«Το σημερινό εκλογικό παραμορφωτικό εκλογικό σύστημα (στις αυτοδιοικητικές εκλογές) έχει κλείσει προ πολλού τον κύκλο του», τονίζει ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, προκρίνοντας την καθιέρωση της απλής αναλογικής, που προβλέπει το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για το σχέδιο «Κλεισθένης 1».

Ads

Σε συνέντευξή του στην Αυγή της Κυριακής, ο κ. Σκουρλέτης τονίζει ότι η απλή αναλογική στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης «θα έπρεπε να είχε θεσμοθετηθεί εδώ και χρόνια», προσθέτοντας πως «και μόνο αυτή να ήταν η προς ψήφιση θεσμική αλλαγή, που δεν είναι, θα είχε μια πολύ μεγάλη αξία».

Η θεσμοθέτηση της απλής αναλογικής είναι, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, η αιτία των αντιδράσεων της ΕΝΠΕ και της ΚΕΔΕ για το νομοσχέδιο, καθώς «ξεβολεύει από μια παγιωμένη κατάσταση εδώ και δεκαετίες». Για τη στάση από πλευράς ΚΚΕ και ΛΑΕ στο συγκεκριμένο εκλογικό σύστημα, σημειώνει ότι πρώτη φορά μεταπολιτευτικά παρουσιάζεται το φαινόμενο δυνάμεις της Αριστεράς να μην υποστηρίζουν την καθιέρωσή της προσθέτοντας πως είναι «σημεία των καιρών, που αναδεικνύουν όμως τη στρατηγική αναδίπλωση του ΚΚΕ». «Αντίθετα», συμπληρώνει ο υπουργός, «η καθιέρωση του συστήματος της απλής αναλογικής θα ενδυναμώσει τη διαφάνεια και τις συνθέσεις σε μια πραγματική προγραμματική βάση».

Για τις ενστάσεις σχετικά με την κυβερνησιμότητα των δήμων λόγω της απλής αναλογικής, ο υπουργός τονίζει ότι «η πρώτη εγγύηση κυβερνησιμότητας είναι η υιοθέτηση της κουλτούρας των συναινέσεων, των συνεργασιών και των συγκλίσεων. Αν κάποιος μελετήσει το νομοσχέδιο, θα διαπιστώσει ότι διευκολύνεται η διαμόρφωση των αναγκαίων πλειοψηφιών σε κρίσιμα θέματα που είναι απαραίτητα για την λειτουργία ενός δήμου».

Ads

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ