Μέσω Κέρκυρας, Ρώμης και ΤΡΑΙΝΟΣΕ ήρθε σήμερα η πρώτη αντεπίθεση της κυβέρνησης στην υπόθεση Eldorado – μια αντεπίθεση, που αναμένεται να κλιμακωθεί το επόμενο διάστημα σε δύο μέτωπο: Αφ’ ενός στην ανάδειξη του νέου αναπτυξιακού που βασίζεται στην στήριξη της υγιούς επενδυτικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας και, αφ΄ετέρου, στην εμπλοκή της Ελλάδας με πρωταγωνιστικό ρόλο στον διάλογο που ανοίγει για τις θεσμικές αλλαγές στην Ευρώπη.

Ads

Και στα δύο αυτά πεδία τα στίγμα της στρατηγικής Τσίπρα δόθηκε ευκρινώς σήμερα, στην Διακυβερνητική Σύνοδο Ελλάδας – Ιταλίας στην Κέρκυρα.

Αιχμή της συνόδου, όπως τονίστηκε τόσο από τον έλληνα πρωθυπουργό όσο και από τον Ιταλό ομόλογό του Πάολο Τζεντιλόνι, αποτέλεσαν οι τελικές υπογραφές για την μεταβίβαση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην ιταλική  FERROVIE DELLO STATO. Η ολοκλήρωση της μεταβίβασης συνοδεύθηκε από την δέσμευση του ιταλικού ομίλου να επενδύσει το επόμενο διάστημα, και πέραν της εξαγοράς, 500 εκατομμύρια ευρώ στους ελληνικούς σιδηροδρόμους

Η επέκταση των δραστηριοτήτων και άλλων ιταλικών εταιριών που ήδη δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, όπως η SNAM που συμμετέχει κατά 20% στην κοινοπραξία του αγωγού ΤΑΠ, βρέθηκε επίσης στην ατζέντα της συνόδου, ενώ συζητήθηκε και το θέμα της ΑΟΖ και των ερευνών για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο.

Ads

Αυτή η αντεπίθεση, που ξεκίνησε από την Κέρκυρα, αναμένεται να συνεχιστεί και σε έτερα θερμά πεδία, όπως είναι το Ελληνικό. Κυβερνητικές πηγές που εμπλέκονται στην υπόθεση επισημαίνουν ότι αποτελεί κεντρική επιλογή να προχωρήσει η επένδυση και τούτο θα γίνει γρήγορα. «Όλες οι ενστάσεις θα ληφθούν υπ’΄όψιν, αλλά το θέμα θα κλείσει», λέει χαρακτηριστικά παράγοντας που εμπλέκεται στην υπόθεση.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν επίσης ότι σημαντικό ρόλο το επόμενο διάστημα θα παίξει και η νέα task force για τις επενδύσεις που συγκροτήθηκε από τον πρωθυπουργό και συνεδρίαση για πρώτη φορά αυτή την εβδομάδα. Ηδη, σ’ αυτήν την πρώτη συνεδρίαση μπήκαν τα θέματα του Ελληνικού, της Eldorado, αλλά και των ερευνών της Total στο Ιόνιο, ενώ η κατεύθυνση που δίνει το Μαξίμου στους αρμόδιους υπουργούς είναι να αξιοποιηθούν  δυνατό και όλες οι επενδυτικές δυνατότητες που δίνει το πακέτο Γιούνκερ.