Καμία σχέση δεν έχει η σημερινή κατάσταση που επικρατεί στη Βέροια σε σχέση με την αρχική εικόνα που έδωσε μια μικρή ομάδα κατοίκων κατά την άφιξη των πρώτων προσφύγων από την Ειδομένη στο στρατόπεδο Αρματολού Κόκκινου στην Αγία Βαρβάρα Ημαθίας. Ως απάντηση στη μισαλλοδοξία και τις γουρουνοκεφαλές που πέταξαν ακροδεξιοί το βράδυ της Παρασκευής, έρχεται η βοήθεια από ομάδες αλληλεγγύης και κατοίκους.

Ads

Από το πρωί του Σαββάτου στο κέντρο φιλοξενίας φτάνουν ομάδες αλληλεγγύης μεταξύ των οποίων και η ΕΛΜΕ Ημαθίας. Καταγράφονται οι ελλείψεις και ήδη συγκροτείται μια ευρύτερη κίνηση για την υποστήριξη των προσφύγων. Μάλιστα το πρωί οι πρώτοι πρόσφυγες επισκέφτηκαν και το χωριό για να κάνουν τα βασικά τους ψώνια. Η αρχική επιφύλαξη έσπασε και η κατανόηση, η αλληλεγγύη και η συμπάθεια διαδέχτηκαν το κλίμα φόβου.

Η προγραμματισμένη συγκέντρωση ενάντια στη φιλοξενία προσφύγων στην περιοχή δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. Όπως αναφέρει η πρωτοβουλία «Καλώς τους» (Κοινωνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες), ορισμένοι που συμμετείχαν στα μισαλλόδοξα και ντροπιαστικά γεγονότα κατά την άφιξη των προσφύγων εμφανίστηκαν μετανιωμένοι.

Οι εικόνες που προβλήθηκαν ήταν μια «εικόνα παραφωνίας» σε σχέση με την αλληλέγγυα στάση των κατοίκων όλων των άλλων περιοχών της χώρας, αναφέρει η πρωτοβουλία και σημειώνει: «Σε αυτές τις περιπτώσεις άνθρωποι που εκπροσωπούν την εκκλησία (σημ: στη μισαλλόδοξη συγκέντρωση πρωτοστατούσε και ένας παπάς) ή την τοπική αυτοδιοίκηση καλό θα είναι να μην συντάσσονται με μισαλλόδοξες φωνές, και η παρουσία τους να μην νομιμοποιεί μειοψηφικές ντροπιαστικές αντιδράσεις».

Ads

image

image

image