης στοιχίζει ακριβότερα από το δημόσιο, που τέθηκε σε διαθεσιμότητα μαζί με τους διοικητικούς υπαλλήλους, πρύτανης και κυβέρνηση εκτρέπονται σε ύβρεις, μετατρέποντας ταυτόχρονα το Πανεπιστήμιο σε φρούριο, στο όνομα “του νόμου και της τάξης” και με την απειλή εισαγγελέων και ΜΑΤ αντί του διαλόγου που είχαν εγκαινιάσει οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατά την προχθεσινή συνάντηση με τον αντιπρύτανη», γράφει η Αυγή.

image

Εντελώς αντίθετα βλέπουν το θέμα Τα Νεα. «Στη χώρα όπου το χτίσιμο της πόρτας ενός πρύτανη ήταν για χρόνια συνηθισμένο γεγονός, συνιστά ασφαλώς πρόοδο ότι η αντιπαράθεση για τα πανεπιστήμια έχει μετατοπιστεί στο ναι ή όχι για την ανάθεση τους σε ιδιώτες! Σε κάθε περίπτωση η πραγματικότητα είναι ξεκάθαρη: η Ελλάδα της κρίσης δεν έχει την πολυτέλεια να αφήνει τα πανεπιστήμια της καθηλωμένα από δυναμικές μειοψηφίες», σχολιάει η εφημερίδα. «Οι αλλαγές που έχουν ξεκινήσει – ο περιορισμός των πελατειακών σχέσεων, ο νέος τρόπος ανάδειξης των πρυτανικών Αρχών, η στροφή στην έρευνα και η σύνδεση με την αγορά εργασίας – πρέπει να συνεχιστούν. Δεν υπάρχουν περιθώρια για πισωγυρίσματα», υπογραμμίζει.

Ads

image

«Λεπτές ισορροπίες ε τεντωμένο σκοινί», βλέπει η Εφημερίδα των Συντακτών στην πολιτική αντιπαράθεση υψηλών τόνων που έχει ξεσπάσει με αφορμή την κατάληψη στην πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η εφημερίδα φιλοξενεί συνεντεύξεις 4 πανεπιστημιακών που σχολιάζουν τις «εμπρηστικές» όπως τις χαρακτηρίζει δηλώσεις του πρύτανη του ΕΚΠΑ κ. Φορτσάκη, ενώ η εφημερίδα μεταφέρει το πολιτικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί κάνοντας λόγο για κάλυψη Λοβέρδου στον πρύτανη και «ξεσάλωμα» βουλευτών της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Βραχυκύκλωμα στο Μαξίμου προκαλούν τα «κόκκινα» δάνεια γράφει η Εφημερίδα των Συντακτών. «Σε πανικό ο Σαμαράς» είναι ο τίτλος της εφημερίδας, που σχολιάζει πως μετά τα απανωτά χαστούκια εντός κι εκτός της χώρας η κυβέρνηση ψάχνει να βρει σωσίβιο στις 100 δόσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε τράπεζες και Δημόσιο. Μόνο που η τρόικα κουνάει το δάχτυλο αρνητικά και απειλεί να μην εκταμιεύσει τα 7,1 δις που έχει λαμβάνειν η χώρα στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης.

image

Για «ληξιπρόθεσμη κυβέρνηση» κάνει λόγο η εφημερίδα Ελευθεροτυπία στο πρωτοσέλιδο της, γράφοντας πως το κυβερνητικό success story μπάζει νερά, που βουλιάζουν την ελληνική οικονομία στα χρέη των 70 δις  που ιδιώτες χρωστούν στο Δημόσιο. « Η κυβέρνηση ψάχνει πλέον σωσίβιο καθώς βλέπει λίγο καιρό πριν τις διαφαινόμενες πρόωρες εκλογές να χάνει τη μία μάχη μετά την άλλη», σχολιάζει η εφημερίδα.

image

«Ουκ αν λάβοις…». είναι ο τίτλος της εφημερίδα Δημοκρατία, που κάνει λόγο για στάση πληρωμών από την κοινωνία, σχολιάζοντας τη βόμβα των 70 δις των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο.  Την ίδια στιγμή τα Νέα παρουσιάζουν τις «τράπεζες να σώζουν την παρτίδα». Οι πληροφορίες για τα  στρες τεστ των ελληνικών τραπεζών αποφορτίζουν το κλίμα στην αγορά, κάτι που αποτυπώθηκε με άνοδο του χρηματιστηριακού δείκτη και με μείωση στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων σύμφωνα με την εφημερίδα.

image

Με διαδικασίες-εξπρές θα καταβληθούν τουλάχιστον 10.000 εφάπαξ σε δημοσίους υπαλλήλους μέσα στις επόμενες 70 ημέρες, αναφέρει στο κεντρικό θέμα του το Έθνος. Αυτήν τη στιγμή είναι σε εκκρεμότητα 34.000 αιτήσεις για την καταβολή του βοηθήματος από τον φορέα του Δημοσίου, με τον χρόνο αναμονής να αγγίζει τους 15 μήνες. Ουσιαστικά μόλις ένας στους τρεις ασφαλισμένους που είναι στην αναμονή θα πάρει μέχρι το τέλος του έτους το εφάπαξ.  Για κυβερνητικό φιάσκο με τα εφάπαξ μιλάει η Ελευθεροτυπία.

image