«Παραδίδω τον κ. Στουρνάρα στην κρίση του ελληνικού λαού, ο οποίος μας κρίνει όλους» είπε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, απαντώντας στον διοικητή της ΤτΕ, που τον κατηγόρησε ότι είναι υπεύθυνος για το γεγονός ότι η ΕΚΤ σταμάτησε να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα. 

Ads

Ο Γιάννης Στουρνάρας είπε, μεταξύ άλλων ότι ο πρώην ΥΠΟΙΚ, δήλωσε στον Μάριο Ντράγκι ότι είναι υπουργός Οικονομικών μιας χρεοκοπημένης χώρας ενώ ο ίδιος είχε προτρέψει τον πρόεδρο της ΕΚΤ, «να μην τον ακούει». 

Ο Γιάνης Βαρουφάκης απαντά ότι «ως υπουργός Οικονομικών επιχειρηματολογούσα ότι το δημόσιο χρέος μας ήταν μη βιώσιμο (δηλαδή ότι το κράτος είχε πτωχεύσει) και έπρεπε να κουρευτεί». 

«Ως υπουργός Οικονομικών ενός πτωχευμένου κράτους ταξίδευα (οικονομική θέση!) για την Φρανκφούρτη με σκοπό να πείσω τον πρόεδρο της ΕΚΤ ότι προαπαιτούμενο ανάκαμψης ήταν η απομείωση του δημόσιου χρέους» τονίζει. 

Ads

Ο Γιάνης Βαρουφάκης έστρεψε τα βέλη του προς τον Γιάννη Στουρνάρα κατηγορώντας τον ουσιαστικά ότι στάθηκε εμπόδιο στις προσπάθειες για απομείωση του χρέους. 

«Ο διορισμένος από τον κ. Σαμαρά (αρχικά ΥπΟικ και κατόπιν) Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, είχε ιερή υποχρέωση να συστρατεύεται στην προσπάθεια της εκλεγμένης κυβέρνησης για απομείωση του δημόσιου χρέους. Κι όμως. Εκείνος, σύμφωνα με τα χτεσινά λεγόμενά του, έλεγε στον κ. Ντράγκι να μην με ακούει. Τον παραδίδω στην κρίση του ελληνικού λαού ο οποίος μας κρίνει όλους» είπε χαρακτηριστικά. 

Χθες ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε σχολιάσει λιτά μέσω twitter ότι θα απαντήσει στον Γιάννη Στουρνάρα και πρόσθεσε: «Ως τότε ας επεκτείνουν την Πτώχευση προσποιούμενοι ότι την απέτρεψαν!». 

Εξηγήσεις ζητούν ΝΔ και Ποτάμι 

Μετά τα όσα είπε χθες ο Γιάννης Στουρνάρας πυροδοτήθηκαν νέες αντιδράσεις των κομμάτων για τα όσα έπραξε κατά τη διαπραγμάτευση ο πρώην υπουργός Οικονομικών. 

Ο Λευτέρης Αυγενάκης από τη ΝΔ σημείωσε ότι πρέπει να γίνει αναζήτηση ποινικών ευθυνών για την περίοδο Βαρουφάκη. 

Παράλληλα, επανέλαβε τη δέσμευση της ΝΔ ότι όποτε αναλάβει τη διακυβέρνηση του τόπου θα επαναφέρει την πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής.

Απαντήσεις στη Βουλή, αλλά από τον ίδιο τον πρωθυπουργό κι όχι από τον κ. Βαρουφάκη ζητά με ανακοίνωσή του Το Ποτάμι. Ο Αλέξης Τσίπρας «οφείλει να δώσει εξηγήσεις για τα όσα έκανε το ‘asset’ της χώρας, όπως τον αποκαλούσε», τονίζει το Ποτάμι.