Με ενστάσεις, αιχμές και αντιδράσεις ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο που αφορά στο «επιτελικό κράτος». Πρόκειται για το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, το οποίο συσσωρεύει υπερεξουσίες στο πρόσωπο του πρωθυπουργού και στο Μαξίμου. Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί σήμερα, με την τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ολομέλεια και την ψηφοφορία της Βουλής. 

Ads

Το νομοσχέδιο συγκέντρωσε τα βέλη των ομιλητών από την αντιπολίτευση που έκαναν λόγο για υπερσυγκέντρωση εξουσιών στον πρωθυπουργό, ενώ στάθηκαν στο ζήτημα του αριθμού των μετακλητών υπαλλήλων, καθώς και της κατάργησης ανεξάρτητων ελεγκτικών αρχών (Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, Επιθεωρητές Υγείας, Επιθεωρητές Δημοσίων Έργων), οι οποίες ενσωματώνονται στη νέα Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

Αποδομεί το «επιτελικό κράτος» η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής

Το σημαντικότερο «χτύπημα» για το «επιτελικό κράτος», ήρθε από την Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής καθώς στην έκθεσή της αποδομεί το νομοσχέδιο, εκφράζοντας εκ διαμέτρου διαφορετική άποψη με τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, ο οποίος διατράνωνε ότι το νομοσχέδιο αναβαθμίζει και δεν υποβαθμίζει το Κοινοβούλιο.

Ads

Συγκεκριμένα, η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής στην έκθεσή της επί του νομοσχεδίου εκφράζει ενστάσεις και ζητά διευκρινίσεις, βάζοντας στο επίκεντρο τα διευρυμένα καθήκοντα της γενικής γραμματείας Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων (η οποία θα υπάγεται στην υπερ-υπηρεσία «Προεδρία της Κυβέρνησης). Κάτι τέτοιο, όπως αναφέρεται, επιφέρει την υποβάθμιση τόσο των υπουργικών αρμοδιοτήτων όσο και του προέδρου της Βουλής μέσω της παρείσφρησης της συγκεκριμένης γενικής γραμματείας σε λειτουργίες που άπτονται αποκλειστικά στο Κοινοβούλιο.

Επιπλέον στο επίκεντρο  του ενδιαφέροντος της Επιτροπής μπαίνει και το άρθρο 25 του νομοσχεδίου, σύμφωνα με το οποίο ο Γενικός Γραμματέας Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων όχι μόνο θα υπογράφει νομοσχέδια, τροπολογίες και προσθήκες αλλά χωρίς την υπογραφή του, οι υπάλληλοι της Βουλής δεν θα μπορούν καν να τα παραλάβουν. Μάλιστα, στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι ο εν λόγω γ.γ. θα «θεωρεί τα δοκίμια των φύλλων της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, με σκοπό τη δημοσίευσή τους από το Εθνικό Τυπογραφείο», αρμοδιότητα που ενδέχεται να επηρεάσει και τον πρόεδρο της Βουλής, ο οποίος βάσει του Κανονισμού της Βουλής δημοσιοποιεί άνευ διαμεσολάβησης αποφάσεις ή πράξεις που εκείνος κρίνει ότι χρήζουν δημοσίευσης.

Γεραπετρίτης: «Καμία αποψίλωση…»

Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης από την πλευρά της κυβέρνησης, έκανε λόγο για ένα «συνεκτικό σχέδιο» που θα μπορέσει να δημιουργήσει «συνθήκες εκσυγχρονισμού και ανασυγκρότησης της χώρας». Υποστήριξε ακόμη ότι «καμία υπερσυγκέντρωση δεν υφίσταται, καμία αποψίλωση των κυβερνητικών δομών, και βεβαίως, καμία αποψίλωση του ιερού χώρου του κοινοβουλίου… καμία απολύτως αρμοδιότητα δεν αφαιρείται από υπουργό». 

Φουλ επίθεση από Τσίπρα

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας. «Από τις πρώτες τρεις βδομάδες, αποδεικνύετε ότι το μόνο σχέδιο που πράγματι είχατε έτοιμο, ήταν αυτός της άλωσης του κράτους, γινόμαστε μάρτυρες της υλοποίησης ενός σχεδίου που βάλλει ευθέως εναντίον των δημοκρατικών θεσμών και της κοινής λογικής», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής. 

Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση για «ψέματα, fake news, παραπληροφόρηση, διαστρέβλωση και έφοδο στο κράτος και τους θεσμούς» και τόνισε πως σκοπός είναι να στηθεί «ένα βαθύ και ανεξέλεγκτο κομματικό κράτος».

Εκ του Κινήματος Αλλαγής, ο Χάρης Καστανίδης, αναφερόμενος στην προεδρία της κυβέρνησης, παρατήρησε ότι το πρωθυπουργοκεντρικό μοντέλο διακυβέρνησης ενισχύεται ακόμη περισσότερο αφού η αυτοτελής αυτή υπηρεσία θα έχει συνολικά έξι γραμματείες και μια γενική διεύθυνση, το εθνικό τυπογραφείο, που περνάει ακόμη και αυτό στον πρωθυπουργό. Θα έχει δε η προεδρία 100 μετακλητούς και 340 αποσπασμένους χωρίς εχέγγυα απροσωπόληπτης κρίσης, αφού η τοποθέτησή τους θα είναι αποκλειστικά θέμα της κρίσης του πρωθυπουργού. «Κάνετε ένα ακόμα βήμα για την ενίσχυση της πρωθυπουργικής εξουσίας», υποστήριξε.«Αυτή η προσπάθεια υπερσυγκέντρωσης φτάνει στο σημείο να προκαλεί και την αντίδραση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής», πρόσθεσε. 

Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, τόνισε ότι οι κυβερνητικές επιλογές οδηγούν σε ένα μεγαλύτερο, λιγότερο λειτουργικό και αυταρχικό κράτος στο όνομα ενός μικρού επιτελικού κράτους. Αναφερόμενος στο θέμα της αξιολόγησης επισήμανε ότι όλοι επιθυμούν την αξιολόγηση, όμως «το ερώτημα είναι πώς θα γίνει».

«Με το παρόν νομοσχέδιο, η κυβέρνηση επιχειρεί να εμφανίσει τις αλλαγές αυτές ως ουδέτερες και αταξικές, ως αναγκαίες για το καλό δήθεν όλης της κοινωνίας. Η αλήθεια όμως είναι ότι αυτές αποτελούν υποδείξεις της ΕΕ, της Κομισιόν, του ΝΑΤΟ και του ΟΟΣΑ, προκειμένου να καταστούν εγχειρίδιο για την επίτευξη του στόχου του κεφαλαίου στη βάση όσων έχουν ήδη νομοθετηθεί, σε βάρος του λαού, με τα τρία μνημόνια από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, την 4ετία που πέρασε. Συνεπώς η επικινδυνότητα και αντιλαϊκότητά του νομοσχεδίου, είναι δεδομένες», ανέφερε, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το επιτελικό κράτος ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος μίλησε για την ανάγκη να «υπάρξουν πρόσωπα και θέσεις τα οποία δεν είναι κομματικά», κατηγορώντας ταυτόχρονα την κυβέρνηση για έλλειμμα αξιοκρατίας. Όπως τόνισε απευθυνόμενος στους κυβερνώντες, «αν γυρίζατε την πλάτη στο κομματικό κράτος, θα προκηρύσσατε στη Διαύγειά τις θέσεις… Είμαι βέβαιος ότι από τους 400 ή 500 που θα προσλάβετε, οι μισοί θα είναι κολλητοί του κυρίου πρωθυπουργού, κάποιοι άλλοι παιδιά του κομματικού σωλήνα. Δεν μπορεί να βάζετε παιδιά με απολυτήριο λυκείου σε θέσεις ευθύνης». Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης αναφέρθηκε στη διάταξη του πολυνομοσχεδίου που θα επιφέρει την απομάκρυνση της Βασιλικής Θάνου-Χριστοφίλου από τη θέση του προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού και κατηγόρησε τη ΝΔ για «υποκρισία», ενώ υποστήριξε ότι οι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί δεν πρέπει να εμπλέκονται στην πολιτική ακόμη και μετά τη λήξη της θητείας τους.

Ονομαστική ψηφοφορία ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ μέσω της εκπροσώπου της, Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου ανακοίνωσε ότι καταθέτει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για σειρά διατάξεων του νομοσχεδίου. Το αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας υποβάλλεται στα άρθρα για τον υπηρεσιακό γραμματέα, τα άρθρα για τους γενικούς και τους ειδικούς γραμματείς, για τη μεταβατική διάταξη που καταργεί το μητρώο για τα επιτελικά στελέχη και τη διαδικασία που είναι σε εξέλιξη στο ΑΣΕΠ. Ονομαστική ψηφοφορία καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ και για το σύνολο του κεφαλαίου του νομοσχεδίου για τη νέα Εθνική Αρχή Διαφάνειας.