Ανακοίνωση με την οποία απαντά στις επικρίσεις που δέχθηκε, μετά τη δήλωσή της ότι αν χρειαστεί, η Ελλάδα «θα κόψουμε μόνοι μας ευρώ στην Τράπεζα της Ελλάδος», εξέδωσε η Ραχήλ Μακρή. «Άκουσαν, δεν κατάλαβαν και έσπευσαν να χλευάσουν την ασχετοσύνη τους» δήλωσε, μεταξύ άλλων, η υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως είχαν προηγηθεί αντιδράσεις και από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που επιχείρησαν να κλείσουν το θέμα. 
 

Ads

Σύμφωνα με την Ραχήλ Μακρή, «η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκδίδει (τυπώνει) χρήματα για την ρευστότητα των τραπεζικών ιδρυμάτων πιστώνοντας τους λογαριασμούς των τραπεζών και υπό αυτή την έννοια η κεντρική τράπεζα τυπώνει χρήμα. Οι περιφερειακές κεντρικές τράπεζες όπως η Τράπεζα της Ελλάδος έχει και αυτή δικαίωμα να εκδώσει (τυπώσει) χρήματα δυνάμει του μηχανισμού Emergency Liquidity Assistance (ELA). Η δυνατότητα αυτή δίνεται στις κεντρικές τράπεζες των κρατών μελών για τη θεσμική αντιμετώπιση κρίσεων ρευστότητας».
 
«Όποιος έχει διαβάσει τα θεσμικά κείμενα λειτουργίας της ευρωζώνης το γνωρίζει. Ειδικά τα κόμματά της Συγκυβέρνησης όφειλαν να γνωρίζουν τη λειτουργία του μηχανισμού καθώς τον έχουν ήδη χρησιμοποιήσει με τους νόμους 3723/2008/ΦΕΚ 250/09-11-2008, 3845/2010/ΦΕΚ 65/06-05-2010, 3872/2010/ΦΕΚ 148/03-09-2010, 3965/2011/ΦΕΚ 113/18-11-2011, 4031/2011/ΦΕΚ 256/09-12-2011, 4056/2012/ΦΕΚ 52/12-03-2012 και την ΠΝΠ/ΦΕΚ 203Α/14.09.2011» συνεχίζει, επισημαίνοντας:
 
«Εξειδικευμένοι οικονομικοί συντάκτες και υποψήφιοι βουλευτές της ΝΔ γράφουν άρθρα για την λειτουργία του μηχανισμού. Άρθρα που προφανώς δεν διαβάζουν τα στελέχη του συγκεκριμένου κόμματος στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, τα οποία άκουσαν, δεν κατάλαβαν και έσπευσαν να χλευάσουν την ίδια τους την ασχετοσύνη. Αποδεικνύεται ότι οι κάτοικοι της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας σοφά απαλλάχθηκαν από περιφερειάρχες που είναι πρόθυμοι να χλευάσουν ότι έχει εφαρμόσει η ίδια η Κυβέρνηση τους».
 
Η Ραχήλ Μακρή κάνει, επίσης, λόγο για «θέατρο σκιών των κομμάτων του κλωνοποιημένου ΠΑΣΟΚ που έσπευσαν να υιοθετήσουν το κρεσέντο βλακώδους επίθεσης στο ΣΥΡΙΖΑ» για το οποίο «δεν αξίζει σχολιασμός».
 
«Όταν σταματήσουν να μαζεύουν αποκόμματα εφημερίδων στο σακίδιο, ας τα διαβάσουν πριν ακολουθήσουν όσους παίζουν με το τρενάκι του πεντάχρονου. Η αήθης επίθεση στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ από τα παπαγαλάκια των συστημικών μέσων ενδυναμώνει την κοινή προσπάθεια και η τεκμηριωμένη αποκάλυψη της επικίνδυνης ασχετοσύνης τους φέρνει πιο κοντά την αυτοδυναμία της Κυβέρνησης όλων των Ελλήνων» καταλήγει.

Αντιδράσεις

«Η Ραχήλ είναι μια συνεργαζόμενη βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ» επεσήμανε από την πλευρά του ο Δημήτρης Στρατούλης παίρνοντας αποστάσεις. Υπογράμμισε ακόμη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκαθαρίσει ότι το χρήμα τυπώνεται στην ΕΚΤ και σημείωσε ότι η κ. Μακρή εξέφρασε προσωπικές της απόψεις. «Το θέμα έκλεισε» υπογράμμισε και είπε ότι έβγαλε σχετική δήλωση η κ. Μακρή.

Το ΠΑΣΟΚ με ανακοίνωσή του καλεί τον ΣΥΡΙΖΑ να ξεκαθαρίσει αν υιοθετεί ή όχι τις δηλώσεις της Ραχήλ Μακρή, αν ναι «τότε χρειάζεται απάντηση από την Τράπεζα της Ελλάδος και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα» και «αν όχι, ας φροντίσει για τον Πύργο της Βαβέλ των στελεχών του».
 
Τις δηλώσεις της Ραχήλ Μακρή σχολίασε χθες η ΝΔ αλλά και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος που είπε:  «Για τη Ραχήλ Μακρή απολογούμαι 2,5 χρόνια, δεν μπορώ άλλο, ας απολογηθεί ο κύριος Τσίπρας, πια».