Το Σεπτέμβριο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταθέτουν ερώτηση στη Βουλή για τα CD με ονόματα καταθετών στην Ελβετία που κυκλοφορούν σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Ο υφυπουργός Οικονομικών Γ.Μαυραγάνης απαντάει στις 17 Σεπτεμβρίου ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να τα πάρει επειδή η Ελβετία τα θεωρεί προϊόν εγκλήματος!
 

Ads

Το ίδιο πρόβλημα βέβαια δεν ισχύει για Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Βρετανία κ.λπ. που τα χρησιμοποιούν για να φορολογούν. Η Γερμανία μάλιστα αγόρασε άλλο ένα CD έναντι 3,5 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο, ενώ μόνο το 2010 τα CD τής απέδωσαν φόρους 1,6 δισ., σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times.
 
Η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» αποκαλύπτει (22/09) ότι η λίστα Φαλτσιάνι (που μετονομάστηκε σε λίστα Λαγκάρντ) ήρθε στην Ελλάδα και είναι εξαφανισμένη. Το θέμα συζητείται. Ο πρώην υπουργός Γ. Παπακωνσταντίνου λέει «την έδωσα στο ΣΔΟΕ», το ΣΔΟΕ αρνείται ότι έχει παραλάβει επίσημα τέτοια λίστα.
 
Ένα ρεπορτάζ της Financial Times (!) καλύπτει κενά που άφησε το ελληνικό ρεπορτάζ. Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας δηλώνει ότι έμαθε το θέμα από τις εφημερίδες! Ο Γ. Παπακωνσταντίνου ότι την είχε παραδώσει στο ΣΔΟΕ το οποίο μάλιστα εξέτασε δειγματοληπτικά (!) κάποια ονόματα.
 
Πιεζόμενος από δημοσιογράφους ο Γ. Παπακωνσταντίνου δείχνει τους διαδόχους του στο υπουργείο Οικονομικών, κυρίως το Ευάγγελο Βενιζέλο, που τον διαδέχθηκε. Μίλησε όμως  για νομικά προβλήματα που ανέκυπταν καθώς η λίστα αποτελούσε προϊόν υποκλοπής.
 
Η λίστα φαινόταν χαμένη τις τελευταίες μέρες με αποτέλεσμα να προκαλεί οργή και θυμηδία ταυτόχρονα. Όμως, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος ανακοινώνει ότι έχει αντίγραφο και το δίνει στην κυβέρνηση! Ταυτόχρονα προκαταβάλλει τις αρχές λέγοντας πως «δεν είναι αξιοποιήσιμη». (Ολόκληρη η δήλωση εδώ) Από εκεί μαθαίνουμε ότι ο Γ. Παπακωνσταντίνου την είχε πάρει στα τέλη του 2010 από την τότε υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ και την έδωσε στον ΓΓ του ΣΔΟΕ Ι. Διώτη τον Ιούνιο 2011.
 
Η κυβέρνηση την παραδίδει στο ΣΔΟΕ. Ο Ι. Διώτης μιλώντας στο ραδιόφωνο Βήμα 99,5 δικαιολογείται για την αδράνεια λέγοντας ότι «δεν υπάρχει λίστα, η οποία να μπορεί να καταστεί νομίμως αντικείμενο επεξεργασίας μιας υπηρεσίας, η οποία λειτουργεί εντός των νόμων και του Συντάγματος».
 
Αρχές Οκτωβρίου, η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής καλεί τους πρώην υπουργούς Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, Φίλιππο Σαχινίδη και τον νυν υπουργό, Γιάννη Στουρνάρα προκειμένου να την ενημερώσουν σχετικά με τη «λίστα Λαγκάρντ».
 
Στις 24 Οκτωβρίου ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου δηλώνει: «Δεν ανέχομαι να υπάρχει η ιστορία περί αλλοίωσης της λίστας. Έγινε αντίγραφο του ηλεκτρονικού αρχείου που ήρθε από τη Γαλλία σε μορφή CD. Ζήτησα να γίνει αντίγραφο σε μορφή usb γιατί είναι πιο ασφαλές. Στον κ. Διώτη έδωσα αυτό το usb. Το αρχικό υλικό μαζί με τη συνοδευτική επιστολή το έδωσα για φύλαξη εμπιστευτική στο γραφείο μου και δεν ξέρω πού είναι. Λυπάμαι αλλά δεν ξέρω που είναι. Να ζητήσουμε να ξανασταλεί από την Γαλλία η λίστα για να σταματήσει η σπέκουλα».
 
Λίγες ημέρες αργότερα, ο εκδότης του περιοδικού Hot Doc, Κώστας Βαξεβάνης, «βρίσκει» τη λίστα και τη δημοσιεύει. Ακολουθεί η δίωξή του από τις αρχές για παραβίαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων.
 
Τελικά, στις 6 Δεκεμβρίου, αποφασίζεται να μεταβιβαστεί στην Επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής το περιεχόμενο της λίστας Λαγκάρντ για επεξεργασία, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν στοιχεία για πολιτικούς, ή για παρένθετα πρόσωπα που μπορεί να σχετίζονται με αυτούς. Την ίδια ώρα, η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας αποφασίζει στην επόμενη συνεδρίασή της να τεθεί σε ψηφοφορία το εάν θα ζητήσει από την Ολομέλεια της Βουλής να μετατραπεί σε Εξεταστική Επιτροπή προκειμένου να συνεχίσει τη διερεύνηση της υπόθεσης και τις ακροάσεις προσώπων.
 
Στις 21 Δεκεμβρίου, το αντίγραφο της πρωτότυπης λίστας αποστέλλεται εκ νέου από τη Γαλλία και παραλαμβάνεται από τον οικονομικό εισαγγελέα, ο οποίος αναλαμβάνει τη σύγκριση των στοιχείων της παλιάς με τη νέα. Όπως προκύπτει, υπάρχει μια διαφοροποίηση, που αφορά τρία πρόσωπα -κι ένα ακόμη που προκύπτει από τη διασταύρωση με στοιχεία από το Taxis- που συνδέονται με δύο λογαριασμούς. Τα στοιχεία αυτά «δείχνουν», σύμφωνα με πληροφορίες, τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου.