Δύο αστυνομικοί που υπηρετούν στη Φρουρά της Βουλής εμπόδισαν τον χρυσαυγίτη βουλευτή Ηλία Κασιδιάρη να βιαιοπραγήσει εις βάρος του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Νίκου Δένδια.

Αυτό αποκαλύπτεται από το ενημερωτικό σημείωμα που συνέταξε ο διοικητής της Φρουράς και βρίσκεται στη διάθεση του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. και του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Τόσκα.

Μέσα από το έγγραφο, το περιεχόμενο του οποίου φέρνει στο φως της δημοσιότητας το «Εθνος της Κυριακής», αποκαλύπτεται πλήρως η απρόκλητη επίθεση που δέχθηκε ο Νίκος Δένδιας από τον υπόδικο βουλευτή.

«Την 13.25 ώρα και ενώ τον λόγο είχε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Κασιδιάρης Ηλίας, έμπροσθεν του εδράνου διέσχιζε τον διάδρομο ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Δένδιας Νικόλαος με σκοπό να εξέλθει της Ολομέλειας.

Ο βουλευτής της ΧΑ Κασιδιάρης Ηλίας ένεκα της παρουσίας του βουλευτή της ΝΔ άρχισε να φωνασκεί, να υβρίζει και προέταξε το χέρι του στον αριστερό βραχίονα του πρώην υπουργού» αναφέρεται στο ενημερωτικό σημείωμα.

Εδρασαν ακαριαία

Επιπλέον καθίσταται σαφές ότι οι αστυνομικοί της Φρουράς όχι μόνο ήταν παρόντες εξ υπαρχής του πρωτοφανούς επεισοδίου, αλλά και έδρασαν ακαριαία. «Αμεσα αστυνομικοί της ΥΑΒΕ, οι οποίοι ήσαν παρατεταγμένοι με εντολή του υπογράφοντα έξωθεν των θυρών της Ολομέλειας, αντελήφθησαν τις φωνές και εισήλθαν στην Ολομέλεια.

Διαπιστώνοντας το επεισόδιο προσέτρεξαν μαζί με τον βουλευτή της ΝΔ Δήμα Χρήστο, λαμβάνοντας θέση ανάμεσα των δύο βουλευτών σχηματίζοντας τοίχο, προκειμένου να εμποδίσουν τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής Κασιδιάρη Ηλία να προβεί σε βιαιοπραγία κατά του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Δένδια Νίκου. Αμεσα εισήλθαν εντός της Ολομέλειας οι ειδικές ομάδες, οι οποίες είχαν συγκροτηθεί γι' αυτόν τον σκοπό. Ενώ είχαν εισέλθει οι ανωτέρω ομάδες της ΥΑΒΕ, ο προεδρεύων Μπαλαούρας Γεράσιμος καλούσε παρατεταμένα τη φρουρά, χωρίς να έχει αντιληφθεί την παρουσία τους, καθόσον οι αστυνομικοί ήτο με πολιτική περιβολή όπως είχαν διαταχθεί και ενεργούσαν.

Ο υπαστυνόμος Α' αντιλαμβανόμενος ότι ο πρόεδρος δεν είχε αντιληφθεί την είσοδο της φρουράς μετέβη στη θέση του προεδρεύοντα και ανέφερε ότι η αστυνομική φρουρά ευρίσκετο εντός της αιθούσης, πράγμα το οποίο μεταγενέστερα γνωστοποίησε και ο ίδιος ο προεδρεύων».

Στην τρισέλιδη αναφορά των αστυνομικών της Φρουράς γίνεται μνεία και στην αποβολή του Ηλία Κασιδιάρη από την αίθουσα της Ολομέλειας, με απόφαση του Μάκη Μπαλαούρα, αλλά και των επεισοδίων που προκάλεσαν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

«Ο βουλευτής της ΧΑ Κασιδιάρης Ηλίας αντιλαμβανόμενος την πληθώρα των αστυνομικών δυνάμεων και την αποφασιστικότητα αυτών, ανέφερε ότι θα συμμορφωθεί με την εντολή του προέδρου και των αστυνομικών και εξήλθε συνοδεία αστυνομικών της Ολομέλειας.

Κατά τη διάρκεια του επεισοδίου οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής πραγματοποίησαν ρίψη νερού από πλαστικά μπουκάλια προς τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για τη στάση του βουλευτή Κασιδιάρη Ηλία. Αφού είχε εξέλθει της Ολομέλειας ο εν λόγω βουλευτής, στη βόρεια είσοδο συνέχιζε να υβρίζει με διάφορες φράσεις» καταλήγει το ενημερωτικό σημείωμα.

Πηγές του Κοινοβουλίου εξηγούν στο «Εθνος της Κυριακής» ότι έξω από τη βόρεια πύλη της Ολομέλειας, από την οποία εισέρχονται οι χρυσαυγίτες βουλευτές, βρίσκονταν τέσσερις αστυνομικοί της Φρουράς. Η απόσταση μεταξύ της πύλης και του εδράνου του Κασιδιάρη είναι πέντε βήματα στην κυριολεξία. Οταν ξέσπασε το επεισόδιο με τον Ν. Δένδια, οι αστυνομικοί μπήκαν κατευθείαν μέσα στην αίθουσα της Ολομέλειας, στην οποία εξελισσόταν συνεδρίαση επιτροπών.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Μάκης Μπαλαούρας δεν είχε αντιληφθεί ότι οι αστυνομικοί είχαν μπει στην αίθουσα και είχαν αποτρέψει βιαιοπραγίες και έκτροπα και συνέχιζε να φωνάζει «Φρουρά, Φρουρά, Φρουρά». Μάλιστα, από τα πρακτικά της Βουλής προκύπτει ότι ο Γιάννης Τραγάκης επιβεβαιώνει την παρουσία των αστυνομικών μέσα στην αίθουσα, ενώ ο πρόεδρος Νίκος Βούτσης αναφέρει ότι η Φρουρά ενήργησε άμεσα και σωστά.

Ποιοι είναι

Ποια είναι όμως η Φρουρά για την οποία έγινε τόσος λόγος την περασμένη εβδομάδα;

Διευθυντής είναι ο ταξίαρχος Κωνσταντίνος Κυριαζόπουλος, προερχόμενος από την Κρατική Ασφάλεια. Οταν ανέλαβε καθήκοντα τον Νοέμβριο του 2015, μάλλον δεν περίμενε ότι θα βρισκόταν σε μια εξίσου «μάχιμη» υπηρεσία, στη Φρουρά της Βουλής, αναφέρει το δημοσίευμα. Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Βουλή, η συμπεριφορά των βουλευτών της Χρυσής Αυγής είναι ιδιαιτέρως απαξιωτική απέναντι και στους αστυνομικούς.

Οι υπηρετούντες στη Φρουρά γίνονται αποδέκτες ύβρεων και απαξιωτικών εκφράσεων που δεν είναι δυνατόν να αναπαραχθούν για ευνόητους λόγους. Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι χυδαίες ύβρεις του Κασιδιάρη κατά την αποβολή του από την Ολομέλεια, οι οποίες καταγράφηκαν από κάμερα δημοσιογράφων, είναι... λάιτ μπροστά στα όσα λέγονται όταν δεν υπάρχουν κάμερες.

«Δεν θα συμπεριφερθούν όπως οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Η Βουλή φυλάσσεται αποτελεσματικά, τα κάγκελα έξω από το κτίριο έχουν φύγει και οι υπηρετούντες εφαρμόζουν τους κανόνες με σεβασμό στη Δημοκρατία και τις εντολές του προέδρου. Αποστειρώνουν τον χώρο μόνο με απώθηση, χωρίς εντάσεις και χειροδικίες» αναφέρει πηγή του Κοινοβουλίου.

Στη Φρουρά υπηρετούν 245 αστυνομικοί, οι οποίοι υπάγονται σε πέντε τμήματα της υπηρεσίας. Το πρώτο τμήμα είναι της Τάξης και Τροχαίας, το οποίο ελέγχει τους εξωτερικούς χώρους της Βουλής. Το δεύτερο είναι η Ασφάλεια, υπεύθυνο για όσα συμβαίνουν εντός του Κοινοβουλίου. Τα υπόλοιπα τρία τμήματα είναι των Διαπιστεύσεων, αρμόδιο για τον έλεγχο όσων εισέρχονται και εξέρχονται από τη Βουλή, Προσωπικού και Διαχείρισης. Αρμόδιες πηγές εξηγούν ότι οι δυσκολότερες περιπτώσεις που είχαν να διαχειριστούν εντός της Βουλής ήταν τρεις.