To πολιτικό στίγμα που θα δώσει στην “επίσημη πρώτη” της προεδρίας του ο Μάριο Σεντένο και η επιβεβαίωση του ακριβούς χρονοδιαγράμματος εκταμίευσης της – σπαστής – δόσης των 6,7 δις είναι τα δύο βασικά ζητούμενα στο σημερινό Eurogroup. Πέραν τούτων, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μάλλον αναμένεται να περάσει ένα από τα πιο εύικολα ευρωπαϊκά του απογεύματα, οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών θα έχουν την ευκαιρία να χαιρετίσουν την νέα φάση “ομαλοποίησης” του ελληνικού ζητήματος και αμφότερες οι πλευρές θα δώσουν το μεγάλο ραντεβού της διαπραγμάτευσης για την τελική φάση της εξόδου από το Μνημόνιο.

Ads

Η διαπραγμάτευση αυτή δεν αναμένεται να κλείσει πριν από τον επόμενο Ιούνιο, αμέσως μετά την σημερινή συνεδρίαση όμως ξεκινούν διεργασίες και κινήσεις με ιδιαίτερη σημασία σε ό,τι αφορά τα τρία βασικά ζητούμενα για την Ελλάδα: Το χτίσιμο του περίφημου buffer, του “κουμπαρά ρευστότητας”, που θα επιτρέψει την έξοδο από το πρόγραμμα χωρίς προληπτική ή άλλη γραμμή στήριξης, την συμφωνία για την ρύθμιση του χρέους, και την διαμόρφωση του μοντέλου που θα διέπει την μετα-μνημονιακή περίοδο σε ό,τι αφορά τον βαθμό εποπτείας της χώρας.

Ο “κουμπαράς” ρευστότητας

Ως προς το πρώτο σκέλος, η σημερινή απόφαση του Eurogroup για την εκταμίευση της δόσης θα σηματοδοτήσει και την αφετηρία της επίσημης συμβολής του ESM στον “κουμπαρά ρευστότητας”. Και τούτο διότι από τα 6,7 δις της δόσης, ένα ποσό της τάξης των 1,9 δις θα κατευθυνθεί ακριβώς στο buffer που θα αποτελέσει και την δικλείδα ασφαλείας για την ομαλή έξοδο από το Μνημόνιο. Συνολικά, όπως έχουν ήδη προαναγγείλει ευρωπαίοι αξιωματούχοι, ο ESM αναμένεται να διαθέσει στον ελληνικό “κουμπαρά” ποσό περίπου 9 δις, με τα υπόλοιπα 7 δις να δίνονται στο τέλος της τέταρτης αξιολόγησης και με το κλείσιμο της τελικής συμφωνίας με τους πιστωτές.

Ads

Αυτό τουλάχιστον προβλέπει το “καλό σενάριο” – ένα σενάριο που, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών προϋπόθέτει να έχει δημιουργηθεί ένα μαξιλάρι ασφαλείας ύψους 16 έως 18 δις έως το καλοκαίρι. Πλην των ποσών που θα προέλθουν από τo απόθεμα του ESM, τα υπόλοιπα κεφάλαια έως τα 18 δις προσδοκάται ότι θα συγκεντρωθούν μέσα από τις επόμενες δοκιμαστικές εξόδους στις αγορές. Η πρώτη εξ αυτών, άλλωστε, προγραμματίζεται άμεσα, ενδεχομένως και μέσα στα επόμενα 24ωρα, και θα αφορά κατά τις πληροφορίες την έκδοση επταετούς ομολόγου με στόχο επιτόκιο κοντά στο 3,5%.
Η ραγδαία αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων εμφανίζεται, μέχρι στιγμής, ως αρωγός της κυβέρνησης στον σχεδιασμό αυτό, με ενδεικτικό και το σημερινό δημοσίευμα των Financial Times το οποίο επισημαίνει ότι τα επιτόκια των ελληνικών διετών τίτλων έχουν πλέον πέσει σε επίπεδο χαμηλότερα και από εκείνα των αμερικανικών treasuries.

Το ραντεβού Τσίπρα – Λαγκάρντ στο Νταβός

Ως προς την έναρξη της μεγάλης πολιτικής διαπραγμάτευσης που θα καθορίσει την ρύθμιση του χρέους και το μεταμνημονιακό καθεστώς της Ελλάδας, άπαντες τελούν εν αναμονή του σχηματισμού κυβέρνησης στην Γερμανία – ωστόσο, την δική του αξία έχει το πρώτο, αναγνωριστικό “ραντεβού” του πρωθυπουργού με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ αυτή την εβδομάδα στο Νταβός.

Ο ρόλος του ΔΝΤ και η συμμετοχή του ή μη στο πρόγραμμα θα καθορίσει, σε σημαντική έκταση, και τον βαθμό “καθαρότητας” της εξόδου από το Μνημόνιο. Ως εκ τούτου, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός θα ζητήσει από την επικεφαλής του Ταμείου να επαναβεβαιώσει την “εποικοδομητική” στάση που τήρησε το ΔΝΤ στην τελευταία αξιολόγηση και θα επιχειρήσει να ανιχνεύσει τις προθέσεις του Ταμείου σε ό,τι αφορά την συμμετοχή του στο πρόγραμμα.

Για την ελληνική πλευρά, βασική θέση παραμένει ότι “εάν το Ταμείο θέλει να μετάσχει, θα πρέπει να το πράξει χωρίς νέες απαιτήσεις”, τα πάντα ωστόσο τελούν ακόμη υπό αίρεση. Και ενδεικτική επ’ αυτού ίσως είναι και η επισήμανση του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην Κεντρικη Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν αποκλείεται το Ταμείο να ζητήσει επίσπευση της εφαρμογής των μέτρων του 2020 (μείωση αφορολόγητου) από το 2019. Επ’ αυτού, θεωρείται δεδομένο ότι ο Αλέξης Τσίπρας στο Νταβός θα ζητήσει διαβεβαιώσεις από την Κριστίν Λαγκάρντ πως τέτοια απαίτηση δεν πρόκειται να υπάρξει…