Εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιθυμεί όντως την προσέγγιση με το Κίνημα Αλλαγής, τότε μάλλον θα πρέπει να πει κάποια πράγματα ιδιαιτέρως με τον Αντώνη Σαμαρά. Κι εάν είχε έως τώρα αμφιβολίες για το κατά πόσο επιχειρείται η χειραγώγηση και η αμφισβήτηση της ηγεσίας του από τον πρώην πρωθυπουργό, πιθανώς το άρθρο Σαμαρά στην «Καθημερινή» θα πρέπει να αρχίσει να τον ανησυχεί.

Ads

Επί του παρόντος, κι έως ότου ο πρόεδρος της ΝΔ αποτιμήσει προθέσεις, ζημιές, και παράπλευρες απώλειες, το δεδομένο είναι ότι η νέα παρέμβαση Σαμαρά μάλλον παρείχε χρήσιμες υπηρεσίες στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα: Εξόργισε αρκούντως την καραμανλική πτέρυγα της συντηρητικής παράταξης, έφερε αμήχανη σιωπή στο στρατηγικό επιτελείο της ΝΔ, και απελευθέρωσε την δημόσια έκφραση όσων (αρκετών) στο Κίνημα Αλλαγής θεωρούν «βαρίδι» την υπεράσπιση της συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου. Παραπλεύρως, δε, έδωσε ένα ακόμη επιχείρημα στην Φώφη Γεννηματά για να επιμείνει στην τακτική των «ίσων αποστάσεων» απέναντι σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, εάν θέλει να προσβλέπει σε στοιχειώδη τουλάχιστον αυτονομία στην διαμόρφωση της ατζέντας του κόμματός της.

«Έχουμε κοινό έργο να υπερασπιστούμε…»

Ειδικά ως προς το τελευταίο, εκείνο που ενόχλησε περισσότερο στο Κίνημα Αλλαγής δεν ήταν αυτό καθαυτό  το «προσκλητήριο» συνεργασίας Σαμαρά, ούτε το γεγονός ότι η πρόσκληση αυτή έγινε πάνω στο πλαίσιο του «αντιΣΥΡΙΖΑ» μετώπου και του στόχου για «στρατηγική ήττα» της παρούσας κυβέρνησης που διακηρύσσει σταθερά και ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ads

Ενόχλησε περισσότερο το γεγονός ότι το μήνυμα του πρώην πρωθυπουργού εμπεριείχε σαφή πρόθεση ποδηγέτησης, θέτοντας εκ προοιμίου και την ατζέντα μιας ενδεχόμενης συνεργασίας – μια ατζέντα, που δεν είναι άλλη από την προάσπιση και συνέχιση της συνεργασίας του 2012 μεταξύ Σαμαρά και Βενιζέλου.

«Όλα έχουν ήδη ξεκινήσει, την περίοδο 2012 – 2014. Το Κίνημα Αλλαγής είναι απαραίτητος εταίρος αυτής της μεγάλης σύγκλισης. Άλλωστε, έχουμε πια κοινό έργο να υπερασπιστούμε», ήταν η χαρακτηριστική κατακλείδα του άρθρου του, που μάλλον πυροδότησε και το εξαιρετικά αιχμηρό tweet του Γιάννη Ραγκούση: «Είτε στρατηγικός σας αντίπαλος, είτε “εταίρα” σας. Εταίρος δεν γίνεται… όπως έχει αποδειχθεί», έγραψε ο πρώην υπουργός, ενώ την πόρτα ήρθε να κλείσει σήμερα από την δική του πλευρά και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος. «Η ΝΔ είναι ιδεολογικός μας αντίπαλος και όχι προνομιακός μας εταίρος. Για το Κίνημα Αλλαγής απαραίτητος εταίρος είναι μόνο οι προοδευτικές τομές που έχει ανάγκη ο τόπος», δήλωσε ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ.

Στην άλλη πλευρά, η επίσημη ΝΔ υποδέχθηκε το άρθρο δια της… σιωπής. Στην Πειραιώς ωστόσο υπήρξε έντονος προβληματισμός για τους εμφανώς αρχηγικούς τόνους Σαμαρά, καθώς και για το γεγονός ότι η παρέμβαση του έγινε μόλις λίγες ημέρες αφ’ ότου ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρούσε έναν – ήπιο έστω – πολιτικό επαναπροσδιορισμό σε πιο μετριοπαθείς και κεντροδεξιές θέσεις:

Ήρθε στον απόηχο της κατηγορηματικής διάψευσης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη των σεναρίων περί προσχώρησης Βενιζέλου και Λοβέρδου στην ΝΔ, της παραδοχής του ότι στην υπόθεση Novartis μπορεί να εμπλέκονται και πολιτικά πρόσωπα, καθώς και της «χαραμάδας» που άνοιξε για ενδεχόμενη στήριξη από το κόμμα του μιας συμφωνίας για το Μακεδονικό.

«Μια ακόμη προδοσία;»

Τα δεδομένα αυτά, ώθησαν αρκετούς εντός ΝΔ να ερμηνεύσουν το άρθρο Σαμαρά ως σαφές μήνυμα με αποδέκτη και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Και, ταυτοχρόνως, πυροδότησε δημόσια αντεπίθεση από εκφραστές του καραμανλικού μπλοκ με πρώτον τον – πρόσφατα διαγραφέντα – Ευάγγελο Αντώναρο.

Ο παλαιός στενός συνεργάτης του Κώστα Καραμανλή, με ανάρτησή του στο Facebook, κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να διαγράψει τον Αντώνη Σαμαρά. Και την ίδια ώρα, ο εκδότης της εφημερίδας «Δημοκρατία», η οποία απηχεί σταθερά τις θέσεις της καραμανλικής πτέρυγας, δημοσίευσε ένα εξαιρετικά σκληρό άρθρο για τον πρώην πρωθυπουργό. Ενδεικτικά και μόνον, ο τίτλος του άρθρου που υπογράφει ο Γιάννης Φιλιππάκης  είναι «Που το πάει ο Σαμαράς», ο υπότιτλος «Μια ακόμη προδοσία;», και ο υπέρτιτλος «Ο άνθρωπος που μισούσε την παράταξη που τον ανέδειξε»…