Για «ασυγχώρητη προχειρότητα και αδικαιολόγητο έλλειμμα προετοιμασίας εκ μέρους της κυβέρνησης» κάνει λόγο η Νέα Δημοκρατία για την επίσκεψη Ερντογάν δια πηγών της, αφού, όπως αναφέρουν, το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης θα τοποθετηθεί συνολικά για την επίσκεψη, αφού ολοκληρωθεί.

Ads

«Ωστόσο, όσα παρακολουθούμε μέχρι στιγμής δείχνουν ασυγχώρητη προχειρότητα και αδικαιολόγητο έλλειμμα προετοιμασίας εκ μέρους της κυβέρνησης. Υπενθυμίζουμε ότι η ΝΔ είχε ζητήσει από την κυβέρνηση να ενημερώσει εγκαίρως την επιτροπή Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής για την επίσκεψη του κ. Ερντογάν, αλλά ο υπουργός Εξωτερικών κ. Ν. Κοτζιάς το αρνήθηκε» τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις χρειάζονται ουσιαστική επανεκκίνηση, δήλωσε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το τέλος της συνάντησής του με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Κάτι που προϋποθέτει «πέρα από την απαρέγκλιτη τήρηση του Διεθνούς Δικαίου και το σεβασμό που κάθε ηγεσία και κάθε λαός οφείλουν να δείχνουν στις ευαισθησίες του άλλου», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ads

«Αυτονόητη αποστολή της ηγεσίας τους είναι η διασφάλιση μιας συνύπαρξης όσο πιο αρμονικής, ειρηνικής, και παραγωγικής γίνεται, προς όφελος και των δύο λαών. Επιπλέον, μεγάλες παγκόσμιες και περιφερειακές προκλήσεις όπως η τρομοκρατία και οι μεταναστευτικές ροές καθιστούν τη συνεργασία μας ακόμα πιο επιβεβλημένη. Αυτό όμως απαιτεί υπευθυνότητα, σωφροσύνη και καλή θέληση. Μακριά από συμπεριφορές και δηλώσεις που πυροδοτούν τον εθνικισμό και το λαϊκισμό», συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της ΝΔ.

«Το Διεθνές Δίκαιο και οι Διεθνείς Συνθήκες καθορίζουν το πλαίσιο και μας δείχνουν το δρόμο. Κάθε αμφισβήτησή τους, όχι μόνον δεν βοηθά, αλλά υπονομεύει τις σχέσεις καλής γειτονίας. Και η ανάγνωση της συχνά δύσκολης ιστορίας μας δεν πρέπει να γίνεται επιλεκτικά.  Όταν αναφερόμαστε, για παράδειγμα, στη Συνθήκη της Λωζάννης και στα δικαιώματα της θρησκευτικής μειονότητας στη Θράκη δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι κάποτε στην Κωνσταντινούπολη ζούσαν 100.000 Έλληνες που εγκατέλειψαν σε δραματικές συνθήκες τον τόπο τους», σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης. «Χρειάζεται θάρρος και γενναιότητα. Όχι αθεμελίωτες και ανεδαφικές αξιώσεις», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι «η επίσκεψη Ερντογάν στη Θράκη θα πρέπει να βελτιώσει και όχι να διαταράξει τις σχέσεις των δύο χωρών», ενώ συμπλήρωσε ότι «σε ό,τι αφορά, τέλος, την έλλειψη προετοιμασίας, αλλά και τα τελικά αποτελέσματα αυτής της επίσκεψης, θα τοποθετηθώ μετά το πέρας της, για λόγους που κατανοούν όλοι οι Έλληνες».

Το Ποτάμι

«Ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας θέτει με τον πιο επίσημο τρόπο στην Αθήνα τις τουρκικές διεκδικήσεις», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι. Προσθέτει ότι ο Ερντογάν πίσω από τη διατύπωση περί «επικαιροποίησης» μιλάει σαφώς για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης θέτοντας ανοιχτά ζητήματα που αφορούν στο Αιγαίο και στη Θράκη. Υποκατέστησε μάλιστα το Διεθνές Δίκαιο με το «πολιτικό δίκαιο».

«Ο Σταύρος Θεοδωράκης στη χθεσινή δήλωσή του, επεσήμανε ότι «επισκέψεις σε επίπεδο Αρχηγού Κράτους γίνονται όταν οι σχέσεις ανάμεσα σε δύο χώρες έχουν φτάσει στο καλύτερο σημείο. Κι αυτό δεν συμβαίνει σήμερα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία». Οι τοποθετήσεις του Τούρκου Προέδρου εγείρουν σοβαρά ερωτηματικά για τη σκοπιμότητα της επίσκεψης σε αυτή τη συγκυρία. Μια επίσκεψη που αποβαίνει σε βάρος των εθνικών συμφερόντων αλλά και εις βάρος των διμερών σχέσεων, που είναι ανάγκη και για την Ελλάδα και την Τουρκία αλλά και για την ευρύτερη περιοχή να βελτιωθούν κι όχι να επιβαρυνθούν» καταλήγει το Ποτάμι.

Κουμουτσάκος: Απαράδεκτο ότι αμφισβητήθηκε η Συνθήκη της Λωζάννης

«Απαράδεκτο ότι αμφισβητήθηκε η Συνθήκη της Λωζάννης, από τον κ. Ερντογάν, ειδικά μάλιστα επί ελληνικού εδάφους. Η Άγκυρα όφειλε να είχε αξιολογήσει θετικά ότι μετά από πολύ καιρό γίνεται επίσημη τουρκική επίσκεψη σε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα» σχολιάζει από την πλευρά του ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Γεννηματά: Επίσκεψη φιάσκο

«Οι άκαμπτες δηλώσεις Ερντογάν μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο, επιβεβαιώνουν αυτό που ήδη αρχικά είχαμε προβλέψει και τονίσει: ότι δεν υπήρξε καμία απολύτως διπλωματική προετοιμασία της επίσκεψής του. Απαράδεκτο, αλλά κυρίως επικίνδυνο για την χώρα» σχολίασε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, επισημαίνοντας ότι «συνεχώς ο κ. Τσίπρας “πάει για μαλλί και βγαίνει κουρεμένος” και δυστυχώς μαζί του τα ελληνικά συμφέροντα».

Η Φ. Γεννηματά χαρακτηρίζει την επίσκεψη Ερντογάν, φιάσκο «μεγαλύτερο από αυτό της επίσκεψης Τσίπρα στις ΗΠΑ», προσθέτοντας ότι τείνει να καταλήξει σε ναυάγιο».

Η Φώφη Γεννηματά συμπλήρωσε ότι η «ελληνική κυβέρνηση -και πρώτα ο πρωθυπουργός- έχει μεγάλη ευθύνη για τα όσα συνέβησαν σήμερα» θεωρώντας πως  «οι απαράδεκτες θέσεις του Τούρκου Προέδρου και η συζήτηση στην οποία μπήκε ο Έλληνας πρωθυπουργός, όχι μόνο δεν προάγουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά τις γυρίζουν σημαντικά βήματα πίσω».

Λοβέρδος: Οι δηλώσεις Ερντογάν τραυματίζουν τα εθνικά συμφέροντα

«Οι δηλώσεις Ερντογάν μέσα στο ελληνικό Προεδρικό Μέγαρο τραυματίζουν τα εθνικά συμφέροντα» τονίζει σε δήλωσή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος.

«Το ερώτημα που προκύπτει για την ελληνική Κυβέρνηση για το βήμα που έδωσε στον Τούρκο Πρόεδρο μέσα στην ίδια μας τη χώρα ώστε αυτός να κάνει τις σημερινές δηλώσεις είναι συγκεκριμένο και πολύ σοβαρό: Κάλεσαν τον Τούρκο Πρόεδρο στην Αθήνα προκειμένου να ενισχύσει τον βασικό άξονα της εξωτερικής του πολιτικής που είναι η αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης; Επειδή ουδέποτε διανοήθηκε να θέσει δημόσια τέτοιου είδους ζητήματα Τούρκος Πρόεδρος ή Πρωθυπουργός σε καμία άλλη ελληνική Κυβέρνηση, επειδή ζήτημα αναθεώρησης της Συνθήκης ούτε υπάρχει ούτε μπορεί να υπάρξει και επειδή επίσης ποτέ στο παρελθόν δεν έχει τεθεί από την χώρα μας ζήτημα ερμηνείας, η ελληνική Κυβέρνηση και κυρίως το Υπουργείο Εξωτερικών έχουν την αποκλειστική ευθύνη για όσα συνέβησαν σήμερα» προσθέτει ο Α. Λοβέρδος και τονίζει: «Η επίσκεψη Ερντογάν στην χώρα μας δυστυχώς ξεκίνησε ως φιάσκο και πολύ φοβόμαστε οτι θα καταλήξει σε ναυάγιο».

Ένωση Κεντρώων

«Η συνάντηση Ερντογάν – Παυλόπουλου έδωσε την ευκαιρία στους Τούρκους να προβάλουν τις ανήθικες διεκδικήσεις τους, ενώπιον του πρώτου πολίτη της χώρας» σχολιάζει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Κεντρώων.

Προσθέτει παράλληλα πως «το ότι ο κ. Παυλόπουλος έδωσε κάποιες απαντήσεις δεν διασώζει τα πράγματα, γιατί τους Τούρκους τους ενδιέφερε να θέσουν επίσημα και ωμά τις αξιώσεις τους και να ενισχύσουν μέσα στην Τουρκία το πεσμένο από τις οσμές σκανδάλων, προφίλ του Ταγίπ Ερντογάν».

«Η Κυβέρνηση ανοήτως διευκόλυνε τους Τούρκους σε αυτό τους το παιχνίδι» τονίζει η Ένωση Κεντρώων.