Αναστατωμένη είναι η εκπαιδευτική κοινότητα, μετά την απόδειξη στην πράξη της αναξιοπιστίας των self tests, αλλά και γονείς, οι οποίοι όπως δηλώνουν στο tvxs.gr, καταλήγουν εξαιτίας των αμφιλεγόμενων αποτελεσμάτων να κάνουν μοριακά τεστ στα παιδιά τους, πληρώνοντας τα έξοδα από την τσέπη τους.

Ads

O γενικός γραμματέας της ΟΛΜΕ Θοδωρής Μαλαγάρης, επισημαίνει μιλώντας στο tvxs.gr, πως η εικόνα αυτή της αναξιοπιστίας του μέτρου, ήταν εμφανής πριν από τις διακοπές του Πάσχα, με το άνοιγμα των λυκείων και υπογραμμίζει πως οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται σε ανασφάλεια σε σχέση με την υγεία τους, αφού οι περισσότεροι δεν έχουν θωρακιστεί με την ανοσία των εμβολίων εξαιτίας της καθυστέρησης από την πλευρά της πολιτείας, να τους εντάξει στον άμεσο εμβολιασμό.

Ο Χρήστος Κουρνιώτης από τη μεριά του, μέλος της ΕΛΜΕ Φυλής, υπογραμμίζει πως σύμφωνα με τα στοιχεία των ομοσπονδιών, τεστ δήλωσε το 60% εκπαιδευτικών και μαθητών, ενώ επισημαίνει και το εξής παράδοξο: «Εκτός από τα χιλιάδες τεστ που βγήκαν θετικά ενώ δεν ήταν, δεν αναρωτιέται κανείς γιατί εμφανίζεται στην πραγματικότητα πολύ μικρός αριθμός θετικών τεστ σε σχέση με τη συνολική εικόνα της έξαρσης που παρουσιάζουν οι ειδικοί; Προφανώς όσοι εμφανίζονται με αρνητικό τεστ, δεν είναι σίγουρο πως δεν είναι φορείς του ιού. Όπως υπάρχουν ψευδώς θετικά τεστ, υπάρχουν και ψευδώς αρνητικά»

Τα self tests δεν μας προστατεύουν. Κλείνουν πάλι σχολεία

Ads

«Καθηγητές και δάσκαλοι, θα αποκτήσουμε ανοσία μετά τις πανελλαδικές εξετάσεις γιατί οι περισσότεροι έκαναν το Astra Zeneka, η δεύτερη δόση του οποίου αργεί» λέει ο Θ. Μαλαγάρης. «Είχαμε από την αρχή  διατυπώσει τη θέση ότι τα συγκεκριμένα τεστ δεν μας προστατεύουν από την πανδημία, ιδιαίτερα όταν επανερχόμαστε στα σχολεία μετά από διακοπές.

Αυτό έγινε εμφανές πριν το Πάσχα με το μπάχαλο που επικράτησε. Μόλις άνοιξαν τα λύκεια θυμίζω, άρχισαν να κλείνουν σχολικές μονάδες και τμήματα. Εμείς, όταν είδαμε πως τα κρούσματα στους μαθητές ξεπέρασαν τα 2000, ζητήσαμε ιχνηλάτηση και τεστ από τον ΕΟΔΥ στα σχολεία και επαναλάβαμε τα αιτήματα μας για τμήματα των 15 ατόμων, εφόσον σύμφωνα με τους ειδικούς, μόνο η απόσταση προστατεύει».

Ο γραμματέας της ΟΛΜΕ περιγράφει την σημερινή κατάσταση, λέγοντας ότι η εικόνα προ των διακοπών, επαναλαμβάνεται:

«Σήμερα τι έχουμε; Κλείνουν πάλι τμήματα και σχολεία. Πριν λίγο με πήραν από την ΕΛΜΕ Ιωαννίνων και μου είπαν ότι έκλεισε το ΕΠΑΛ. Κι επειδή υπάρχει ώσμωση των παιδιών του ΕΠΑΛ με άλλα που χρησιμοποιούν τους ίδιους χώρους, δεν ήξεραν τι να κάνουν με τους μαθητές εφόσον δεν υπάρχει και η δυνατότητα της εξ’αποστάσεως εκπαίδευσης»

Ο κ. Μαλαγάρης, διευκρινίζει πως οι εκπαιδευτικοί δεν είπαν όχι στα self tests ωστόσο κανένας δεν είναι σίγουρος ότι έχουν κάνει όλοι το τεστ -αφού ο καθένας δηλώνει ό,τι θέλει- και πολύ περισσότερο πως ο μαθητής ή ο εκπαιδευτικός με το αρνητικό τεστ δεν είναι τελικά κρούσμα. «Αυτά και αποδείχτηκαν στην πράξη και τα λένε οι ειδικοί. Άρα η υγεία μας εξαρτάται από την ατομική ευθύνη του καθένα κι από ένα αναξιόπιστο τεστ. Μετατίθεται η ευθύνη του κράτους σε επίπεδο ατομικής ευθύνης. Αυτή η κυβέρνηση το κάνει συστηματικά, ενώ θα έπρεπε να πάρει  ουσιαστικά μέτρα για την προστασία μας»

Μας επιφορτίζουν με ευθύνες διοικητικές και ποινικές

«Έχουμε ένα παντελώς αναξιόπιστο μέτρο όπως αυτό των self tests και το χάος που έχει δημιουργήσει και παράλληλα οι εκπαιδευτικοί έχουμε ποινικές και διοικητικές ευθύνες αν δεν το κάνουμε ή αν δεν καταφέρουμε να το δηλώσουμε» λέει ο Χρ. Κουρνιώτης.

«Τα παιδιά προσέρχονται με ένα χαρτί. Κάνεις δεν ξέρει αν το έκαναν κι αν το έκαναν αν το αποτέλεσμα ήταν το σωστό. Ωστόσο αν γίνει κάποιο λάθος με τη δήλωση εκπαιδευτικού, έχουμε ευθύνες. Την ίδια ώρα ο φόβος για την υγεία μας μεγαλώνει και η κυβέρνηση δεν καταλαβαίνει, ότι θα είχε το ηθικό πλεονέκτημα να μας βάλει στη διαδικασία των τεστ αυτών, αν είχε προηγουμένως πράξει ό,τι ήταν εφικτό για την προστασία μας. Αντιθέτως, τα ουσιαστικά μέτρα που ζητήσαμε δεν πάρθηκαν ποτέ. Τώρα έχουμε ένα μέτρο αστείο που δεν λειτουργεί και βρισκόμαστε πάλι στο μηδέν. Τώρα είναι σαν να μας λέει ότι ξανά ανοίγουμε ωραία και καλά, οι θάνατοι είναι στο Θεό και οι διασωληνωμένοι επίσης, και αυτό που σας προσφέρω για να σας προστατεύσω, από τη στιγμή που είστε οι πλέον εκτεθειμένοι είναι ένα αμφιβόλου ποιότητας σελφ τεστ».

«Νόμιζα ότι συνέβη μόνο σε εμένα να πληρώσω 60 ευρώ εξαιτίας του αναξιόπιστου self test»

Την ώρα που οι εκπαιδευτικοί εκφράζουν την αγωνία τους για την κατάσταση των σχολείων, χιλιάδες γονείς πέρασαν ήδη την πρώτη ταλαιπωρία με την μη λειτουργική πλατφόρμα και τα λανθασμένα θετικά τεστ των παιδιών τους.

«Το βράδυ της Κυριακής, εμείς όπως και όλοι οι γονείς, κάναμε τα περιβόητα δωρεάν σελφ τεστ, δύο συγκεκριμένα καθώς δικαιούται και η σύζυγος μου ως εκπαιδευτικός» λέει στο tvxs.gr γονέας. «Το μεν τεστ της συζύγου μου βγήκε αρνητικό, ενώ του γιοy μου (ο οποίος είναι 10 ετών και πάει Ε’ δημοτικου), βγήκε θετικό. Μία ψιλοπαγωμάρα νιώσαμε στην αρχή, αλλά συνεχίσαμε να φερόμαστε ψύχραιμα για να μην του δημιουργήσουμε πανικό, κάτι που φυσικά θα το τηρούσαμε σε οποιοδήποτε αποτέλεσμα. Έλα όμως που αναρωτήθηκα , πώς ήταν δυνατόν, εμείς οι γονείς του που είμαστε συνεχώς μαζί του -ενίοτε σε πολύ κοντινή απόσταση και για μέρες- να είμαστε και οι δύο αρνητικοί.

Το αποτέλεσμα όλου αυτού του αλαλούμ, ήταν να κατεβάσω τη φαρμακοποιό από το σπίτι της το οποίο βρίσκεται στον από πάνω όροφο, και να αγοράσω άλλα δύο τεστ των 8 ευρώ αφού εγώ δεν δικαιούμαι ως ελεύθερος επαγγελματίας και η σύζυγος και το παιδί είχαν ήδη πάρει τα δωρεάν. Το δεύτερο λοιπόν τεστ έδειξε αρνητικό και διεξήχθη ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που έγινε και το πρώτο. Παρόλο που για αρκετή ώρα αναρωτιόμασταν εάν είχαμε κάνει κάτι λάθος. Σε αυτό το 1-1 ισοπαλία των τεστ, αποφασίσαμε να μην κάνουμε και τρίτο, αλλά προς χάριν εγκυρότητας να κάνουμε το πρωί της «πρώτης» μέρας του σχολείου, μετά την καραντίνα και το Πάσχα. Αφού λοιπόν δεν πήγαμε σχολείο, αναμείναμε υπομονετικά το αποτέλεσμα του πρωινού τεστ στην πλησιέστερη Βιοϊατρική όπου “έσκασα” επιπλέον 60 ευρουλάκια πρωί-πρωί. Έκπληκτος όμως καθώς  ”σερφάριζα” τα ερτζιανά εκεί κατά το μεσημεράκι όπως κάνω συνήθως, άκουγα σε κάθε σταθμό, αγανακτισμένους γονείς, που είτε τηλεφωνούσαν είτε έστελναν μηνύματα για να καταγγείλουν αυτό που νόμιζα ότι συνέβη μόνο σε μένα. Και όσο περνούσε η ώρα προς το απόγευμα όλο και περισσότερες καταγγελίες έβγαιναν “στον αέρα”.

Φυσικά και γνώριζα ότι σε αυτά τα τεστ υπάρχει μία απόκλιση πιστότητας, αλλά δε φανταζόμουν αυτό που συνέβη τελικά. Η δεύτερη έκπληξή μου ήταν όταν άνοιξα την τηλεόραση, όπου σε αυτό το θέμα τα κανάλια είχαν αναλωθεί στα τεστ που έγιναν μόνο στα Γιάννενα, ενώ στην πραγματικότητα οι μαρτυρίες των ιδίων αυτών περιστατικών ήταν σε όλη την επικράτεια.

Η απορία μου σε όλη αυτήν την αλλοπρόσαλλη κατάσταση είναι η εξής:

Γιατί πρέπει να πληρώσω το 2ο ή 3ο σελφ τεστ αντί των “μούφα τεστ” που ήταν στα αζήτητα και γιατί πρέπει να πληρώσω και το μοριακό τεστ έναντι 60 ευρώ για να έχω εγκυρότητα, όπως άκουσα ότι έκαναν πολλοί. Μήπως έχουν ξεχάσει ότι πληρώνουμε εισφορές στον ΕΦΚΑ; Εάν είναι να πρέπει να γίνεται “τζακ ποτ” για να πετύχουμε το σωστό τεστ να μας το πούνε ούτως ώστε στα φαρμακεία να παίζουμε μαζί και ένα ‘’ΞΥΣΤΟ”. Ίσως έτσι να βγάλουμε και τη χασούρα!».