Ως ευκαιρία να στρέψει τα βλέμματα από το πολυνομοσχέδιο – σκούπα αντιμετώπισε η κυβέρνηση την επιλεκτική χρεοκοπία της Αργεντινής, την οποία χρησιμοποίησε για να εξαπολύσει επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση. Έτσι, σήμερα, στη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο που ξεκινά στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αναμένεται να επικεντρωθούν περισσότερο σε επιχειρήματα για το πόσο «σωστή» ήταν η αποδοχή των μνημονίων καθώς έτσι «δεν γίναμε Αργεντινή».

Ads

Με το άκουσμα της είδησης, την Πέμπτη, για την επιλεκτική χρεοκοπία της Αργεντινής βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δεν άφησαν την «ευκαιρία» να πάει χαμένη. «Εσείς νομίζετε ότι μπορείτε να τα βάλετε με τα κοράκια. Εσείς νομίζεται ότι μπορείτε να κάνετε τους τσάμπα μάγκες», είπε απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ ο γραμματέας της Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας, για να λάβει την απάντηση του Νίκου Βούτση «αν υπάρχει άνθρωπος στο πολιτικό προσωπικό της χώρας που επιχαίρει» για την κατάσταση στην οποία περιήλθε η Αργεντινή, εξαιτίας των κερδοσκοπικών hedge fund. Την επίθεση είχαν ξεκινήσει ήδη από το πρωί στα πρωινά παράθυρα οι Οδ. Κωνσταντινόπουλος και Αδ. Γεωργιάδης.
 
Εξάλλου η χρεοκοπία της Αργεντινής και η συνακόλουθη ρητορική περί αναγκαστικών μνημονίων ώστε η χώρα να μην βγει από το ευρώ έχει και μια άλλη στόχευση: Να απομακρυνθεί η κυβέρνηση (για όσο είναι αυτό δυνατόν) από το «μέτωπο» των ενστόλων που έχει κάνει άνω κάτω τη ΝΔ.
 
Εχθές με τροπολογία που κατέθεσαν στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της δόσης, είκοσι κυβερνητικοί βουλευτές πρότειναν την εξαίρεση των Ταμείων των ενστόλων από την υπαγωγή στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης. Γαλάζια στελέχη εκτιμούν πως αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα των ενστόλων , δηλαδή να μην θιγεί το εφάπαξ τους, θα χαθεί μεγάλο μέρος ψηφοφόρων που θα κατευθυνθεί προς τη Χρυσή Αυγή. Εξάλλου, ο Φαήλος Κρανιδιώτης σε άρθρο του στο «antinews» υποστήριξε ξεκάθαρα πως με αυτές τις αποφάσεις η κυβέρνηση σπρώχνει με την «μπουλντόζα τους ενστόλους στην Χρυσή Αυγή».
 
Διαβάστε επίσης:
Η Αργεντινή και οι γύπες Γεωργιάδης – Κωνσταντινόπουλος. Του Σ. Κούλογλου

Την ίδια ώρα, ξεκίνησαν οι ζυμώσεις μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ, οι αντιπροσωπείες των οποίων συναντήθηκαν την Πέμπτη σε θετικό κλίμα, ενώ εξετάζεται και νέα συνάντηση. Οι συζητήσεις, όπως διεμήνυσαν και οι δύο πλευρές, διεξάγονται χωρίς προαπαίτουμενα, ενώ συζητήθηκε και το ζήτημα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, που αποτελεί στοιχείο πρώτης γραμμής στις πολιτικές στοχεύσεις της αντιπολίτευσης, καθώς επιθυμεί τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.
 
Σε ό, τι αφορά το δασικό νομοσχέδιο, το οποίο υπερψηφίστηκε επί της αρχής, σήμερα θα ολοκληρωθεί η ψήφισή του και επί των άρθρων. Το εν λόγω νομοσχέδιο έχει δεχθεί τα πυρά της αντιπολιτευσης, για πληθώρα φωτογραφικών διατάξεων υπέρ «μεταλλευτικών δραστηριοτήτων» ενώ έντονες αντιδράσεις προκάλεσε εχθές και η τροπολογία που κατέθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, η οποία νομιμοποιεί τους Οικοδομικούς Συνεταιρισμούς που είχαν κτιστεί πριν το 1975.
 
Σήμερα, η αξιολόγηση θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχουν στο Μέγαρο Μαξίμου το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Αν. Σαμαράς, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκης. Επιπλεόν, τα οικονομικά στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ θα αποτελέσουν αντικείμενο σύσκεψης που θα πραγματοποιηθείστο στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό και με τη συμμετοχή του υπουργού Παιδείας Αν. Λοβέρδου, του Ευ. Βενιζέλου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα.