Εδώ και τέσσερις και πλέον δεκαετίες το World Economic Forum του Νταβός σφραγίζει τις αποφάσεις της παγκόσμιας οικονομικής ελίτ, αποτελεί το απόλυτο πεδίο του – επίσης παγκόσμιου – επιχειρηματικού και πολιτικού lobbying και υπαγορεύει σταθερά τους νέους δρόμους του καπιταλισμού.

Ads

Εφέτος, στο 46ο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός οι δρόμοι αυτοί θα διασταυρωθούν για πρώτη φορά – σε μια “συνάντηση” με ιδιάιτερη σημειολογία και ισχυρούς συμβολισμούς – με την ευρωπαϊκή κυβερνώσα αριστερά. Ο Αλέξης Τσίπρας, πέντε ημέρες πριν από την επέτειο της 25ης Ιανουαρίου και του ενός χρόνου της αριστερής διακυβέρνησης, θα βρίσκεται στην ετήσια σύναξη της παγκόσμιας πολιτικής και επιχειρηματικής ελίτ στο Νταβός.

Η πρόσκληση έχει αποσταλεί, το ταξίδι δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόθεση είναι θετική και ο Έλληνας πρωθυπουργός θα μετάσχει στις εργασίες του Φόρουμ του Νταβός που εφέτος θα γίνει από τις 20 έως τις 23 Ιανουαρίου.

Το κεντρικό θέμα της φετινής συνάντησης στο 46ο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ θα είναι η διαμόρφωση της “4ης Βιομηχανικής Επανάστασης” (“Mastering the fourth Industrial Revolution”). Το παρόν αναμένεται να δώσουν 2.500 με 3.000  ηγέτες, επικεφαλής κυβερνήσεων, επιχειρηματικοί και οικονομικοί παράγοντες απο όλον τον κόσμο, ενώ ο βασικός εισηγητής επί του κεντρικού, επίσημου θέματος του φόρουμ θα είναι ο CEO της Microsoft Σάτυα Ναραγιάνα Ναντέλα.

Ads

Το ενδιαφέρον όμως πάντοτε στο ετήςιο ραντεβού των Άλπεων βρίσκεται στο παρασκήνιο, στις εκτός ατζέντας πολιτικές και επιχειρηματικές επαφές και συναντήσεις, στις συμφωνίες που κλείνονται στο περιθώριο των εργασιών και στις υποθήκες που εγγράφονται για τις οικονομικές και όχι μόνον εξελίξεις.

Σε αυτό το επίπεδο η τελευταία φορά που η Ελλάδα τράβηξε πάνω της τους προβολείς του Νταβός ήταν τραυματική. Ήταν τον Ιανουάριο του 2010, όταν ουσιαστικά στο χιονισμένο χωριό των Αλπεων πιστοποιήθηκε άνευ επιστροφής η χρεοκοπία και οι ξένοι δημοσιογράφοι κυνηγούσαν στους διαδρόμους τον τότε πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου μετατρέποντας σε παγκόσμιο reality το ελληνικό – και ευρωπαϊκό – οικονομικό δράμα.

Αυτή τη φορά ο Αλέξης Τσίπρας θα επιδιώξει το ακριβώς αντίθετο: Να δείξει το πρόσωπο της Ελλάδας που βγαίνει από την κρίση και, κυρίως, να πείσει τους ξένους επενδυτές να εμπιστευθούν και την χώρα και τον ίδιο.

Στόχος του πρωθυπουργού είναι μέχρι τότε να έχει κλείσει και η πιο δύσκολη μνημονιακή μάχη της κυβέρνησής του, το ασφαλιστικό, και να χρησιμοποιήσει το φόρουμ του Νταβός ως βήμα διεθνοποίησης του μεγάλου στόχου για τη μείωση του χρέους.

Θα είναι μια αποστολή αρκετά δύσκολη, με δεδομένο και το γεγονός ότι ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει ποιό ακριβώς θα είναι έως τότε το πολιτικό και κοινωνικό σκηνικό στα ελληνικά μετόπισθεν. Θα είναι όμως, σίγουρα, για μια ακόμη φορά και το top story των ξένων media στο φόρουμ του Νταβός: Η είσοδος του πρώτου αριστερού πρωθυπουργού της Ευρώπης στο “άντρο” του παγκόσμιου οικονομικού και επιχειρηματικού φιλελευθερισμού…