Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ επιβεβαίωσε σήμερα ότι το σχέδιο συμφωνίας της Ελλάδας για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας έφθασε τις προηγούμενες ημέρες στα Σκόπια, ενώ, όπως πρόσθεσε, η χώρα του απάντησε και απέστειλε τις δικές της προτάσεις στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ανταλλαγή εγγράφων μεταξύ των δύο χωρών πρέπει να αποτελέσει εργαλείο που θα βοηθήσει και δεν θα δυσχεράνει τη συνέχιση της διαπραγματευτικής διαδικασίας που θα συνεχιστεί στη Βιέννη, (υπό την αιγίδα του ΟΗΕ) στις 30 Μαρτίου. Σημειώνεται πως η ανταλλαγή των εγγράφων πραγματοποιείται λίγα 24ωρα πριν από τη διήμερη επίσκεψη του Νίκου Κοτζιά στην ΠΓΔΜ, την Πέμπτη.

Όπως είπε ο Ζόραν Ζάεφ  δεν είναι υπό συζήτηση κάποια συγκεκριμένη ονομασία, αλλά τα Σκόπια έστειλαν στην Αθήνα τη δική τους εκδοχή. Παράλληλα, δήλωσε ότι έχει λόγους να είναι αισιόδοξος. «Το προσχέδιο συμφωνίας έφτασε και το δικό μας εστάλη στην Αθήνα. Αυτά αναμένεται να είναι ένα εργαλείο που θα βοηθήσουν τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, η επόμενη φάση της οποίας θα γίνει στη Βιέννη», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως θα έχει και ο ίδιος συνάντηση με τον κ. Κοτζιά, πέρα από το τετ α τετ των υπουργών Εξωτερικών.

Σε δηλώσεις για το ίδιο θέμα προέβη και ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ, ο οποίος, σημειώνοντας πως τα Σκόπια παρέδωσαν σήμερα το απόγευμα στην Αθήνα τις δικές τους προτάσεις, τόνισε ότι υπάρχουν διαφορές στις θέσεις των δύο χωρών. Ωστόσο εξέφρασε την αισιοδοξία ότι μπορεί να βρεθεί λύση στο ζήτημα της ονομασίας.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι εάν σκοπός είναι να βρεθεί μία βιώσιμη και αξιοπρεπής λύση για την υπέρβαση της διαφοράς σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας, η οποία θα περιέχει σαφή διαχωρισμό μεταξύ της χώρας μας, της Μακεδονίας και της περιοχής της ελληνικής Μακεδονίας, τότε αυτό είναι δυνατό να επιτευχθεί» σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ. Τέλος, ο Νίκολα Ντιμιτρόφ ανέφερε ότι περιμένει με ανυπομονησία την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Κοτζιά στα Σκόπια.