Με απόφαση της η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ορίζει ότι πρέπει να κατέβουν από το διαδίκτυο οι φωτογραφίες και άλλα προσωπικά δεδομένα των οροθετικών γυναικών που είχαν διαπομπευθεί από την κυβέρνηση και συγκεκριμένα από τον τότε υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο, το 2012.

Ads

Οι φωτογραφίες και τα στοιχεία των γυναικών θα πρέπει να κατέβουν τόσο από την ιστοσελίδα της αστυνομίας που τις είχε δώσει άλλωστε στη δημοσιότητα, όσο και από όσους διαδικτυακούς τόπους τις αναδημοσίευσαν.

Όπως εξηγεί η Αρχή Δεδομένων, η δημοσίευση ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, «πραγματοποιείται μόνον κατόπιν εισαγγελικής διάταξης στην οποία προσδιορίζεται τόσο ο τρόπος δημοσιοποίησης όσο και το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσει αυτή».

Αίτημα για την αφαίρεσή τους είχε υποβληθεί πρόσφατα από το ΚΕΘΕΑ, δεδομένου ότι ορισμένες από τις οροθετικές γυναίκες φέρονται να ήταν χρήστες ναρκωτικών.

Ads

Το ΚΕΕΛΠΝΟ, εξάλλου, έχει ζητήσει δημόσια συγγνώμη για τις παλιές πρακτικές του, οι οποίες οδήγησαν σε διαπόμπευση των γυναικών.

Υπενθυμίζεται ότι οι γυναίκες αυτές, με απόφαση του τότε υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου, είχαν διαπομπευθεί όταν δόθηκαν στη δημοσιότητα οι φωτογραφίες τους τα ονόματα και οι διευθύνσεις τους.

Οι γυναίκες κατηγορούνταν για το κακούργημα της «βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης» προς τους υποτιθέμενους πελάτες τους παρότι κανείς δεν είχε εμφανιστεί να τις καταγγείλει και να δηλώσει ότι είχε μολυνθεί. Δεν ήταν ξεκάθαρο αν και ποιες από τις υπόλοιπες ήταν ιερόδουλες ή αν υπήρχαν θύματα εμπορίας λευκής σαρκός ανάμεσά τους. Τελικά μόνο μια γυναίκα έχει συλληφθεί σε οίκο ανοχής και ήταν μάλιστα θύμα trafficking.

Τον Νοέμβριο του 2014 έβαλε τέλος στην ζωή της, μία από αυτές,  η Κατερίνα.