Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, και γιατρός στο επάγγελμα, Γιάννης Μιχελογιαννάκης απάντησε στην κριτική που δέχτηκε από οργανώσεις που ασχολούνται με θέματα HIV/AIDS για δηλώσεις του στον ΣΚΑΙ σχετικά με τη μετάδοση του HIV με το σάλιο.

Ads

«Ξεκαθάρισα την παρεξήγηση η οποία δικαιολογημένα σας διέγειρε», δήλωσε μιλώντας στον Alpha 9.89. Ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης, μιλώντας για τη «θετική συμβολή των λειψάνων» της Αγίας Βαρβάρας, ανέφερε μεταξύ άλλων πως μια διευθύντρια νοσοκομείου κοινώνησε από το ίδιο σκεύος που είχαν χρησιμοποιήσει «παιδάκια με AIDS».

«Επικαλούμαστε την ιδιότητά σας ως γιατρό, για να αναδείξουμε την εδώ και δεκαετίες επιστημονικά αποδεδειγμένη παραδοχή πως ο HIV δε μεταδίδεται με το σάλιο, παρά μόνο με τη σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη, με τη χρήση κοινής σύριγγας ή άλλου υγειονομικού υλικού κατά τη χρήση ναρκωτικών ουσιών, με κάθετη μετάδοση από την οροθετική μητέρα στο νεογνό και με τη μετάγγιση μολυσμένου αίματος, αν και ο κίνδυνος αυτός έχει ελαχιστοποιηθεί χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας», τόνισαν σε κοινή επιστολή τους οι Νίκος Δέδες, Πρόεδρος Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος “Θετική Φωνή”, Λεωνίδας Βακερλής, Πρόεδρος, Κέντρο Ζωής και Τζανέτος Αντύπας, Πρόεδρος PRAKSIS.  «Καταρρίψτε τα στερεότυπα, αντί να τα αναπαράγετε», προσθέτουν.

Σε ανακοίνωσή του ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης ανέφερε: «Το περιστατικό που περιέγραψα με τη Θεία Κοινωνία και με την λοιμωξιολόγο η οποία  δέχθηκε να κοινωνήσει από το ίδιο Δισκοπότηρο με τα οροθετικά παιδιά, συνέβηκε πριν 30 χρόνια, όντας τότε δευτεροετής φοιτητής της Ιατρικής. Εκείνη την περίοδο, υπήρχε πλήρης επιστημονική σύγχυση για την μετάδοση του ιού του AIDS. Το ανέφερα στην εκπομπή του κ. Κώστα Μπογδάνου, για να δείξω ότι παρά την επιστημονική σύγχυση, ο βαθμός της πίστης επικρατούσε».

Ads

Στον Alpha 9.89, και μετά την απάντησή που έδωσε, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε πως «τόσα χρόνια που έχω κάνει ιατρική, την θαυματουργική λειτουργία των λειψάνων, την έχω δει. Δικαίωμα μου είναι αυτό. Εγώ δεν κοροϊδεύω τον κόσμο». «Τον κάνω τον σταυρό μου στην ιατρική πράξη και έτσι θεραπεύω. Δόξα τον Θεό τα πάω καλά με τους ασθενείς μου. Εκεί διαφώνησα με τον Φίλη. Έχω δει άνθρωπο να του κάνω υπέρηχο με διατατική μυοκαρδιοπάθεια με 15% και με τη πίστη και ένα τάμα να τον βλέπω να φτάνει στο 60% και 65%. Εναλλακτικές υποστηρικτικές θεραπείες τις δέχομαι αρκεί να τις πιστεύει ο άλλος», πρόσθεσε και κατέληξε:

«Μόνο η πίστη σε κάνει να αναπτύσσεις αυτοάμυνα και να πηγαίνεις καλύτερα. Τότε παλιά που ήμουν φοιτητής δεν γνωρίζαμε αν με το σάλιο μεταδίδεται το AIDS πριν από 20 χρόνια. Τότε έγινε αυτό με την Θεία Κοινωνία που είχα πει. Πράγματι, σήμερα ξέρουμε πως δεν μεταδίδεται με το σάλιο».