Το δημοσίευμα της Καθημερινής σύμφωνα με το οποίο ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε αναλάβει να εκπονήσει ένα plan Β που προέβλεπε τη δημιουργία παράλληλου τραπεζικού συστήματος «που θα ήταν μεν προσδιορισμένο σε ευρώ, αλλά εν μια νυκτί θα μπορούσε να μετατραπεί σε μια νέα δραχμή» και περιελάμβανε υποκλοπή των ΑΦΜ καθώς και χάκινγκ στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, σχολίασε με έντονο ύφος η αντιπολίτευση.

Ads

ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ ασκούν δριμεία κριτική στο φερόμενο σχέδιο Βαρουφάκη κάνοντας λόγο για έλλειμμα αξιοπιστίας και παρακρατικές μεθόδους και ζητούν σύσσωμα εξηγήσεις από τον Αλέξη Τσίπρα.

Διαβάστε επίσης:
Παράλληλο τραπεζικό σύστημα φέρεται να σχεδίαζε ο Βαρουφάκης

ΝΔ: Έλλειμμα αξιοπιστίας

«Οι αποκαλύψεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δημιουργούν μείζον πολιτικό, οικονομικό και ηθικό ζήτημα για την κυβέρνηση το οποίο θα πρέπει να ερευνηθεί σε βάθος για τη διακρίβωση των όποιων ευθυνών» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ.  «Διότι δεν δημιουργείται έλλειμμα μόνο στην οικονομία, αλλά πρώτα απ’ όλα στην ίδια τη Δημοκρατία μέσα στη χώρα, καθώς και έλλειμμα αξιοπιστίας προς τα έξω», επισημαίνει.

Ads

Η Συγγρού καλεί την κυβέρνηση να απαντήσει:«Τι ακριβώς έγινε τους πρώτους 6 μήνες της διακυβέρνησης; Ποιο ήταν το αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης; Τι ετοίμαζαν ως εναλλακτική λύση, ποιος την είχε χρεωθεί και ποιος την παρακολουθούσε; Πότε κατάλαβαν ότι δεν υπήρχε στην ουσία εναλλακτική και ότι ένα Grexit θα είχε ολέθριες συνέπειες για τη χώρα;».

Επίσης, ζητεί διευκρινίσεις για σειρά ζητημάτων όπως:«Αληθεύει ότι συγκεκριμένη ομάδα του υπουργείου Οικονομικών είχε αναλάβει να εκπονήσει το εφεδρικό σχέδιο; Αληθεύει ότι σχεδίαζαν να εφορμήσουν στο εθνικό Νομισματοκοπείο και ότι πράγματι ετοίμαζαν παράλληλο νόμισμα με υποκλοπή των ΑΦΜ όλων των φορολογουμένων; Αληθεύει ότι ετοίμαζαν έκδοση IOUs (υποσχετικές πληρωμής του δημοσίου) ως το πρώτο βήμα προς το Grexit;».

Τέλος, αναγγέλλει ειδική σύσκεψη αύριο για το ζήτημα.

Ποτάμι: Για γέλια και για κλάματα

«Διαβάζοντας το σχέδιο Βαρουφάκη για την επιστροφή στη δραχμή, δεν ξέρεις αν πρέπει να οργιστείς ή να γελάσεις», είναι το σχόλιο του Ποταμιού αναφορικά με το δημοσίευμα. «Με τα hacking του Βαρουφάκη από τη μια, τα ριφιρφί του Λαφαζάνη στο Νομισματοκοπείο από την άλλη, αναρωτιέσαι αν έχεις να κάνεις με ερασιτέχνες υπουργούς ή ερασιτέχνες σεναριογράφους αστυνομικών ταινιών», αναφέρει εν συνεχεία το Ποτάμι.

«Με τέτοιες προσωπικότητες δεν είναι να απορεί κανείς πώς φθάσαμε εδώ. Μάλλον πρέπει να αισθανόμαστε τυχεροί που δεν μας συνέβησαν χειρότερα», αναφέρει στην ανακοίνωση του το Ποτάμι και καλεί τον Αλέξη Τσίπρα να πει ξεκάθαρα στον ελληνικό λαό «αν όλα αυτά τα παρακρατικά είχαν την έγκρισή του και γιατί τα ανέχτηκε».

ΠΑΣΟΚ: Παρέμβαση της δικαιοσύνης

Την επίσημη τοποθέτηση της κυβέρνησης αλλά και την παρέμβαση της δικαιοσύνης αναφορικά με δημοσιεύματα και «ιδιαίτερα ανησυχητικές πληροφορίες για την προετοιμασία και υλοποίηση του Plan B και του σχεδίου για το Grexit» ζητά το ΠΑΣΟΚ.

«Ο Πρωθυπουργός δεν μπορεί πια να σιωπά, ούτε να κρύβεται πίσω από πράξεις ή παραλείψεις Υπουργών και συνεργατών του, τους οποίους λίγους μήνες πριν τους χαρακτήριζε σημαντικό κεφάλαιο της διαπραγμάτευσης. Οφείλει να απαντήσει ευθέως και με ειλικρίνεια στην ερώτηση της Πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά και να ενημερώσει τη Βουλή και το λαό, για το ποιοι ήταν οι σχεδιασμοί αυτοί, αν υπήρξαν πράγματι προπαρασκευαστικές πράξεις, αν είχε αρχίσει να εκτελείται το εν λόγω σχέδιο και τελικά με ποίου εντολή αυτό εκπονήθηκε. Οφείλει, τέλος, να καταθέσει τα σχετικά έγγραφα, γιατί οι πολίτες πρέπει να μάθουν όλη την αλήθεια» τονίζει κλείνοντας η ανακοίνωση.