Αυξημένες κατά 511 εκατομμύρια ευρώ ή κατά 17,5% σε σχέση με τον στόχο του προϋπολογισμού ήταν οι εισπράξεις του κράτους από τους φόρους τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου. Πρόκειται για συνέπεια της ακρίβειας, δεδομένης της απογοητευτικής εικόνας στην κατανάλωση που δίνουν οι έμποροι.

Ads

Όπως σημειώνει η «Εφημερίδα των Συντακτών», η αύξηση των κρατικών εσόδων οφείλεται στο κύμα των ανατιμήσεων σε τρόφιμα και καύσιμα, ενώ αυξημένα θα είναι και τα έσοδα του Απριλίου καθώς το πασχαλινό τραπέζι είναι φέτος ακριβότερο έως και 25%.

Αναφέρει επίσης, ότι στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εκτιμούν ότι πρέπει να κινηθούν με σύνεση με τα 2,6 δισ. ευρώ των πρόσθετων δαπανών που προβλέπει ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός προκειμένου μετά και τη σύσταση των θεσμών ο λογαριασμός της κρίσης να παραμείνει δημοσιονομικά διαχειρίσιμος. Η κατάσταση διευκολύνεται από το γεγονός ότι το πρωτογενές έλλειμμα του 2021, που θα ανακοινώσει αύριο Μ. Πέμπτη η Eurostat, κλείνει κοντά στο 5,5% του ΑΕΠ από περίπου 7% που ήταν η τελευταία πρόβλεψη του οικονομικού επιτελείου, λόγω του υψηλότερου ονομαστικού ΑΕΠ (+8,3%).

Στο μεταξύ, ο πόλεμος σκουραίνει και άλλο την οικονομική κατάσταση με την κυβέρνηση να προχωρεί σε επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεων τόσο για το έλλειμμα όσο και για τον ρυθμό μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας. Οπως έχει ήδη αποκαλύψει ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, το Πρόγραμμα Σταθερότητας που θα σταλεί στην Ευρ. Επιτροπή έως τις 30 Απριλίου θα προβλέπει επιβράδυνση της ανάπτυξης στην περιοχή του 3%, έναντι πρόβλεψης του προϋπολογισμού για 4,5%. Οι απώλειες μιάμισης ποσοστιαίας μονάδας στο ΑΕΠ φτάνουν σε απόλυτα μεγέθη τα 3 δισ. ευρώ. 

Ads