Από το ΠΑΣΟΚ στην Δημοκρατική Συμπαράταξη κι από εκεί στο Κίνημα Αλλαγής: Ο νέος φορέας της κεντροαριστεράς απέκτησε όνομα και αρχηγό πριν αποκτήσει πολιτική και οργανωτική ταυτότητα, και σύντομα θα αποκτήσει και ενιαίο αποτύπωμα στις δημοσκοπήσεις. Καθ’ ότι, με βάση την κοινή επιστολή που έστειλαν χθες στις εταιρίες δημοσκοπήσεων η Φώφη Γεννηματά και ο Σταύρος Θεοδωράκης, στο εξής ο ενιαίος φορέας θα μετριέται ως “όλον” – δηλαδή, ως “Κίνημα Αλλαγής” ενσωματώνοντας την ΔΗΣΥ και το Ποτάμι.

Ads

Πρόκειται για ένα ακόμη πολιτικό πρωθύστερο – ενδεχομένως και παράδοξο -, πρόκειται όμως και για την μόνη σίγουρη οδό προκειμένου να διασφαλιστεί, σ’ αυτή τη φάση τουλάχιστον, η ενότητα του νέου φορέα και η επιτυχία του όλου εγχειρήματος. Κοινώς, για να πάνε μαζί – όπου κι εάν πάνε τελικά – η Φώφη Γεννηματά, ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο Γιώργος Καμίνης και οι λοιπές δυνάμεις του χώρου, απαιτείται ισχυρή δόση… δημιουργικής πολιτικής ασάφειας και εξίσου ισχυρή εκλογική προοπτική. Χρειάζεται, δηλαδή, όπως λένε πρόσωπα κοντά στην πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, “ευλαβική τήρηση της γραμμής των ίσων αποστάσεων απέναντι σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ” και, μαζί, και μια νέα δυναμική για τον ενιαίο φορέα που θα αποτυπωθεί στις δημοσκοπήσεις και μπορεί να συμβάλει στον επαναπατρισμό παλαιών ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.

Το Κίνημα του Γιώργου και η αύρα του Ανδρέα

Σ’ αυτό το πλαίσιο, η Φώφη Γεννηματά και ο Σταύρος Θεοδωράκης συμφωνώντας στο όνομα του φορέα, στο “Κίνημα Αλλαγής”, και στις κοινές μετρήσεις έκαναν ένα πρώτο βήμα win – win. Η Φώφη πήρε λίγο από… Γιώργο Παπανδρέου υπενθυμίζοντας τον ρόλο του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών του πρώην πρωθυπουργού, πήρε πολλή από την πολιτική αύρα του Ανδρέα παραπέμποντας στην “Αλλαγή” και πήρε και την ανοχή των εκπροσώπων του μεταρρυθμιστικού κέντρου καθώς ο όρος “κίνημα” παραπέμπει παράλληλα και σε κάτι νέο και μαζικό, έξω από τα παλαιά κομματικά τείχη του ΠΑΣΟΚ.

Ads

Ο Σταύρος Θεοδωράκης πήρε τη λυτρωτική ανάσα απεγκλωβισμού από τα ποσοστά εξαϋλωσης του Ποταμιού στις δημοσκοπήσεις, και την προοπτική ενός νέου πολιτικού ρόλου καθώς, πλην του Γιώργου Παπανδρέου, ήταν ο μόνος με τον οποίον συζήτησε η Φώφη Γεννηματά το όνομα του νέου φορέα πριν το ανακοινώσει.

Και οι δύο μαζί δε, Φώφη και Σταύρος, έβαλαν τα θεμέλια της βασικής τακτικής τους επιδίωξης – της διαμόρφωσης, επικοινωνιακά και δημοσκοπικά έστω, ενός κλίματος που θα εμφανίζει τον νέο φορέα ως την εν δυνάμει τρίτη δύναμη στην επόμενη Βουλή και, δη, με διψήφια ποσοστά. “Πάτημα” σ’ αυτό το αφήγημα έδωσε και η τελευταία δημοσκόπηση της Metron Analysis που εμφάνισε τον νέο φορέα με ποσοστό άνω του 12% στην εκτίμηση ψήφου.

Τα πολιτικά ερωτήματα και το συνέδριο

Πέραν τούτων όμως, όσοι αναμένουν να “διαβάσουν” και την ουσιαστική πολιτική δυναμική του νέου φορέα θα πρέπει να κάνουν αρκετή υπομονή ακόμη – έως την άνοιξη, ή ενδεχομένως κι έως τις επόμενες εκλογές.

Την άνοιξη, όπως συμφωνήθηκε ανάμεσα στην Φώφη Γεννηματά και τον Σταύρο Θεοδωράκη, θα γίνει το ιδρυτικό συνεδριο του νέου φορέα όπου θα τεθεί προς έγκριση και το όνομα “Κίνημα Αλλαγής”. Θεωρείται όμως άκρως αμφίβολο εάν ακόμη κι εκεί θα υπάρξει ξεκαθάρισμα του ιδεολογικού στίγματος του νέου φορέα και προγραμματικές θέσεις για τις πιθανές μετεκλογικές του συνεργασίες, καθώς κάθε τέτοια κίνηση μπορεί να διαλύσει το “Κίνημα” στα εξ ων συνετέθη. Ο Γιώργος Παπανδρέου δηλώνει ότι έβαλε ως όρο την μη σύμπραξη με την Νέα Δημοκρατία την ίδια ώρα που ο Ευάγγελος Βενιζέλος δίνει το παρών στην παρουσίαση του βιβλίου της Μιράντας Ξαφά, ο Σταύρος Θεοδωράκης αποφεύγει ακόμη και να προφέρει τον όρο κεντροαριστερά, και ο Γιώργος Καμίνης φλερτάρει με την ίδια άνεση με τον παλιό σημιτικό εκσυγχρονισμό όσο και με τον φιλελευθερισμό του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Εν μέσω όλων αυτών, η επιλογή της Φώφης Γεννηματά είναι να αποφύγει κάθε συζήτηση για συγκλίσεις και συναινέσεις όχι μόνον στο συνέδριο αλλά και σ’ όλο το διάστημα έως τις εκλογές. Το κατά πόσο η στρατηγική αυτή της  “αυτόνομης πορείας” θα αντέξει στον χρόνο και τις εκατέρωθεν πολιτικές πιέσεις είναι κομβικό ερώτημα, όπως ερώτημα παραμένει και το τί θα πράξει η ηγεσία του “Κινήματος” εάν βρεθεί ξανά ενώπιον του διλήμματος της απλής αναλογικής.

Προς ώρας, τα ερωτήματα αυτά απωθούνται ακαριαία από την Χαριλάου Τρικούπη και όλοι οι σχεδιασμοί βασίζονται στην ενίσχυση των δημοσκοπικών ποσοστών του νέου φορέα που, θεωρητικά τουλάχιστον, θα μπορούσε να τον φέρει και σε πιο ισχυρή διαπραγματευτική θέση…