Η άρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι ασκεί μυστική διπλωματία στα ελληνοτουρκικά, σε συνδυασμό με την άρνησή του να δημοσιοποιήσει τη συμφωνία με την Τουρκία στο Βερολίνο, ακόμη και σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, αρνήσεις που επανέλαβε και στη συνέντευξη Τύπου την Κυριακή στην ΔΕΘ, προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση της αντιπολίτευσης.

Ads

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση επανέλαβε τον ισχυρισμό του ότι ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για τη συνάντηση στο Βερολίνο – προσπερνώντας την κριτική της αντιπολίτευσης ότι δεν είπε τίποτα σε αυτές τις συναντήσεις για κάποια συμφωνία – και ότι πρόκειται για «παρερμηνεία», διότι επρόκειτο για τα «πρακτικά μιας καταρχήν προφορικής συμφωνίας». «Ήταν η γραπτή αποτύπωση μιας προφορικής συμφωνίας. Και αυτό που συμφωνήθηκε παραβιάστηκε, όχι από τη δική μας πλευρά, όχι με δική μας υπαιτιότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά, αποφεύγοντας και πάλι να αναφερθεί στο περιεχόμενο.

ΣΥΡΙΖΑ: «Η “έγγραφη συμφωνία” έγινε προχθές “γραπτή κατανόηση”»

«Μας πληροφόρησε ότι έχει τη συνείδησή του ήσυχη πως ενημέρωσε την αντιπολίτευση για τις διαπραγματεύσεις στο Βερολίνο, ενώ τον διαψεύδουν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί» απάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ. «Την ίδια στιγμή, η “έγγραφη συμφωνία” έγινε προχθές “γραπτή κατανόηση” από τον κ. Γεραπετρίτη και κατέληξε “αποτύπωση σε πρακτικά μίας προφορικής συμφωνίας”. Περιμένουμε να αποφασίσει επιτέλους τι συμφώνησε και να εξηγήσει γιατί απέφυγε να απαντήσει τις επανειλημμένες ερωτήσεις που υποβλήθηκαν για το περιεχόμενό της συμφωνίας. Αν θεωρεί ότι μπορεί να καταστήσει έτσι την αξιωματική αντιπολίτευση συνυπεύθυνη για μια τελική συμφωνία που δεν γνωρίζουμε, είναι βαθιά γελασμένος. Συνεχίζει να υποτιμά το αίτημα σύγκλησης του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών. Αδυνατεί να κατανοήσει ότι βρισκόμαστε σε κοινοβουλευτική δημοκρατία και πως ο ίδιος είναι πρωθυπουργός και όχι μονάρχης».

Ads

Κίνημα Αλλαγής: Δεν έγινε καμία ενημέρωση

Eπιμένει το Κίνημα Αλλαγής ότι καμία ενημέρωση δεν έγινε για την υπογραφή συμφωνίας με την Τουρκία, χαρακτηρίζοντας ψευδή τον ισχυρισμό του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι ενημερώθηκαν οι πολιτικοί αρχηγοί. «Επιμένουμε να δοθεί το κείμενο στα πολιτικά κόμματα. Για να γνωρίζουμε το πραγματικό περιεχόμενό της. Γιατί άραγε το κρύβει;», επισημαίνει ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΚΙΝΑΛ για τη συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη.

Προσθέτει ότι «για το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, είναι αναγκαίο για να διαμορφώσει την εθνική στρατηγική και το αρραγές εθνικό μέτωπο. Όχι για να επικυρώσει τα τετελεσμένα του κ. Μητσοτάκη. Δεν έχει και δεν μπορεί να έχει λευκή επιταγή».

KKE: Καμιά ενημέρωση για συμφωνία με την Τουρκία

Καμιά ενημέρωση για συμφωνία με την Τουρκία δεν υπήρξε στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον γ.γ. της ΚΕ, υπογραμμίζει το ΚΚΕ, με αφορμή τους ισχυρισμούς του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι υπήρξε ενημέρωση για τη μυστική συμφωνία.

Το κόμμα υπενθυμίζει ότι με βάση πολιτικές εκτιμήσεις και δημοσιεύματα, σε σχόλιό του στις 15 Ιουλίου, το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ είχε σχολιάσει για τη συνάντηση εκπροσώπων της ελληνικής και της τουρκικής κυβέρνησης στη Γερμανία, με τη διαμεσολάβηση και τη συμμετοχή εκπροσώπου της γερμανικής Προεδρίας: «Επί της ουσίας μέσα από ‘μυστικές’ ή ‘φανερές’ διαπραγματεύσεις, νομιμοποιούνται τα τετελεσμένα της τουρκικής επιθετικότητας και προωθείται το παζάρι που έχουν στήσει η Ε.Ε., οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ με τις αστικές τάξεις και τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας. Το παζάρι είναι επικίνδυνο και συμπεριλαμβάνει ελληνικά εδαφικά-κυριαρχικά δικαιώματα».