Φρένο στη δημόσια συζήτηση περί ελληνικών ευθυνών για την καθυστέρηση της αξιολόγησης, αλλά και στον ενδοκυβερνητικό εκνευρισμό, επιχειρεί να βάλει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με δήλωση – απάντησή του προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά από συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό. 

Ads

Η δήλωση Τσακαλώτου, η οποία κινείται στη γραμμή του Μαξίμου, έρχεται στον απόηχο των δηλώσεων του εκπροσώπου της ΝΔ Βασίλη Κικίλια περί «διάστασης» μεταξύ του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών ως προς το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης, αλλά και μία ημέρα μετά την δημόσια κόντρα Ευκλείδη Τσακαλώτου και Νίκου Βούτση στη Βουλή.

«Πάνω από το 1/3 της συμφωνίας είναι απολύτως ολοκληρωμένο», αναφέρει στη δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας: «Ένα δεύτερο 1/3, ίσως λίγο παραπάνω, είναι απόλυτα συμφωνημένο με τους θεσμούς και είμαστε στη διαδικασία υλοποίησης με νόμους, υπουργικές αποφάσεις, εγκυκλίους, κ.λπ. Το τελευταίο κομμάτι είναι σε πολιτική διαπραγμάτευση με τους θεσμούς και είναι λογικό να μην έχει συμφωνηθεί, πόσο, μάλλον, να έχει νομοθετηθεί». 

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προσθέτει μεταξύ άλλων ότι «αυτό που δεν καταλαβαίνει ο κ. Μητσοτάκης είναι η δυναμική της διαπραγμάτευσης. Όπως έχει πει επισήμως το ΔΝΤ, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ αλλά και η ελληνική κυβέρνηση, μερικά πράγματα δεν μπορούν να συμφωνηθούν αν δεν συμφωνηθούν όλα ως πακέτο. Λογικό είναι, λοιπόν, η κυβέρνηση να μην ανοίγει τα “χαρτιά” της μέχρι να κάνει το ίδιο και η άλλη πλευρά. Εξάλλου μόνο ακραίες φωνές θεωρούν ότι η ελληνική κυβέρνηση ευθύνεται για την όποια καθυστέρηση».

Ads

Με την τοποθέτηση αυτή ο υπουργός Οικονομικών επιχειρεί να κλείσει τον πολιτικό θόρυβο που προκάλεσε η διαρροή στο Bloomberg, σύμφωνα με την οποία στην πρόσφατη επιστολή του προς τους δανειστές ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναγνώριζε ότι τα δύο τρίτα των προαπαιτούμενων δεν έχουν υλοποιηθεί. 

Η διαρροή είχε προκαλέσει την έμμεση μεν, εμφανή δυσαρέσκεια του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, ο οποίος σε χθεσινή του συνέντευξη είπε ότι τα προαπαιτούμενα έχουν κλείσει από τον Δεκέμβριο και απάντησε με το σχόλιο «ρωτήστε τον Τσακαλώτο» όταν του τέθηκε το θέμα της διαρροής στο Bloomberg.

Ο εκνευρισμός μεταξύ Τσακαλώτου και Βούτση καταγράφηκε και στην χθεσινοβραδινή δημόσια κόντρα μεταξύ των δύο στη Βουλή – μια κόντρα, την οποία ο εκπρόσωπος της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας ερμήνευσε ως απόδειξη της ύπαρξης «διάστασης» μεταξύ του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών.

Την ύπαρξη οποιασδήποτε τέτοιας «διάστασης» απέρριψε κατηγορηματικά σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος δηλώνοντας ότι «οι σχέσεις του πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομικών είναι εξαιρετικές. Υπάρχει στενότατη συνεργασία και βαθιά συναντίληψη πολιτική και ιδεολογική στον τρόπο με τον οποίο πρέπει να χειριζόμαστε όλα τα ζητήματα». 

Οι πληροφορίες έφεραν τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση να θεωρεί ότι η επιστολή Τσακαλώτου προς τους δανειστές έδινε λαβή στις αιτιάσεις της ΝΔ για ευθύνες της κυβέρνησης στην καθυστέρηση της αξιολόγησης, ακυρώνοντας παράλληλα την θέση της Αθήνας πως υπεύθυνη για το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει κλείσει η διαπραγμάτευση είναι η ανοιχτή κόντρα μεταξύ Γερμανίας και ΔΝΤ.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, πάντως, οι τόνοι έχουν ήδη πέσει και αναμένεται και από την πλευρά Βούτση τοποθέτηση ανάλογη με τη σημερινή δήλωση Τσακαλώτου.